Foto: Publicitātes foto
Preču eksporta gada izaugsme aprīlī atkal paātrinājās, sasniedzot 17,5%. Tajā pat laikā importa izaugsme saglabājās daudz vājākā, 4,7%.
Jāsaka gan, ka šo eksporta kāpumu daļēji nosaka iepriekšējā gada zema bāze (salīdzinoši mazie eksporta apjomi 2012.g. aprīlī). Turklāt "Liepājas metalurga" nedienas vēl nav paspējušās parādīties eksporta datos - ražošanas apjomi strauji krita martā-aprīlī, bet uzņēmums turpināja tirgot krājumus. Līdz ar to eksporta kritumu metālapstrādē redzēsim maija-jūnija datos. Tāpēc 17,5% gada izaugsme, visticamāk, šogad būs tas augstākais punkts, un turpmāk eksporta izaugsme bremzēsies. Ja netiks atjaunota ražošana "Liepājas metalurgā", tad šī gada beigās preču eksports varētu būt pat nedaudz zemāks nekā 2012.gada beigās. Tas gan notiks daļēji arī tāpēc, ka šogad neredzēsim tik labu graudaugu ražu, līdz ar to pārtikas produktu eksports kritīsies.

Tajā pat laikā jāatzīmē, ka citās nozarēs/ preču grupās eksporta pieaugums joprojām ļoti raits. Piemērām, šī gada 4 mēnešos divciparu izaugsme bija novērojama mašīnām un iekārtām, optikas izstrādājumiem, mēbelēm, papīrizstrādājumiem, stikla izstrādājumiem. Arī pārtikas produktu eksporta kāpums vēl mērojams ar divciparu skaitļiem, bet nu tas drīz apgriezīsies otrādi, un šoruden, visticamāk, piedzīvosim pārtikas produktu eksporta kritumu jau iepriekšminēto graudu dēļ

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!