Foto: Publicitātes foto
Decembrī "lāči" divas reizes mēģināja sabojāt svētkus attīstīto valstu biržās, taču "buļļi" abus mēģinājumus operatīvi apspieda. Decembra sākumā "S&P 500" indekss nokrita līdz 4490 punktu atzīmei, bet 20. datumā noturējās virs 4500. Pēc tam mēs piedzīvojām gaidīto ralliju līdz 4800 punktu līmenim, indeksam "S&P 500" tādejādi uzrādot iespaidīgu 27% gada pieaugumu.

Par galveno risku 2022. gadā tirgus dalībnieki uzskata stingrāku centrālo banku politiku, kā arī pandēmijas Covid-19 attīstības faktoru. Daudzi sagaida ievērojamu korekciju līdz 4100 līmenim "S&P 500" un pat zemāk. Lai gan mēs uzskatām šo scenāriju par iespējamu, mums tas šķiet mazticams. Mēs priecāsimies redzēt kritumu līdz 4450-4500 apgabalam, kur plānojam atgriezties tirgū ar savu "iepirkumu sarakstu".

EUR/USD un procentu likmes

Mēs vēl neredzam "skaidru ilgtermiņa bildi" eiro-dolāra pārī. Pagājušajā mēnesī mēs apsvērām iespēju pārdot eiro, ja tirgus pakāpsies tuvāk 1.1400-1.1450 apgabalam, taču tā vietā pāris pavadīja mēnesi šaurā 1.1250-1.1350 diapazonā. Šī rīcība varētu nozīmēt zemākas cenas tuvākajā laikā, jo ​​procentu likmes nepārprotami ir par labu dolāram, tāpēc mēs joprojām ceram pārdot eiro 1.14+ apgabalā. Otrs variants ir gaidīt, kad tirgus nokritīs līdz 1.1000 līmenim, un pirkt vienoto valūtu.

Lai gan ilgāka termiņa valsts vērtspapīri konsolidējas šauros diapazonos, ASV īstermiņa parāds signalizē par procentu likmju kāpumu, kas mērāms ar 50–75 bāzes punktiem nākamajos deviņos līdz divpadsmit mēnešos. Pašreizējos inflācijas rādītājus kļūst arvien grūtāk ignorēt, un reālās procentu likmes ir dziļi negatīvas. Atgādinām, ka ASV valsts parāda ienesīgums pēdējā desmitgadē pavasarī pietuvojās 1.8% atzīmei, bet pēc tam noslīdēja līdz 1.12%. Tagad tirgus ir atgriezies pie 2021. gada maksimumiem un palielinājis iespējamību ieraudzīt ienesīgumus tuvāk 2-2.5%. Protams, tas viss notiek uz ilgtermiņa inflācijas gaidu fona un pārliecības, ka Amerikas Savienoto Valstu Federālā Rezervju sistēma nemainīs savus stingrākās monetārās politikas plānus.

Nekā pozitīva dārgmetālos

Inflācija ir sasniegusi satraucošus līmeņus, tomēr dārgmetāli nespēj sniegt nekādu atvieglojumu "buļļiem". Sudrabs joprojām atrodas virs 21.50-22 atbalsta līmeņa, taču katrs atlēciens no tā kļūst arvien vājāks, un pastāv nopietnas bažas, ka tas varētu būt tikai laika jautājums, kad mēs dosimies pārbaudīt citu nozīmīgu atbalsta zonu 19.20-20 dolāri par Trojas unci. Zelts ir nonācis neērtā situācijā, kad tam vajadzētu darboties kā nodrošinājumam pret inflāciju. XAU/USD ir jāatgūst līmeņi virs 1870-1900, lai nokļūtu drošākā zonā, pretējā gadījumā pāris riskē vēlreiz pārbaudīt 1750 atbalsta līmeņus. Mums joprojām patīk dārgmetāli kā aktīvu klase, tomēr, pirms mēs atsāksim agresīvu tirdzniecību, tiem ir jābūt gana pārliecinošiem.

