Foto: Publicitātes foto

Civillietu materiāli turpmāk lietas dalībniekiem būs pieejami elektroniskā tiešsaistes sistēmā jeb E-lietā. Saeimā iesniegtajā likumprojektā paredzētās izmaiņas attiecas uz lietas materiālu iesniegšanu tiesā un nosūtīšanu lietas dalībniekiem. Vismaz sākotnēji tas radīs ievērojamu tiesu darbinieku papildus noslodzi. Bija paredzēts, ka grozījumiem jāstājas spēkā 1. aprīlī, taču Saeima vēl nav vienojusies par likuma teksta galīgo redakciju. Līdz ar to ir skaidrs, ka plānotajā termiņā izmaiņas spēkā nestāsies.

Ja vēl šobrīd lietas materiāli civilprocesā lietas dalībniekiem ir elektroniski pieejami tikai izlases kārtībā, tad turpmāk dokumentus prioritāri piegādās elektroniski – uz e-pastu, oficiālo elektronisko adresi vai arī tiešsaistes sistēmā. Tiks arī saglabāta iespēja dokumentus iesniegt un saņemt papīra formātā. Taču šādā gadījumā visi dokumenti papīra formā tiesai būs jāpārvērš elektroniskā formā pievienošanai E-lietai. Tāpat arī pretēji – tiesai būs jāpārvērš papīra formātā elektroniski iesniegtie dokumenti, lai tos nosūtītu tiem lietas dalībniekiem, kas neizmanto elektroniskos saziņas līdzekļus. Tiesām arī nāksies digitalizēt jau šobrīd iztiesāšanā esošu lietu materiālus.

Kā būtisks jaunievedums ir paredzēta speciāli tiesvedības vajadzībām izveidota platforma tiesas sēdēm videokonferences režīmā. Šobrīd tiesas sēdes attālināti organizē "Microsoft Teams" platformā, taču plānots ieviest jaunu platformu drošākai un no trešo personu platformām neatkarīgai tiesas sēdes attālinātai norisei.

Papildus paredzēts digitalizēt dažādus dokumentus. Piemēram, likumprojekts paredz, ka izpildu rakstus tiesa turpmāk vairs neizsniegs papīra formā piedzinējam, bet dokumentu aprite starp tiesu, piedzinēju un zvērinātu tiesu izpildītāju notiks tiešsaistes formā.

Lielāku lomu nākotnē paredzēts piešķirt tiesas sēdes audio vai video ierakstam. Ja šobrīd likumā noteikta informācija atsevišķos gadījumos lietas dalībniekiem tiesas sēdē jāfiksē rakstveida apliecinājumā vai brīdinājumā, tad ar grozījumiem paredzēta atteikšanās no šādas rakstveidā fiksētas informācijas. Piemēram, prasītāja atteikšanās no prasības tiks fiksēta tikai audio vai video ierakstā.

Līdz ar E-lietas pirmā posma ieviešanu notiks būtiska virzība elektroniskai komunikācijai starp tiesu, lietas dalībniekiem un citām procesā iesaistītajām institūcijām, dokumentu apritei un visu lietas materiālu digitalizācijai civilprocesā.

Saeimā darbs pie grozījumiem saistībā ar E-lietas ieviešanu noris arī Kriminālprocesa likumā un Administratīvā procesa likumā. Tieslietu padome aicinājusi Saeimu atlikt e-lietas ieviešanas termiņu, lai visām institūcijām tiktu nodrošināti visi nepieciešamie tehniskie nodrošinājumi un lai sasteigti risinājumi negatīvi neietekmētu lietu izskatīšanas ātrumu un kvalitāti. Tomēr publiski vēl nav izskanējis, kāds varētu būt jaunais E-lietas ieviešanas termiņš. Lietu izskatīšanas termiņi saistībā ar Covid-19 saistītajiem ierobežojumiem pagarinās. Tādēļ jācer, ka E-lieta tiks ieviesta tiesās vēl līdz septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!