Foto: LETA

Produktu un pakalpojumu cenas varētu celties šovasar, kad beigsies cenu paralēlās atspoguļošanas periods, otrdien žurnālistiem prognozēja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Viņš atzina, ka uzņēmēji varētu izvēlēties noapaļot cenas uz augšu pēc tam, kad būs noslēdzies cenu paralēlās atspoguļošanas periods. "Daļa uzņēmumu izmantos šo iespēju," ir pārliecināts LTRK vadītājs.

Tajā pašā laikā viņš stāstīja, ka tie uzņēmumi, kuri vēlējās noapaļot cenas uz augšu, to jau ir izdarījuši. Kā iemeslu cenu apaļošanai Endziņš minēja faktu, ka tādējādi uzņēmumi atvieglo grāmatvedības darbu.

Jau ziņots, ka 80% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka uzņēmēji eiro ieviešanā bijuši godīgi, secināts pētījumu kompānijas SKDS veiktajā pētījumā par iniciatīvu "Godīgs eiro ieviesējs".

Vērtējot, cik godīgi vai negodīgi bijuši uzņēmumi Latvijā, ieviešot eiro, 56% Latvijas iedzīvotāju norādīja, ka teju visi uzņēmumi ir bijuši godīgi, savukārt 24% atzina, ka puse uzņēmumu bijuši godīgi. Tiesa, 12% respondentu atzina, ka visi uzņēmumi, ar kuriem tie saskārušies, bijuši negodīgi eiro ieviesēji.

Kā ziņots, cenu paralēlās atspoguļošanas periods latos un eiro sākās 2013.gada oktobra sākumā un ilgs līdz 2014.gada jūnija beigām.
Aprēķinot cenas, uzņēmumi drīkst izmantot tikai oficiāli noteikto valūtas kursu - viens eiro ir 0,702804 lati. Aprēķinos jāievēro matemātiskie pārrēķināšanas principi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!