Enerģētikas krīze vai hibrīdkarš?

Londonā tirgotais dabasgāzes nākotnes līgums decembra beigās ir palielinājies vairāk nekā divdesmit reizes no 2020. gada zemākajiem rādītājiem. Tomēr pēc ziņām, ka ASV sašķidrinātās dabasgāzes tankkuģi dodas uz Eiropu, tie sabruka par vairāk nekā 50%. Šāda volatilitāte nav "veselīga" un ilgtspējīga, tādēļ mēs iesakām NYMEX tirgotos dabasgāzes nākotnes līgumus tiem investoriem, kas vēlas iekļaut dabasgāzi savos portfeļos.

Kongress apsver papildu valsts palīdzību; Covid-19 kaitē Eiropai

Decembrī ASV radīja papildus 807 000 darbavietu privātajā sektorā (visvairāk septiņu mēnešu laikā) pēc 505 000 pieauguma novembrī, kas liecina, ka darba tirgus, vismaz uz papīra, turpina atveseļoties. Jāteic, ka dati tika iegūti decembra vidū pirms omikrona paveida uzliesmojuma, kas nozīmē, ka turpmākajos mēnešos situācija var pasliktināties. ASV ISM ražošanas aktivitātes indekss decembrī samazinājies līdz 58,7 punktiem, salīdzinot ar 61,1 novembrī. Izejvielu cenas uzrādīja pozitīvu zīmi – ražotāju maksāto cenu aptaujas rādītājs decembrī samazinājās līdz 68,2 (zemākais līmenis kopš 2020. gada novembra), salīdzinot ar 82,4 novembrī. Tā kā Covid-19 jaunais variants ir negatīvi ietekmējis vairākas nozares, Kongresa demokrātu un republikāņu partijas locekļi apspriež vēl vienu ekonomikas stimulēšanas kārtu, kas paredzēta restorāniem, koncertzālēm, sporta aktivitāšu norises vietām un zemāko līgu sporta komandām.

Kā gaidīts, Covid-19 decembrī ievērojami skāra Eirozonu – "IHS Markit" kopējais iepirkumu menedžeru indekss samazinājās līdz 53.3 punktiem (zemākais kopš marta), salīdzinot ar 55.4 novembrī. Vācijā vien pakalpojumu sektors uzrādīja krasu kritumu ("IHS Markit" galīgais pakalpojumu iepirkumu menedžeru indekss decembrī noslīdēja līdz 48.7 salīdzinājumā ar 52.7 novembrī), bet kopējā PMI indeksa rādītājs bija 49.9 salīdzinājumā ar 52.2 novembrī. Papildu ierobežojumi norāda uz turpmāku aktivitātes lejupslīdi janvārī. Tikmēr ECB paaugstināja inflācijas prognozes un šogad sagaida inflāciju ap 3.2%, kas ir krietni virs 2.0% mērķa.

Pieaugošais pieprasījums un neliels inflācijas rādītāju samazinājums veicināja straujāku izaugsmi Ķīnas pakalpojumu sektorā – "Caixin" pakalpojumu PMI decembrī palielinājās par vienu punktu līdz 53.1. Aptauju rezultāti liecina, ka gan piedāvājums, gan pieprasījums uzlabojas, jaunam biznesam paplašinoties, taču uzņēmumi bija nobažījušies par iespējamiem traucējumiem Covid-19 gadījumu skaita pieauguma dēļ. Turklāt Ķīnas rūpnīcu aktivitāte pieauga straujāk, pateicoties zemākam cenu spiedienam un ražošanas apjoma pieaugumam – "Caixin" ražošanas PMI decembrī pieauga un sasniedza 50,9 punktu atzīmi (augstākais rādītājs kopš 2021. gada jūnija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!