Foto: Publicitātes foto
Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka vidējais patēriņa cenu līmenis 2012.gada septembrī, salīdzinot ar 2012.gada augustu, palielinājās par 0,5%. Precēm cenas pieauga par 0,8%, bet pakalpojumiem samazinājās par 0,4%.

Šī gada septembrī vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri, bija par 1,8% augstāks. Precēm cenas pieauga par 1,9%, bet pakalpojumiem – par 1,6%.

Inflācija septembrī bija nedaudz augstāka nekā gaidīts, pieaugumu par 0,5% galvenokārt noteica degvielas cenu kāpums un sezonāls apģērba un apavu cenu pieaugums. Taču ņemot vērā to, ka cenu kāpums bija vērojams arī pagājušā gada septembrī, gada griezumā inflācija pieauga tikai par 0,1% un pēdējo 12 mēnešu vidējais inflācijas rādītājs, atbilstoši kuram tiek vērtēta valsts atbilstība Māstrihtas inflācijas kritērijam, samazinājās līdz 2,9%.

Lai gan precīza Māstrihtas kritērija vērtība septembrī vēl nav zināma, tas acīmredzot būs robežās no 2,9-3,0%, līdz ar to septembris acīmredzot būs bijis pirmais mēnesis kopš 2011.gada vasaras, kurā Latvija izpildīs Māstrihtas inflācijas kritēriju.

Tuvākajos mēnešos, visticamāk, varam gaidīt nelielu cenu kāpumu mēneša griezumā, taču gada griezumā inflācija būs ap 2% un 12 mēnešu vidējā inflācija turpinās pakāpeniski samazināties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!