Foto: DELFI
Ka arī bija gaidāms, šī gada sākumā piedzīvotais straujais mazumtirdzniecības kāpums pamazam noplok.

Aprīlī mazumtirdzniecības apgrozījums nokrita par 2,1% pret iepriekšējo mēnesi (izslēdzot sezonālu ietekmi). Tādējādi salīdzinājumā ar pērna gada decembri mazumtirdzniecības apgrozījums ir bijis vien par 1,5% lielāks, bet gada laikā ir pieaudzis par 7,8%.

Neskatoties uz diezgan stabilu iedzīvotāju noskaņojumu, aprīli kritušās nepārtikas preču tirdzniecības apjomi, jo īpaši ilglietošanas precēm. To varētu uztvert kā korekciju pēc strauja kāpuma šī gada sākumā. Nepārtikas preču (izņemot degvielu) pārdošanas apjomi aprīlī bija jau tikai par 1.7% lielāki nekā pērn decembrī. Pārtikas preču apgrozījums turpina stagnēt, un aprīlī to apjomi bija par 0,8% mazāki nekā 2011.gada decembrī.

Visticamāk, mazumtirdzniecības apgrozījuma gada pieaugums turpinās bremzēties arī turpmākajos mēnešos, jo gada sākumā pieredzētais straujais kāpums nebija ilgtspējīgs un patērētāju optimisms kopš tā laika tomēr ir nedaudz noplacis.

Tik un tā mājsaimniecību tēriņi turpinās lēnām kāpt, pateicoties iedzīvotāju pirktspējas pieaugumam. Pirmkārt, nodarbinātība un algas pakāpeniski kāpj, kamēr cenu kāpums sarūk. Otrkārt, gadā otrajā pusē un turpmākajos gados plānota nodokļu samazināšana arī veicinās pirktspējas pieaugumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!