Foto: LETA

Vācijas Finanšu ministrijas padomnieks, ekonomists un Maksa Planka Publisko finanšu un nodokļu likumdošanas institūta direktors Kajs Konrads uzskata, ka Eiropas Savienības kopējās valūtas eiro izdzīvošanas iespējas ir visai ierobežotas un eiro varētu "izvilkt" vēl piecus gadus, ziņo aģentūra "VestiFinance".

Intervijā Vācijas laikrakstam "Welt am Sonntag" Konrads brīdinājis par dažu ES valstu parādu sloga pieauguma riskiem, kā arī skeptiski novērtējis eiro nākotnes perspektīvas.

Konrads uzskata, ka valstīm jādod pilnīga brīvība sava parāda sloga palielināšanai, taču tad valstīm arī jāuzņemas pilna atbildība par savu rīcību. "Neviena valsts pasaulē nevar bezgalīgi uzkrāt parādus un tai pat laika būt absolūti pārliecināta, ka investori nekad nezaudēs ticību tās kredītspējai. Domāju, ka valstīm jācenšas uzkrāt pēc iespējas mazāk parādu, jo tas ir pašu valstu interesēs. Bet ierobežojumu parāda apjomiem var atšķirties, ņemot vērā dažādus faktorus, piemēram, ekonomikas izaugsmes tempus un iedzīvotāju skaita pieaugumu," norādījis Konrads.

Viņš arī pauda satraukumu par Eiropas ekonomikas attīstības perspektīvām, taču par eiro viņš pat neuztraucoties. "Es uzskatu, ka Eiropas valūtas izdzīvošanas iespējas ir stipri ierobežotas. Grūti prognozēt konkrētu laika periodu, tas būs atkarīgs no pārāk daudziem faktoriem. Manuprāt, eiro "izvilks" vēl aptuveni piecus gadus, tas ir samērā reālistisks scenārijs," klāstījis Konrads.

Šāds ekonomista un Vācijas Finanšu ministrijas Zinātnieku konsultatīvās padomes vadītāja vērtējums krasi atšķiras no oficiālo amatpersonu retorikas, norāda "VestiFinance". Vācijas vadītāja Angela Merkele vairākkārt uzsvērusi, ka ES ir nepieciešama vienotā valūta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!