Foto: LETA

Latvijas rezultāts ekonomiskās krīzes pārvarēšanā ir vērtējams ar septiņām ballēm no desmit, jo valsts vairākos aspektos ir guvusi labus panākumus, šodien Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē sacīja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

Viņa norādīja, ka viens no faktoriem rāda, ka Latvijas ekonomika aug un nav izveidojies jauns ekonomikas pieauguma burbulis. Valsts arī neizmantoja visu 7,5 miljardus eiro (5,25 miljardus latu) lielo starptautisko aizdevēju garantēto kredītu, un ir nepieciešams ņemt vērā, ka 2011.gada vasarā Latvijai starptautiskajos finanšu tirgos atkal bija labas aizdevumu likmes.

Līdz ar to Latvija no pārkarsuša slimnieka ir kļuvusi par paraugu citām valstīm, uzsvēra Šteinbuka, gan atzīstot, ka tas ir viņas personīgais vērtējums, kurš nav jāuztver kā EK oficiālā pozīcija.

Viņa tomēr piebilda, ka Latvija pašlaik piedzīvo smagas sociālās krīzes sekas, jo pastāv sociālās problēmas, piemēram, bezdarbs, kā arī cilvēku emigrācija uz ārvalstīm.

"Jauniešu bezdarba dati ir šausminoši ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā," uzsvēra Šteinbuka, norādot, ka 2011.gada novembrī Eiropas Savienībā tas bija 22,3%, bet Latvijā - 29,9%.

Kā ziņots, no starptautiskajā aizdevuma programmā pieejamajiem 7,5 miljardiem eiro Latvija izmantojusi 4,4 miljardus eiro (3,08 miljardus latu).

20.janvārī formāli noslēdzas trīs gadus ilgušās Latvijas starptautiskā aizdevuma programmas ar Eiropas Savienību termiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!