Foto: LETA

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) aicina valdību pildīt solījumus un saglabāt likumā iestrādāto iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšanas grafiku, kas paredz 2014.gadā IIN samazināt par diviem procentpunktiem, teikts abu organizāciju paziņojumā.

LDDK prezidents Vitālijs Gavrilovs norāda, ka neskatoties uz pēdējā laikā izskanējušiem politiķu izteikumiem, ka darbaspēka nodokļi varētu netikt mazināti paredzētajā kārtībā, mēs pastāvam uz to, ka tautsaimniecības attīstības, darbaspēka neto atalgojuma pieauguma un ēnu ekonomikas mazināšanas vārdā ir jāīsteno iepriekš solītā un 2012.gadā likumā iekļautā apņemšanās mazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi.

"Darbaspēka nodokļu jomā šis ir viens no svarīgākajiem instrumentiem, kas palīdzēs uzlabot uzņēmējdarbības vidi, tādējādi dodot iespēju radīt jaunas darbavietas un palielināt NETO atalgojumu, mazinot bezdarbu valstī," uzsver Gavrilovs.

Arī LTRK prezidents Gundars Strautmanis papildina, ka nodokļu politikas prognozējamība ir viens no uzņēmējdarbībības attīstības un investīciju piesaistes stūrakmeņiem.

"Ja valdība atsakās no likumā nostiprinātas darbaspēka nodokļu samazināšanas, priekšplānā izvirzot citu gadiem ilgušu problēmu risināšanu – to var salīdzināt ar rokas bremzes noraušanu valsts tautsaimniecībai! Uzņēmēji plāno investīcijas attīstībā vairākus gadus uz priekšu, un nodokļu politikas neprognozējamība var būtiski ietekmēt ieguldījumus Latvijas uzņēmumu produktivitātē," norāda Strautmanis.

Abas uzņēmēju organizācijas piekrīt, ka nodokļu politikai jāveicina gan ekonomikas attīstība, gan sociālā vienlīdzība, mazinot nabadzību dažādās iedzīvotāju grupās. Tomēr, LTRK un LDDK aicina valdību vērtēt nodokļu politikas iniciatīvas caur Nacionālā attīstības plāna virsmērķa- "ekonomikas izrāviens" – prizmu, piedāvājot mērķtiecīgus nodokļu instrumentus Latvijas uzņēmēju konkurētspējai tirgos.

Uzņēmēju pārstāvji uzsver, ka, diferencējot neapliekamo minimumu, ieguvēji būs "aplokšņu" algu maksātāji un saņēmēji, nevis tie komersanti, kas godprātīgi maksā visus darbaspēka nodokļus. Tāpat, progresīvā neapliekamā minimuma ieviešana neveicinātu reemigrācijas politikas īstenošanu, jo kopējais darbaspēka nodokļu slogs 'vidējā' lieluma algu saņēmējiem paliks faktiski nemainīgs.

Vienlaikus LDDK un LTRK vadītāji piekrīt, ka sociālās vienlīdzības veicināšanai nepieciešams līdz ar IIN likmes samazināšanu plānotajā apjomā paaugstināt atvieglojumus par apgādībā esošām personām.

LDDK un LTRK norāda, ka saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD – Organisation for Economic Co-operation and Development) pētījumiem nodokļu politikas un nodarbinātības jomā, darbaspēka nodokļu sloga samazināšana veicina gan ēnu ekonomikas, gan nodarbināto emigrācijas mazināšanos. Vienlaikus tā ir iespēja pakāpeniski veicināt algu pieaugumu augstas kvalifikācijas, augstas darba intensitātes un atbildības līmeņa sektoros, motivējot Latvijā veidot augstas pievienotās vērtības ekonomiku, kas rada lielāku pienesumu tautsaimniecības un vispārējās labklājības attīstībai ilgtermiņā.

Tāpat atbalstu darbaspēka nodokļu mazināšanai Latvijā savas vizītes laikā mūsu valstī pirms mēneša paudis Eiropas Komisijas sociālo lietu komisārs Lāslo Andors, norādot, ka Latvijai vajadzētu novirzīt nodokļu slogu no darbaspēka uz tādām jomām kā īpašuma vai vides nodokļi. Vizītes laikā komisārs uzsvēra, ka šāda rīcība nāks par labu iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem, ļaujot darba devējiem radīt jaunas darbavietas un veicināt sabiedrību iekļaujošu izaugsmi.

LDDK ir Latvijas lielākā darba devēju organizācija, kas pārstāv darba devēju intereses uzņēmējdarbības vides uzlabošanas, izglītības kvalitātes, nodarbinātības un sociālā nodrošinājuma, veselības aprūpes un darba aizsardzības jomā. LDDK ir Saeimas, Ministru Kabineta un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) sociālekonomisko sarunu partneris. LDDK apvieno 109 vadošus dažādu nozaru uzņēmumus.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera ir brīvprātīga, politiski neitrāla biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Pēc biedru skaita LTRK ir lielākā uzņēmēju nevalstiskā organizācija, kura apvieno 1 002 individuālus uzņēmumus un 45 nozaru asociācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!