Foto: LETA
Starptautiskā aizdevumu programmā Latvijai līdz šim bijušas sasietas rokas, tāpēc ir ļoti svarīgi sekmīgi šogad pabeigt starptautiskā aizdevuma programmu, lai nākamajos gados Latvijai būtu plašākas iespējas manevrēt, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" atzina finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Viņš norādīja, ka 2012.gada budžets ir ļoti svarīgs, jo, veiksmīgi noslēdzot starptautiskā aizdevuma programmu, Latvija nākamo gadu budžetos iegūs lielākas iespējas manevrēt ar budžeta izdevumu un ieņēmumu prognozēm.

Kā sacīja Vilks, patlaban ikviens skaitlis, uz kā tiek balstīts valsts budžets, ir jāsaskaņo ar starptautiskajiem aizdevējiem, kas prasa ne mazums laika.

Ja Latvija sekmīgi noslēgšot programmu, tik detalizēta skaitļu saskaņošana ar aizdevējiem nebūšot nepieciešama, un Latvijā tikai reizi vai divas gadā ieradīsies aizdevēju monitoringa misija, ar kuru tiks pārrunātas Latvijas sekmes.

"Pēc programmas noslēgšanas nebūs tik padziļināta iejaukšanās, kas ir svarīgi, ja gribam veikt reformas un atbrīvot tām rokas," sacīja finanšu ministrs.

Tāpat finanšu ministrs atgādināja, ka jebkurš negatīvs solis un līdzšinējās politikas maiņa budžeta kontekstā var nozīmēt dārgākus resursu starptautiskajos kapitāla tirgos, kuros Latvijai jau drīzumā būs jāaizņemas.

Latvija plāno noslēgt starptautisko aizdevumu programmu šī gada 22.decembrī.

Starptautiskā aizņēmuma programmas apjoms Latvijai tika plānots 7,5 miljardu eiro (5,25 miljardu latu) apmērā. Ņemot vērā, ka valsts ekonomiskā un finanšu situācija ir uzlabojusies, Latvijai nav nepieciešams pilnā apmērā saņemt aizdevuma pieejamo finansējumu, tāpēc līdz šim ir izmantoti 4,4 miljardi eiro (3,08 miljardi latu). Starptautiskā aizdevuma programmu paredzēts noslēgt šā gada 22.decembrī. Aizdevums Latvijai jāatmaksā laikā no 2012. līdz 2025.gadam.

Latvija saņemto finansējumu plāno atmaksāt, starptautiskajā finanšu tirgū pārfinansējot valsts parādu. Latvija šī gada jūnijā veiksmīgi atgriezās starptautiskajos finanšu tirgos, emitējot desmit gadu obligācijas 500 miljonu ASV dolāru (260 miljonu latu) vērtībā. Ar šo emisiju apliecināta Latvijas spēja patstāvīgi finansēt budžeta vajadzības un ir ielikts drošs pamats aizņēmumu sekmīgai pārfinansēšanai turpmākajos gados publiskajos finanšu un kapitāla tirgos. Arī turpmāk plānots organizēt ikgadējas publiskas valsts parāda vērtspapīru emisijas, prioritāri nodrošinot investoru bāzes diversificēšanu (Eiropā, ASV un Āzijā).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!