Foto: Publicitātes foto
Mazumtirdzniecībā vērojamais atspēriens, kas aizsākās pērnā gada otrajā pusē, ir iestiepies arī jūnijā. Rezultātā audzis gan pārtikas, gan nepārtikas preču apgrozījums.

Gada laikā kopējais mazumtirdzniecības apgrozījums ir pieaudzis par 8,4%. Pārtikas preču grupā pieaugums bija nedaudz mērenāks (+5,9%), kamēr nepārtikas preču iegādes intensitāte saglabājas visnotaļ augsta (+9,7%).

Atvaļinājumu laiks, izbraukumi un krītošās degvielas cenas jūnijā bija faktori, kas ļāva palielināties auto degvielas noietam par 5,6%. Patērētāju un nozares pārstāvju noskaņojumu nav spējusi iedragāt pieaugošā nenoteiktība par ekonomikas turpmāko attīstību un aktivitāte mazumtirdzniecībā turpina sist augstu vilni.

Nedaudz, bet ir vērojams atalgojuma pieaugums, pieaugusi nodarbinātība, kā arī izzudis nomācošais taupības pasākumu slogs. Rezultātā iedzīvotāji atļaujas tērēt arvien brīvāk, lielāko uzsvaru liekot un investīcijām nepārtikas preču iegādē, un nereti "atliekot" citus maksājumus. Lielu lomu saglabā iebraucošo tūristu tēriņi.

Uz pārējo valstu fona esošais kāpums ir visai iespaidīgs, taču interesanti, ka patērētājs savos vērtējumos uz notiekošajiem procesiem, arī plašākā mērogā, saglabā visai kritisku skatu. Ja to skatītu pēdējo gadu kontekstā, tam skaidrojums būtu vienkāršāks. Tomēr patērētājs bijis kritisks arī straujās izaugsmes gados un pašreizējais noskaņojuma līmenis atrodas 2008.gada sākuma līmenī.

Šāda tieksme sabiezināt krāsas ļauj prognozēt, ka arī turpmāka ekonomikas attīstība būtisku uzlabojumu vērtējumā neatspoguļos, jo izaugsmes tempi palēnināsies. Turpmākajos sešos mēnešos veikalu apmeklētāju plūsmas pilnībā neizzudīs un turpinās uzturēt ekonomisko aktivitāti. Tomēr grūti saskatīt argumentus, lai tas saglabātos esošajos tempos. Mākoņi virs globālās ekonomikas turpina milst un iespējamās brāzmas var skart arī Latviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!