Latvija, iespējams, jau septembrī izpildīs eiro ieviešanai nepieciešamo Māstrihtas kritēriju attiecībā uz inflāciju, līdz ar to varēs izpildīt visus nosacījumus eiro ieviešanai, ceturtdien žurnālistiem sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Māstrihtas kritēriji paredz, ka valsts budžeta deficīts nedrīkst pārsniegt 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), valsts parāds nevar pārsniegt 60% no IKP, bet inflācija nevar pārsniegt vidējo rādītāju trijās ES valstīs, kurās inflācija ir viszemākā, vairāk nekā par 1,5 procentpunktu.

Rimšēvičš norādīja, ka inflācijas kritērijs bija vienīgais, kuru Latvija līdz šim nevarēja izpildīt. Patlaban trīs ES valstīs zemākā vidējā inflācija ir 1,5%, un kritērija robeža ir 3%. Latvijā šobrīd gada vidēja inflācija ir 3,1%, un jau septembrī tā varētu iekļauts kritērijā.

Parējos Māstrihtas kritērijus izpilda - valsts parāds ir 43%, tāpat Latvijas ievēro budžeta deficīta slieksni, kā arī divus mazāk zināmos Māstrihtas kritērijus attiecībā uz valsts vērtspapīru ilgtermiņa procentu likmēm un valūtas kursa stabilitāti.

"Šobrīd vienīgais kritērijs, ko Latvija neizpilda, ir inflācijas kritērijs. Iespējams, jau ar septembri varēsim izpildīt visus kritērijus," akcentēja LB vadītājs.

Rimšēvičs norādīja arī, ka inflācija pēdējos mēnešos samazinājās, tāpēc banka atstāja spēkā iepriekšējo šā gada vidējās inflācijas prognozi – 2,4%. Bankas vadītājs arī akcentēja, ka augustā inflācija saglabājās zemā līmenī, bet cenas varētu mazināties vēl straujāk, ja vien pasaulē strauji nesadārdzinātos nafta.

Latvija plāno pievienoties eirozonai no 2014.gada 1.janvāra. Latvijas padarītais Māstrihtas kritēriju izpildē tiks vērtēts 2013.gada pirmajā pusē, ņemot vērā arī iepriekšējo gadu rezultātus. Finanšu ministrija lūgumu Briselei vērtēt Latvijas atbilstību eirozonai, varētu nosūtīt nākamā gada februārī vai martā, pieļāva bankas vadītājs.

Jau ziņots, ka augustā, salīdzinot ar jūliju, patēriņu preču cenas samazinājās par 0,3%, bet, salīdzinot ar pagājušā gada augustu – cenas pieauga par 1,7%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!