Foto: LETA
Valdības bezdarbība sāk radīt arvien lielākas problēmas slēgtās "Latvijas Krājbankas" klientiem: komunālo pakalpojumu sniedzēji, piegādātāji un nodokļu iekasētāji prasa nekavējošus norēķinus, ieskaitot "Latvijas Krājbankas" klientus paaugstinātā riska grupā. Sniega pika veļas no kalna un ar katru dienu kļūst arvien lielāka. Paralēli "Latvijas Krājbanka" tiekot gatavota maksātnespējai un administratoru nozīmēšanai, kas līdzšinējā praksē nozīmē bankā esošo līdzekļu "veiksmīgu" iztērēšanu administrēšanas vajadzībām.

Tāpēc atkārtoti aicinām ekonomikas, reģionālās attīstības un finanšu ministrus nekavējoties atjaunot "Latvijas Krājbanka" klientu rīcībspēju. Mūsuprāt, valdības rīcība šai gadījumā būs patiesīga atbilde, vai mazo uzņēmēju atbalsts un reģionālās attīstībā patiesi ir prioritāte Latvijā.

Latvijas Tirgotāju asociācija redz vienkāršu, ātru un lētu izeju no situācijas.

Katram "Latvijas Krājbankas" klientam, kam pienākas kompensācijas no Noguldījumu garantijas fonda, tiek piedāvāts atvērt kontu "Citadeles" (valsts) bankā un tiek piešķirts bezprocentu kredīts "Latvijas Krājbankā" iesaldētās naudas apmērā. Līdz ar to tiek noņemts iedzīvotāju un uzņēmēju maksātspējas apdraudējums. Tā kā Noguldījumu garantiju fondā šādi līdzekļi ir pieejami, tad tas neprasa nekādas papildus valsts budžeta izmaksas virs likumā paredzētajām, bet "Citadeles" (valsts) banka iegūst pāris dienās ap 200 tūkstošu jaunu klientu.

Kredītus "Citadeles" banka dzēš no "Latvijas Krājbankā" atgūtiem līdzekļiem vai likumā paredzēto noguldījumu garantiju izmaksas. Atgādinām, ka noguldījumu garantijas ir noteiktas 70 tūkstošu latu apmērā un attiecas gan uz fiziskām, gan juridiskām personām gan depozītiem, gan kontu atlikumiem. Izņēmums ir valsts un pašvaldību un ar bankas dibinātājiem saistīto personu līdzekļi.

Uzskatām, ka Ministru prezidentam steidzami jāapspriež tautsaimniecības krituma bremzēšanas un iedzīvotāju un uzņēmēju glābšanas plāns un vēlams par to nekavējoši informēt sabiedrību.

Latvijas Tirgotāju uzskata, ka visiem (gan uzņēmējiem, gan iedzīvotājiem) Krājbankas klienti, kuriem pienākas kompensācija no Noguldījumu garantiju fonda, jau šodien jāatver konti "Citadeles" bankā un rīt jāpiešķir bezprocentu kredīti Krājbankā iesaldētās un noguldījumu garantētās summas robežās. Valdībai jārīkojas, jārīkojas steidzami un jārīkojas tautas interesēs.


Valdības rīcības shēma.

1.  Valdība pieņem lēmumu par maksimālās garantijas summu atbilstoši "Latvijas Krājbankas" klientu skaitam un tiesībām saņemt kompensāciju un novirza to "Citadeles" bankai kredītu nodrošinājumam.

2. "Latvijas Krājbankas" klienti atver kontu bankā "Citadele" un iesniedz pietiekamu bezprocentu kredīta izsniegšanai iesaldētās naudas apmērā, bet ne vairāk kā garantijā paredzēts (70.000 latu).

3. "Citadeles" bankas saskaņo ar Finanšu uzraugu prasītās kredīta summas atbilstību atlikuma "Latvijas Krājbankas" kontā un kompensācijas saņemšanas tiesībām.

4. "Citadeles" banka piešķir bezprocentu kredītu "Latvijas Krājbankas" klientiem.

5. Finanšu uzraugi dzēš bezprocentu kredītus, veicot ieskaitījumus no "Latvijas Krājbankas" atlikušajiem līdzekļiem un Noguldījumu garantiju fonda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!