Foto: F64
Ārlietu ministrs Aivis Ronis piektdien ASV Tirdzniecības palātas rīkotā sanāksmē ar uzņēmējiem un ārvalstu diplomātiskā korpusa pārstāvjiem Latvijā, kurā piedalījās arī ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere, asos izteikumos kritizēja Zviedrijas banku politiku Latvijā un aicināja Zviedriju ņemt piemēru no ASV sniegtā atbalsta Latvijai grūtajos krīzes laikos.

"Globālās finanšu krīzes apstākļos ASV iesaiste Latvijā ir paraugs citām valstīm. ASV ir paudusi solidaritāti Latvijas valdībai un tās īstenotajiem ekonomikas atjaunošanas pasākumiem augstā politiskā līmenī, tostarp, Ministru prezidenta Valda Dombrovska [JL] nesenās vizītes laikā Vašingtonā. Latvija vēlētos sagaidīt šādu solidaritāti un iesaisti Latvijas ekonomikas konkurētspējas atjaunošanā no Zviedrijas un tās premjerministra, īpaši ņemot vērā, ka Zviedrijas bankas bija deklarējušas, ka Latvijas tirgus ir Zviedrijas pašmāju tirgus turpinājums. Kārlis XII 17.gadsimtā Rīgu sauca par Zviedrijas otro galvaspilsētu, bet tad pameta. Arī Zviedrijas premjeram vajadzētu viesoties savās "otrajās mājās", kamēr tās nav pārņēmis kāds cits. Baltijas valstis ir īpaši svarīgs reģions no ģeopolitiskā aspekta," sacījis Ronis.

Ministrs norādīja, ka arī Latvijas politiķu izteikumos izskan arvien pieaugoša kritika Zviedrijas banku politikai Latvijā un pauda viedokli, ka būtu atbalstāma Latvijas Saeimas un Zviedrijas Riksdāga kopīgas komisijas izveide pēc vēlēšanām finanšu sektoru regulatoru darbības izvērtēšanai Latvijā un Zviedrijā laika posmā līdz 2008.gadam, lai nākotnē spēlētu atbildīgu lomu un turpinātu banku sektora darbību labāk regulētā vidē.

"Latvijas dalība NATO un stratēģiskā partnerība ar Amerikas Savienotajām Valstīm ir ieguldījums Latvijas stratēģisko resursu drošībā un to vērtības pieaugumā," norādīja Ronis. Vienlaikus ārlietu ministrs atzīmēja, ka sadarbības drošības politikas jomā ir tikai viena no sadarbības dimensijām, uzsverot arī dialogu enerģētikas jomā, kā arī tirdzniecības liberalizāciju, ekonomisko kontaktu stiprināšanu un ASV investīciju piesaisti, īpaši transporta un tranzīta jomā, loģistikā, kā arī finanšu sektorā.

Ronis un Gārbere bija vienisprātis, ka nemilitāro kravu tranzīts ASV spēkiem Afganistānā caur Latvijas ostām ir lielisks savstarpējās sadarbības apliecinājums ar lielu potenciālu, tostarp Latvijas preču iepirkumu jomā Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) vajadzībām Afganistānā.

Runājot par ekonomisko situāciju Latvijā, ASV vēstniece uzsvēra, ka Latvijas valdība ir pelnījusi milzīgu atzinību par tiem pasākumiem, ko izdevies īstenot, lai panāktu vispārēju ekonomikas konkurētspējas atjaunošanu. "Latvija ir izcils paraugs cīņā ar ekonomisko krīzi," pauda ASV vēstniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!