Foto: Publicitātes foto
Aprīlī patēriņa cenas, līdzīgi kā martā, pieauga par 0.6% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi. Tas ir vien nedaudz virs mūsu prognozes, kas galvenokārt saistīts ar negaidīti lielu cenu pieaugumu apģērbiem un apaviem.

Pamatā tas, protams, ir sezonālo faktoru virzīts. Tomēr šajā preču grupā 7.1% ir visstraujākais mēneša pieaugums tieši aprīlī kopš 2001.gada. Tajā pat laikā jāsaka, ka 2012.gada aprīlī apģērbu un apavu cenas tāpat bija par 0.7% zemākas nekā pirms gada.

Gada inflācija turpināja palēnināties, no 3.3% martā uz 2.8% aprīlī. Visticamāk, maijā -jūnija tā vēl bremzēsies, bet pēc tam stabilizēsies (neņemot vērā iespējamās nodokļu izmaiņas). Pārtikas un mājokļu pakalpojumu cenu gada kāpums aprīlī arī kļuva lēnāks, kamēr transporta cenu pieaugums nedaudz paātrinājās.

Negaidīti straujā naftas cenu kāpuma dēļ šā gada sākumā, aprīlī palielinājām vidējā patēriņa cenu kāpuma prognozi šim gadam līdz 2.8% (iepriekš 2.4%). Augsta naftas cena un vājāks eiro nozīmē ne tikai dārgāku degvielu, tas ietekmē arī gāzes un apkures tarifus un vēlāk atspoguļojas arī citu preču un pakalpojumu cenās. Taču, pieņemot, ka naftas cenas nekāps un gada otrajā pusē sāks lēnām kristies, cenu spiediens Latvijā pakāpeniski mazināsies. Paredzams, ka šogad pārtikas cenas pasaulē saglabāsies stabilas, līdz ar to arī Latvijā vidējais pārtikas cenu pieaugums būs ievērojami lēnāks nekā pērn. Vidējās inflācijas prognoze 2013.gadam pagaidām saglabājas nemainīga, ap 2.5%.

Šī gada aprīlī 12 mēnešu vidējā patēriņa cenu inflācija samazinājās uz 4.1% no 4.3% martā. Tā turpinās bremzēties arī nākamajos mēnešos. Māstrihtas inflācijas kritērija izpilde 2013.gada sākumā ir reāla, taču mērķis ir kļuvis izaicinošāks. Pirmkārt, joprojām ir neskaidrība, kā kritērijs tiks aprēķināts (piem., vai valstis, kurās ir deflācija, tiks iekļautas aprēķinā). Otrkārt, nav skaidrs, kā tiks novērtēts ilgtspējas kritērijs. Tas varētu būt atkarīgs no Eiropas Centrālās bankas un Eiropas Komisijas vēlmes uzņemt eiro zonā jaunus dalībniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!