Foto: LETA
Atliekot bankas "Citadele" pārdošanu, bankas vērtība nepieaugs, tā tikai turpinās samazināties, komentējot valdības otrdienas lēmumu atlikt "Citadeles" pārdošanu, atzina investīciju kompānijas "Prudentia" partneris un investīciju baņķieris Ģirts Rungainis.

"Pagaidām vēl neesmu iepazinies ar argumentiem, kādēļ būtu jāatliek "Citadeles" pārdošana, tomēr tas noteikti nepalielina bankas vērtību, un tā tikai turpinās samazināties. Lai arī nešaubos, ka valdība šādu lēmumu pieņēma sabiedrības interesēs, tomēr uzskatu, ka banku vajadzētu pēc iespējas ātrāk pārdot," uzsvēra Rungainis.

Viņš arī norādīja, ka acīmredzot nav tik daudz interesentu, kas patiktu Latvijas valstij, tomēr arī piebilda, ka, noraidot kādu pretendentu loku kā nevēlamu, nākamajiem potenciālajiem pircējiem būs jāsniedz kādi atvieglojumi. "Acīmredzot nav pietiekami daudz tādu interesentu bankas pirkšanā, kas patiktu Latvijas valstij, bet, noraidot kādu pretendentu loku kā nevēlamu, nākamajiem potenciālajiem pircējiem būs jādod kādi atvieglojumi, lai viņi gribētu iegādāties šo banku, jo, kā jau minēju, tās vērtība nepieaug," pastāstīja Rungainis.

Viņš arī sacīja, ka Latvijā pašlaik ir pārāk daudz banku, kas padara konkurenci ļoti sīvu, un, pēc Rungaiņa vārdiem, valsts nav gatava "Citadelē" ieguldīt papildu līdzekļus, lai palīdzētu pieaugt bankas vērtībai.

Valdība otrdien nolēmusi atlikt bankas "Citadele" pārdošanu.

Valdība šādu lēmumu pieņēmusi, jo pašreizējā tirgus situācija nav piemērota bankas pārdošanai un tam jāgaida labāki laiki. Pēc Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra Jura Pūces teiktā, valdībai lēmumu atlikt bankas pārdošanas procesu ieteicis piesaistītais konsultants "Nomura International plc" ("Nomura"), jo pašreizējā situācijā, lai gan investoriem ir interese par banku, pārdošanas gadījumā saņemtā cena par "Citadeli" nebūtu atbilstoša tam, ko sagaida valdība.

Ziņots arī, ka saskaņā ar valdībā apstiprināto "Nomura" sagatavoto stratēģiju banka "Citadele" tiks pārdota izsolē, iepriekš organizējot pretendentu atlasi divos posmos. Bankas "Citadele" pārdošanas procesu nodrošinās "Nomura" un Privatizācijas aģentūra.

Banka "Citadele" pagājušā gada beigās pēc aktīvu apmēra bija piektā lielākā no 29 Latvijas bankām, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!