Foto: LETA
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Ivars Zariņš pauž bažas, ka jaunajam Atjaunojamās enerģijas likuma projektam nav ilgtermiņa skatījuma, tas nenodrošinās stabilu un sakārtotu vidi "zaļās enerģijas" izmantošanai, intervijā laikrakstam "Diena" atzinis Zariņš.

"Šis faktiski nav Atjaunojamās enerģijas likums, jo tas nerunā par visiem iespējamiem enerģijas ražošanas un atjaunojamās enerģijas (AE) izmantošanas veidiem. Pamatā tiek runāts par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot AE. Tas ir ļoti sašaurināts skatījums, jo elektrība ir tikai apmēram sestā daļa no visa enerģijas patēriņa," intervijā laikrakstam paudis Zariņš.

Pēc Ekonomikas ministrijas (EM) aplēsēm, iespējamā "zaļās enerģijas" ietekme uz tarifu ir nozīmīga - AE komponente tiek prognozēta gandrīz 2 santīmi par kilovatstundu. Regulatoram ar šo aprēķinu tā arī nav izdevies iepazīties, lai varētu izvērtēt, cik tas pamatots un vai tajā ir ņemtas vērā visas paredzamās izmaksas, atzinis Zarīņš.

Viņš norāda, ka likumā vajadzētu lielāku uzmanību pievērst siltumenerģijai. "Attiecībā uz siltuma ražošanu, kur mēs varētu izmantot un arī tālāk attīstīt savas tehnoloģijas, likumā ir vien deklaratīvas frāzes," norādījis Zariņš.

Turklāt likums paredz, ka atjaunojamās enerģijas ražotājiem sava elektrība būs jāpārdod tirgū, bet tirgus izveidei nepieciešamās Elektrības tirgus likuma izmaiņas, kuras Latvijai jāpieņem līdz šā gada 3. martam, vēl ir galīgi neizstrādātas un nesaprotamas, atgādina Zariņš.

Jau ziņots, ka valdība atbalstīja vairāk nekā gadu tapušo un asi kritizēto Atjaunojamās enerģijas likumu, kas paredz - "zaļās enerģijas" īpatsvaram Latvijā līdz 2020.gadam ir jāsasniedz vismaz 40% no kopējā enerģijas patēriņa, nosaka primāri atbalstāmos atjaunojamo energoresursu (AER) veidus un atbalsta piešķiršanas principus un kārtību.

Analizējot AER veidus pēc to potenciāla un iespējamā devuma nākotnē, kā galvenie izmantojamie resursi likumprojektā noteikta biomasa, galvenokārt koksne, kā arī vēja enerģija, biogāze un hidroenerģija. EM jaunā likuma anotācijā norāda, ka ar likumprojektu paredzēts ieviest tādu atbalsta mehānismu enerģijas ražošanai no atjaunojamiem energoresursiem, lai, pārdodot elektroenerģiju tirgū, kopējo ieguvumu "zaļās enerģijas" ražotājam noteiktu pēc iespējas racionāli izmantoti Latvijas tautsaimniecībai nozīmīgākie atjaunojamie energoresursi.

AER izmantošanas veicināšanai likumprojekts paredz izveidot divus atbalsta instrumentus - piemaksu par no AER ražotas elektroenerģijas pārdošanu un atbalstu, lai pieslēgtu elektroenerģijas tīklam atjaunojamās enerģijas ražotnes, kuru uzstādītā elektriskā jauda nepārsniedz piecus megavatus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!