Foto: LETA

Runas par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu tikai tāpēc, lai samazinātu inflāciju eiro ieviešanai, ir pilnībā nepamatotas un būtu jāatspēko, piektdien Latvijas Bankas rīkotā studentu zinātnisko darbu konkursa noslēgumā sacīja centrālās bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Pēc viņa teiktā, Latvijai ir nelabvēļi, kas pārmet, ka Latvija mēģina mākslīgi nodrošināt ilgtermiņā neuzturamu inflācijas kritēriju un ka mūsu valsts mēģina manipulēt ar datiem.

Rimšēvičs pauda pārliecību, ka Latvijai pirms iestāšanās eirozonā nebūs problēmu ar inflācijas rādītāja izpildi, tāpat kā nebūs problēmu ar pārējo Māstrihtas kritēriju izpildi. Grieķijā būs deflācija, un aprēķini rāda, ka Latvija inflācijas kritēriju eiro ieviešanai izpildīs ar diezgan lielu atstarpi, sacīja Rimšēvičs.

Latvijas Bankas prezidents teica, ka pašlaik nav nepieciešamas citas darbības inflācijas mazināšanai, jo ir redzams, ka inflācijas līmenis Latvijā katru mēnesi samazinās.

No 1.jūlija celsies gāzes cena mazajiem patērētājiem, taču arī tas neatstās ietekmi vai atstās ļoti mazu ietekmi uz inflāciju, vērtēja Rimšēvičs.

Lielākais "inflācijas nedraugs" ir naftas cenas. Tās ir sākušas strauji kristies, un tas ļoti palīdz izpildīt Māstrihtas kritērijus, teica Rimšēvičs.

Māstrihtas kritēriji paredz, ka valsts budžeta deficīts nedrīkst pārsniegt 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), valdības kopējais parāds nedrīkst pārsniegt 60% no IKP, ilgtermiņa procentu likmes nedrīkst vairāk nekā par diviem procentpunktiem pārsniegt vidējo rādītāju trijās Eiropas Savienības (ES) valstīs, kurās procentu likmes ir viszemākās, un inflācijas līmenis nedrīkst vairāk nekā par 1,5 procentpunktiem pārsniegt vidējo rādītāju trijās ES valstīs, kurās inflācija ir viszemākā.

Kā ziņots, Latvijā no 1.jūlija tiks samazināta PVN pamata likme no 22% līdz 21%.

Savukārt AS "Latvijas gāze" publicētie aprēķini liecina, ka saistībā ar valūtu attiecību izmaiņām, kā arī mazuta cenu pieaugumu no 1.jūlija mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto plītīs, dabasgāzes tarifs, ierēķinot visus nodokļus, pieaugs par 3%, savukārt mājsaimniecībām apkurei tarifs pieaugs par 5%.

Kā ziņots, maijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada maiju, Latvijā bija par 2,2% augstāks. Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada maijā, salīdzinot ar 2012.gada aprīli, samazinājās par 0,2%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 3,8%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!