Foto: LETA

Lai arī eiro valūta Latvijā ir nepopulāra, kurss uz tās ieviešanu ir jāsaglabā, pirmdien Latvijas Radio uzsvēra Eiropas Parlamenta deputāts un Nacionālās apvienības līderis Roberts Zīle.

Jaunākais Eiropas Centrālās bankas (ECB) ziņojums Latvijai nav labvēlīgs, tomēr Zīle norādīja, ka līdzīgs ECB ziņojums bijis arī par Igauniju, kad tā virzījusies uz eiro ieviešanu. Par Igaunijas ekonomikas situāciju bijis līdzīgs ziņojums kā tagad par Latviju.

"Nolaist rokas ir pāragri," uzsvēra Zīle, kuram arī neesot saprotama finanšu ministra Andra Vilka (V) pagājušās nedēļas retorika un jau paustā piesardzība par eiro ieviešanu. Mēs jutīsimies zaudējuši, ja nepacīnīsimies par eiro ieviešanu, uzsvēra Zīle.

Pēc viņa domām, gan šogad, gan nākamgad var nodrošināt budžeta deficīta rādītāju zem 3% no IKP. Nedaudz sarežģītāka situācija gan varētu būt ar inflācijas kritērija izpildi, jo nepieciešamajos aprēķinos tiek ņemts vērā arī Īrijas inflācijas rādītājs. Īrijā ekonomika un cenas samazinās, tāpēc samazinās arī inflācijas rādītājs, pēc kura tiks mērīts Latvijas patēriņa cenu līmenis.

Jau ziņots, ka augstā inflācija var aizkavēt eiro ieviešanu Latvijā un Lietuvā, kuras uzskata par valstīm, kas nākamās iestāsies Eiropas Monetārajā savienībā (EMS). Tā secināts publiskotajā Eiropas Centrālās bankas (ECB) jaunākajā konverģences ziņojumā, kurā izvērtēts astoņu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu progress ceļā uz eiro ieviešanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!