Foto: Publicitātes foto
Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka vidējais patēriņa cenu līmenis 2013. gada martā, salīdzinot ar 2012. gada martu, palielinājās par 0,2%. Precēm cenas pieauga par 0,3%, bet pakalpojumiem nemainījās.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 1,5%. 2013.gada martā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas pieauga par 0,5%. Precēm vidējais cenu līmenis pieauga par 0,7%, bet pakalpojumiem nemainījās.

"Atbilstoši mūsu prognozēm, martā deflācija neturpinājās, vēl jo vairāk, mēneša griezumā kopējais cenu līmenis salīdzinoši strauji pieauga. Galvenais cenu pieauguma "vaininieks" ir apģērba un apavu cenas, kuras martā pieauga par 7,4%. Atcerēsimies, ka tikai divus mēnešus iepriekš – janvārī – apģērba un apavu cenas kritās par 7,3%. Citās kategorijās būtiski cenu lēcieni martā izpalika.

Gada griezumā kopējo cenu līmeni pieauguma virzienā visvairāk ir ietekmējis atsevišķu pārtikas produktu cenu pieaugums, bet samazinājuma virzienā – telekomunikāciju pakalpojumu un degvielas cenu kritums.

Lai gan nākamajos mēnešos cenas varētu turpināt nedaudz palielināties, gada griezumā inflācija arī tuvākajos mēnešos saglabāsies stipri zem 1% un arī gadā kopumā inflācija varētu būt zemāka par 1,5%."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!