Foto: Unsplash
Mūsdienās roboti jau veido lielu daļu mūsu ikdienas – to attīstība ir straujāka nekā jebkad. Tie atrodami gan veļasmašīnās un virtuves kombainos, gan ļoti specifiskās rūpniecībā un ražošanā izmantojamās mašīnās. Taču, kas īsti ir robotika un roboti?

Palīgs cilvēkam

Robota galvenais mērķis ir palīdzēt cilvēkam veikt kādu uzdevumu vieglāk, ātrāk un ērtāk. Roboti mums ļauj izgatavot lietas ar daudz augstāku precizitāti un kapacitāti. Bez tiem mēs nevarētu ražot smalkas, sarežģītas detaļas, piemēram, procesorus un dažādas citas elektriskās shēmas datoriem un citām ierīcēm. Nozares, kurās tos var izmantot, mūsdienās ir ļoti daudz un dažādas. Principā jebkurš uzdevums var tikt kādā mērā robotizēts – ir lidojoši roboti (arī droni), zemūdens roboti, roboti eksoskeleti, roboti izklaidei, humanoīdu roboti, nelaimes novēršanas jeb glābšanas roboti, medicīnas roboti un vēl daudzi citi.

Cilvēks ikdienā visvairāk sastopas ar patērētājam veidotiem robotiem, piemēram, putekļsūcējiem - robotiem, rotaļlietu robotiem. Tie ir roboti, kurus ikviens no mums var izmantot ikdienā - garlaicīgu uzdevumu veikšanai, izklaidei vai atpūtai. Atsevišķa kategorija ir industriālie roboti, kurus mūsdienās var sastapt praktiski jebkurā ražotnē. Eksistē pat tādas rūpnīcas, kur visa darbība ir pilnībā robotizēta – cilvēks tikai uzrauga procesu. Vēl ir militārie roboti, kas palīdz karavīriem veikt misijas. Piemēram, «BigDog» robots, kas palīdz karavīriem pārvietot smagumus, vai roboti, kas meklē mīnas un veic atmīnēšanu. Savukārt izpētes roboti ir tādi, kas zinātniekiem un pētniekiem palīdz izpildīt dažādus ar izpēti saistītus uzdevumus. Visbiežāk šādi roboti atrodas universitātēs, uzņēmumu pētniecības nodaļās.

Pēdējos gados arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta pašbraucošajām automašīnām. To izstrādātāju mērķis ir radīt automašīnu, kas patstāvīgi var pārvietoties pa lielceļiem un ne tikai. Vispopulārākais piemērs ir «Tesla» automobiļi, kuros ir daļēji realizēta šī funkcija. Ļoti nozīmīgi ir izglītības roboti, jo tie ir vērsti uz bērnu izglītošanu un prasmēm darbināt vai veidot robotus. Populārākie, ko var iedomāties, ir LEGO robotu konstruktori. Arī medicīnas roboti ir ļoti būtiski, jo šajā jomā robota klātesamība var nozīmēt cilvēka dzīvības izglābšanu.

Roboti, kas pārsteidz

Īpaši tagad, kad tehnoloģijas attīstās daudz straujāk, jaunu robotu izgatavošana neapstājas. Robota izstrādes process ir sarežģīts, un tur ir nepieciešamas zināšanas gan elektronikā un fizikā, gan mehānikā un programmēšanā. Tikai savienojot šīs zināšanas, ir iespējama kādas robotizētas sistēmas izveide.

Kā vienu no iespaidīgākajiem robotiem var minēt Marsa izpētes robotu, kurš šobrīd atrodas uz Marsa un veic attālinātu tā izpēti. Inženierija un zinātne, kas ir ieguldīta šajā robotā, ir grandioza. Tāpat arī robotu roka – manipulators, ko izmanto dažādās formās ražošanā, ir viens no ievērojamākajiem robotiem mūsdienās. Bez tā nebūtu iespējamas daudzas mums šobrīd pašsaprotamas lietas, jo tās tiek ātri un precīzi montētas ar manipulatora palīdzību. Savukārt iespaidīgais «Boston Dynamics» radītais humanoīdais robots «Atlas» tika izstrādāts gandrīz 10 gadu, un tagad tas izskatās pēc cilvēka, kas ar mums var sacensties veiklībā.

Robotu attīstība

Nākotnē roboti veidos arvien lielāku mūsu ikdienas daļu. Jau tagad, pēdējo 10 gadu laikā roboti ir kļuvuši daudz pieejamāki ikvienam. Ja pirms desmit gadiem bija tikai daži robotizēti «gadžeti», ko cilvēks varēja iegādāties, tad tagad šādu «gadžetu» ir kļuvis daudz vairāk. Pieejamāka palikusi arī robotu izstrādes tehnoloģija, pateicoties 3D drukāšanas popularitātei. Tāpat arī nākotnē parādīsies jauni, līdz šim neredzēti roboti, kuri veiks funkcijas, par kurām šobrīd pat grūti iedomāties. Piemēram, roboti - šefpavāri. Vai šādu arodu vispār var robotizēt? Protams, var, un pašlaik pasaulē jau ir uzsāktas vairākas šādas iestrādnes. Līdz ar to tuvākajos gados taps arī restorāni, kuros ēdienu gatavos roboti.

Taču, lai arī roboti ieņem arvien lielāku daļu mūsu ikdienas dzīvē, nevajadzētu satraukties par to, ka roboti pēc laika pārņems cilvēka darbus un pats cilvēks kļūs nevajadzīgs. Radīsies jaunas profesijas, jo robotus vajadzēs izgatavot, apkopt, uzturēt un remontēt - darba pietiks visiem. Protams, saglabāsies arī profesijas, kurās robots nekad nevarēs aizvietot cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!