Foto: DELFI
Zemo cenu lidsabiedrība "Ryanair" pagaidām nekomentē Konkurences padomes (KP) lēmumu piemērot Rīgas lidostai naudas sodu par ievērojami zemākas maksas piemērošanu par lidostas pakalpojumiem šai lidsabiedrībai, taču par baumām un spekulācijām nodēvē iespēju maksas izlīdzināt un "Ryanair" tās tomēr paaugstināt.

Uz jautājumu, kā "Ryanair" rīkosies, ja maksa par Rīgas lidostas pakalpojumiem tiks celta, "Ryanair" norāda, ka tās politika ir nekomentēt baumas un spekulācijas.

Kā ziņots, Konkurences padome (KP) par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, bez objektīva pamatojuma lidsabiedrībai "Ryanair" piemērojot ievērojami zemāku maksu par lidostas pakalpojumiem nekā Latvijas nacionālajai lidsabiedrībai AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic"), lidostai "Rīga" piemērojusi 50 000 latu sodu.

Kā informēja KP pārstāve Inita Kabanova, lidostai piemērots naudas sods, kā arī pienākums par saviem pakalpojumiem piemērot pamatotus un nediskriminējošus maksājumus, lidsabiedrībām nodrošinot skaidri saprotamu informāciju par to, cik maksā katrs lidostas pakalpojums.

Salīdzinot abām lidsabiedrībām piemērotos maksājumus, KP konstatēja, ka par līdzvērtīgiem pakalpojumiem - bagāžas apstrādi, pasažieru kāpņu nodrošināšanu, gaisa kuģu izstumšanu pirms izlidošanas - "airBaltic" lidostai maksājusi par 82% vairāk nekā "Ryanair". Turklāt "airBaltic" vēl papildus bija jāapmaksā lidostas administratīvās izmaksas, kas "Ryanair" nebija jāmaksā, tā minēto atšķirību palielinot vēl vairāk.

Rezultātā par konkrētajiem pakalpojumiem no "airBaltic" tika prasīta maksa, kas sedz lidostas izmaksas un nodrošina peļņu, savukārt "Ryanair" maksātais pat nesedza lidostas izmaksas. Tādējādi, piemērojot diskriminējošus maksājumus, lidostas rīcība būtiski negatīvi ietekmēja "airBaltic" konkurētspēju attiecībā pret "Ryanair".

Lieta tika ierosināta pēc "airBaltic" iesnieguma.

VAS "Starptautiskā lidosta Rīga" valdes priekšsēdētājs Arnis Luhse savukārt norāda, ka lidosta "Rīga" uzlabojusi darbības pārskatāmību un jau tagad apņēmusies aviosabiedrībām atsevišķi norādīt maksu par lidostas pamata infrastruktūras, centralizētās infrastruktūras nodrošināšanas pakalpojumiem, virszemes pasažieru pakalpojumiem un citiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!