Foto: DELFI
Šī gada aprīlī patēriņa cenas pret iepriekšējo mēnesi nemainījās, un tādēļ gada griezumā cenas kritās par 0,4%. Tādējādi pirmo reizi kopš 2010.gada vidus Latvijā ir gada deflācija.

Likumsakarīgi līdz ar jauno kolekciju ienākšanu veikalos, apģērbi un apavi jau otro mēnesi pēc kārtas kļuva dārgāki, un tas bija galvenais spēks, kas vilka inflāciju uz augšu. Tomēr to atsvēra nedaudz lēnāks, nekā gaidīts, pārtikas cenu pieaugums un spējāks degvielas cenu kritums.

Lētākas degvielas cenas ietekmēja globālo naftas cenu vājums un, tā kā ekonomiskā aktivitāte pasaulē joprojām saglabājas vārgulīga, nav pamata domāt par spēju naftas cenu pieaugumu tuvākajā laikā.

Lai gan gada deflācija pozitīvi ietekmē patērētāju pirktspēju un tādējādi veicina tēriņus, tā, visticamāk, ilgi neuzturēsies. Šogad kopumā prognozējam, ka inflācija varētu sasniegt aptuveni 1.1%. Tomēr, tā kā mājsaimniecību elektrības tirgus liberalizācija ir atlikta no šī gada septembra uz vēlāku laiku, gada inflācija varētu būt arī zemāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!