Foto: LETA
Latvijas kredītreitingam vajadzētu būt par pāris pakāpēm augstākam nekā tas ir pašlaik, otrdien Saeimas Budžeta un finanšu komisijas deputātiem pavēstīja finanšu ministrs Andris Vilks.

Viņš pauda cerību, ka kredītreitingu aģentūras laicīgi un adekvāti reaģēs uz Latvijas paveikto un nākamā gada valsts budžeta pieņemšanu.

Ministrs atzina, ka, neskatoties uz dažādiem izaicinājumiem un problēmām, šogad valsts budžeta projekts Saeimā ir iesniegts paredzētajā laikā. Šogad tas ir arī vieglāks gan pārnestā, gan tiešā nozīmē un krietni mazāk sāpīgs sabiedrībai. Viņš uzsvēra, ka budžets paredz gan ieņēmumu daļas pieaugumu, gan izdevumu samazinājumu.

Vilks sacīja, ka šis ir pēdējais gads starptautisko aizdevēju zīmē un var teikt, ka no viņu puses nākamā gada valsts budžetam ir saņemts akcepts – pašlaik jāsaskaņo vien tehniskas nianses. Ministrs cer, ka arī nākamgad, kad vairs nebūs tik stingras aizdevēju uzraudzības, Latvija ieklausīsies aizdevējos un ekspertos un būs tikpat atbildīga.

Viņš pastāstīja, ka nākamā gada valsts budžets ir balstīts uz konservatīvām prognozēm un "tā ir zināma atbilde uz negatīvajām tendencēm eiro zonā". Vilks norādīja, ka tagad notikumi eiro zonā noteiks, kāda būs Latvijas izaugsme nākamgad.

Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš sēdē atzina, ka ir ļoti stratēģiski svarīgi šogad pabeigt starptautiskā aizdevuma programmu, jo tas būs labs signāls investoriem.

Viņš arī informēja ‒ lai samazinātu valsts parāda apkalpošanas izmaksas, aizņemšanās parāda pārfinansēšanai jāveic savlaicīgi, nevis pēdējā brīdī, kad izvēles iespēju, ar kādiem nosacījumiem to darīt, faktiski nav.

Saeimas Budžeta un finanšu komisija otrdien sāka izskatīt nākamā gada valsts budžeta likumprojektu paketi. Deputāti iepazinās ar likumprojektu saturu, taču nekādus lēmumus vēl nepieņēma, jo tikai trešdien, 7.decembrī, Saeima ārkārtas sēdē lems par budžeta nodošanu izskatīšanai komisijās. Pēc tam budžeta komisija lems par likumprojektu atbalstīšanu izskatīšanai Saeimas sēdē pirmajā lasījumā.

Jau ziņots, ka finanšu ministrs otrdien Saeimā iesniedza 2012.gada valsts budžetu un tā pavadošos likumprojektus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!