Foto: Publicitātes foto
2020. gadā ievērojami turpina pieaugt sabiedrības interese par saules paneļu izmantošanas iespējām gan uzņēmumu, gan mājsaimniecību vidū. Kādi ir galvenie iemesli, kādēļ šogad novērojams būtisks pieprasījuma pieaugums pēc saules paneļu risinājumiem gan privātmājām, gan uzņēmumiem?

Saules paneļu tehnoloģiskie risinājumi tiek nepārtraukti pilnveidoti, ar mērķi kļūt pieejamākiem pēc iespējas lielākam skaitam cilvēku. Saules paneļu tirgum ir milzīgs potenciāls un tehnoloģiju uzņēmumi to steidz izmantot, radot patērētājiem pēc iespējas ērtāk un efektīvāk lietojamus saules paneļu risinājumus. Piemēram, pēdējo četru gadu laikā, saules paneļu ražība pieaugusi ļoti strauji – vairāk nekā par 50%, paralēli nomainot arī pašu saules paneļu ražošanas tehnoloģiju. Šobrīd gan Lietuvā, gan Igaunijā jau tiek ražoti saules paneļi, kas ieņem savu nišu Eiropas tirgū. Latvijā šajā tehnoloģiju nišā sevi neviens ražotājs vēl nav pieteicis, bet tas ir tikai laika jautājums.

Saules paneļu uzstādīšana arī Latvijā ik gadu kļūst lētāka un pieejamāka, kā rezultātā aizvien vairāk iedzīvotāju apsver iespēju izvēlēties saules enerģijas risinājumus savai mājsaimniecībai. Tāpat arī uzņēmumi atjaunojamos energoresursus (AER) redz kā jēgpilnu investīciju, kas atmaksājas, jo, uzstādot saules paneļus, tie var saražoto elektroenerģiju izmantot pašpatēriņam, tādējādi kļūstot neatkarīgāki no svārstīgajām elektroenerģijas cenām.

Vēlme optimizēt izmaksas un kļūt neatkarīgiem

2020. gads ir bijis izaicinošs visā pasaulē, taču pieprasījumu pēc saules paneļiem tas nav mazinājis – gluži pretēji – gan iedzīvotāji, gan uzņēmumi meklē risinājumus, lai optimizētu elektroenerģijas izmaksas un kļūtu neatkarīgāki no ārējiem apstākļiem. Tieši pandēmijas laikā aktuāli bija pārskatīt savas prioritātes un lemt par labu drošām un jēgpilnām investīcijām, uzstādot saules paneļus, tādējādi samazinot elektrības rēķinu. Daudzi izmantoja izdevību, iekrātos līdzekļus, tieši pirms gada saulainākās sezonas, investēt saules paneļu uzstādīšanā, jo tā atmaksāšanās laiks ir 7-10 gadi, kas ir ievērojami ātrāk nekā, piemēram, ieguldot nekustamajā īpašumā.

Šādu pozitīvu tendenci redzam arī pēc realizētajiem saules paneļu projektiem klientiem, pēc aktuālajiem datiem, mūsu uzstādītie saules paneļi visā Latvijā mēnesī vidēji saražo ap 53 800 kWh, kas ikdienā pilnībā vai daļēji nodrošina mājsaimniecības un uzņēmumu elektropatēriņu un būtiski samazina elektroenerģijas izmaksas. Kopā "AJ Power" uzstādītie saules paneļi Latvijā ir saražojuši jau vairāk nekā 1 200 000 kWh zaļās elektroenerģijas, kā rezultātā to īpašnieki spējuši samazināt izdevumus par elektroenerģiju 177 000 eiro apmērā. Pateicoties saražotajai saules enerģijai, atmosfērā nav nonākušas arī 122,4 tonnas CO2.

Mājsaimniecības Latvijā visbiežāk uzstādīta saules paneļu sistēmas ar jaudu 7 kW, kas privātmāju īpašniekiem gada laikā ļauj saražot ~7 000 kWh. Dienas gaišajā laikā neiztērēto apjomu ir iespējams iztērēt arī vēlāk – vakaros, kad patērējam vairāk elektroenerģijas, vai arī var veidot elektroenerģijas uzkrājumu ziemas periodam. Turpretī uzņēmumu vidū pārsvarā tiek uzstādītas 25 kW un lielākas saules paneļu sistēmas, kas palīdz nodrošināt daļu uzņēmumiem nepieciešamās elektroenerģijas un būtiski ietaupīt izdevumus par elektroenerģiju.

Atviegloti birokrātiskie procesi

Vairāki nozīmīgi soļi šogad tika sperti arī AER atbalsta mehānisma pilnveidošanai gan valsts, gan privātā sektorā, kas veicinājuši saules paneļu projektu realizāciju. Turpmāk, izmantojot neto norēķinu sistēmu un patērējot saules paneļu iepriekš saražoto elektroenerģiju, mājsaimniecībām vairs nav jāmaksā OIK (obligātā iepirkuma komponente), kā arī tām mājsaimniecībām, kas izvēlas kļūt par elektroenerģijas ražotājiem, tiek samazināts administratīvais slogs projekta realizēšanai.

Arī bankas kļūst pretimnākošākas un šogad pirmo reizi kāda no bankām Latvijā piedāvā īpašu aizdevumu saules paneļu iegādei un uzstādīšanai ar pieslēgumu elektroenerģijas sistēmai. Lai veicinātu atjaunojamo energoresursu izmantošanu un paražošanu, šāda iespēja būtu jānodrošina vairums bankās Latvijā. Interese par saules paneļu uzstādīšanu Latvijā šobrīd ir liela, tādēļ plašākas aizdevuma iespējas noteikti dotu nepieciešamo grūdienu nozares attīstībai.

Mūsu tuvākie kaimiņi lietuvieši un igauņi AER projektus attīsta daudz aktīvāk, pierādot, ka arī Latvijai tam ir potenciāls, bet dažādu iemeslu dēļ attīstība pagaidām vēl norit lēni. Pēc IRENA (International Renewable Energy Agency) publiski pieejamiem datiem 2019. gadā saules paneļu uzstādītā jauda Lietuvā bija 34 reizes un Igaunijā 30 reizes lielāka salīdzinājumā ar Latviju. Jo vairāk veiksmīgu piemēru mums būs, jo vieglāk būs pieņemt lēmumu par labu investīcijām saules enerģijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!