Foto: AFP/Scanpix/LETA

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2019. gadā Latvijā bija 13 tūkstoši sievietes – uzņēmumu īpašnieces jeb darba devējas. Salīdzinot ar gadu pirms tam, skaits ir pieaudzis. Tajā pašā laikā tas ir gandrīz uz pusi mazāk kā uzņēmēji – vīrieši (2019. gadā – 24,3 tūkstoši, 2018. gadā 26,8 tūkstoši). Bizness vairumam joprojām asociējas ar vīrieti. Kā ir būt sievietei biznesā un vai 2020. gadā joprojām pastāv dzimuma nevienlīdzība?

Biznesā nevar iedalīt vīrieti un sievieti. Reizēm smejoties saku, ka vārds "bizness" ir vīriešu dzimtē, bet vārds "nauda" – sieviešu, tāpēc viss ir līdzsvarā. Atšķirības nepastāv, vienam vai otram dzimumam neklājas vieglāk vai grūtāk. Protams, lielai daļai bizness joprojām asociējas ar vīrieti, tomēr sievietes loma mainās. Pieaug dzimumu līdztiesības loma, turklāt ļoti dažādās nozarēs. Lai gan Latvijā uzņēmēju - vīriešu ir vairāk, tomēr citās valstīs sieviešu – uzņēmēju ir mazāk kā pie mums. Patiesībā Latvija šajā jomā ir līderos. Latvijā sievietes netiek ierobežotas un vienīgais, kas nepieciešams, lai uzsāktu uzņēmējdarbību, ir griba un apņemšanās – to mums, sievietēm, noteikti netrūkst.

Sievietes raksturs uzņēmējdarbībā

Laika gaitā ir pierādījies, ka sievietes biznesā ir uzņēmīgākas. Mēs vēlamies būt neatkarīgas un pelnīt. Liela vērtība biznesā ir arī sievietes intuīcija, kas palīdz saskatīt nianses, ko vīrieši, iespējams, pat nepamanītu. Sievietēs mājo radošums, turklāt mēs esam atturīgākas pret risku. Dzimuma nevienlīdzību biznesā nekad neesmu izjutusi. Aptuveni pirms divdesmit sešiem gadiem es uzsāku savu pamatbiznesu, kas saistīts ar lauksaimniecības tehnikas tirdzniecību. Tehnika, remontdarbi, serviss, rezerves daļas – varētu šķist, kāda gan ir sievietes loma tajā? Mana dzīve ir pierādījums tam, ka biznesā nepastāv atšķirība starp vīrieti un sievieti. Biznesā jāizslēdz arī dalījums pēc tautības, reliģiskās piederības vai vecuma, jo pazīstu gan jaunas, gan gados vecākas sievietes, kuras iet līdzi laikam, ir spēcīgas un veiksmīgas. Šie faktori nav noteicošie uzticības ieviesēji biznesā – tie ir tikai stereotipi.

Aiz katra veiksmīga vīrieša ir sieviete

Piekritīšu viedoklim, ka aiz katra veiksmīga vīrieša stāv sieviete. To esmu novērojusi ne tikai biznesā, bet daudzās citās jomās. Arī, paraugoties vēsturē, varam secināt, ka lielai daļai veiksmīgu līderu blakus bijušas spēcīgas sievietes. Arī Latvijā ir daudz šādu personību, piemēram, Guntars Račs un Raimonds Pauls – abiem šiem vīriešiem ir laimējies sastapt dzīvesgudras un spēcīgas sievietes.

Centieni uzsvērt sieviešu lomu

Neskaitāmi centieni uzsvērt sieviešu lomu biznesā dažādās konferencēs un forumos, kuru mērķis ir vienlīdzība, noved pie pretējā - atšķirīga statusa. Šie pasākumi ir lietderīgi, tomēr tajos veidojas sieviešu grupas, kas, iespējams, pašas neapzinoties, sekmē stereotipus. Starp vīrieti un sievieti jāpastāv līdzsvaram, nav iespējams izslēgt kādu no pusēm vai novilkt līniju to starpā.

Sievietes politikā

Veiksmīgas sievietes ir ne tikai biznesā, bet arī politikā, tomēr šķiet, ka iepriekšējās paaudzes politiķes bija krietni ietekmīgākas, stiprākas un racionālākas, nekā šī brīža. Piemēram, eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kura ir visu laiku mīlētākā Valsts prezidente un vienīgā sieviete šajā amatā. Vēl vēlos pieminēt latviešu politiķi, profesori Ilgu Kreitusi, kuras viedokli cienu un vienmēr cenšos ieklausīties. Šo ietekmīgāko sieviešu veiksmes atslēga ir spēja iet līdzi laikam – pielāgoties pārmaiņām un būt efektīvām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!