Foto: LETA

Uzņēmumu kreditēšanā iezīmējas divas būtiskas un pozitīvas tendences, ko apliecina bankas "Citadele" kredītportfelis. Pirmā: visstraujāk augusi tieši ražojošo uzņēmumu finansēšana. Otrā: mainās uzņēmēju pieeja – arvien vairāk investē parītdienas tehnoloģijās.

Vislielākais "Citadelē" no jauna izsniegto aizdevumu pieaugums – sešas reizes – šī gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar šo periodu pērn, bija ražošanas nozarē strādājošajiem uzņēmumiem.

Finansējot ražojošos uzņēmumus redzam, ka arvien vairāk pieaug uzņēmumu investīcijas tehnoloģijās. Turklāt ir mainījusies arī uzņēmēju pieeja – ja kādreiz pirka otrreizējā tirgū no Eiropas uzņēmumiem iepriekšējās paaudzes iekārtas, tad šobrīd Latvijas uzņēmēji pērk jaunākās un tā sauktās parītdienas tehnoloģijas, kuras nav pat Eiropas konkurentiem.

Nenoliedzami, ražojošo uzņēmēju investīcijas tehnoloģijās sekmē darbaspēka trūkums un izmaksu pieaugums. Investēšana tehnoloģijās samazina nepieciešamību pēc darbaspēka, ceļ konkurētspēju un produktivitāti.

Tradicionālais un visbiežākais jautājums mums ir: vai un kam banka dod naudu?

Ražošana, tirdzniecība, lauksaimniecība, transports un loģistika ir "Citadeles" stratēģiskās nozares, ko īpaši vēlamies kreditēt.

Īpašu vērību pievēršam mazo un vidējo uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, kā arī Latvijai raksturīgo jeb tā saukto vietējo nozaru finansēšanai – uzņēmumiem, kuri ražošanā izmanto vietējos resursus, piemēram, koku, pienu, graudus, vai Latvijas ģeogrāfiskās priekšrocības, piemēram, transporta un loģistikas segmentā.

Kopumā banka "Citadele" uzņēmējiem Latvijā aizdevumos piešķīrusi 464,13 miljonus eiro, no kuriem 59,24 miljoni eiro ir no jauna izsniegtais finansējums šī gada pirmajā ceturksnī, liecina bankas kredītportfelis.

Lielākie finansējuma saņēmēji šī gada 1. ceturksnī ir bijuši nekustamo īpašumu uzņēmumi, ražošanas un tirdzniecības uzņēmumi. Tiem seko būvniecībā, lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un zivjrūpniecībā strādājošie uzņēmumi.

Finansējuma apmērs ievērojami pieaudzis arī nekustamo īpašumu uzņēmumiem, tomēr jārēķinās, ka uz šī segmenta finansēšanu sākam skatīties piesardzīgi, lai nepārkarsētu tirgu un izmaksas.

Kopumā pieaug gan uzņēmēju vēlme, gan arī spēja aizņemties. To sekmē ekonomiskā attīstība un arī nodokļu izmaiņas, kad par reinvestēto peļņu nav jāmaksā ienākuma nodoklis. Līdz ar ekonomisko izaugsmi palielinās arī uzņēmēju vajadzība pēc apgrozāmajiem līdzekļiem jeb īstermiņa aizdevumiem, kas arvien ir populārākais finansējuma veids.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!