Foto: Shutterstock
Sākotnēji vardarbību attiecībās ir itin viegli nepamanīt. Nereti vien ar laiku vari novērot, ka ir atņemta tava brīvība un autonomija, taču precīzi noteikt, kad vai kāpēc tas noticis, ir pagrūti. Tieši tāpēc, tverot iedvesmu no "Stylist", esam apkopojuši attiecību ekspertes Hīras Huseinas ieteikumus, kā jau laikus atpazīt bīstamu uzvedību jebkurās attiecībās.

Kad domā par toksiskiem cilvēkiem, visbiežāk prātā nāk piemēri no popkultūras, piemēram, "Netflix" redzētiem seriāliem, kur ļaundaris parasti ir acīmredzams. Taču liela daļa manipulatīvās uzvedības ir viltīga un grūti pamanāma. Vai tu uzskati, ka tev ir jādomā un jāuzvedas noteiktā veidā, lai piesaistītu kāda uzmanību un mīlestību? Vai tu bieži nonāc situācijās, kurās īsti nesaproti, kāpēc rīkojies konkrētajā veidā?

Vardarbīgas attiecības nenozīmē vien fizisku vardarbību. Varmākas radītās ciešanas un uzmācīgā kontrole aptver teju visas dzīves jomas. Vardarbība var būt gan seksuāla, gan psiholoģiska, gan arī finansiāla. Kas ir būtiski, pāridarījumus nereti var pamanīt tikai tad, kad tie jau ir notikuši, un ir grūti pateikt, kad problēmas ir sākušās. Pāridarītāji regulāri izmanto dažādas taktikas, tostarp apsaukāšanu, kliegšanu un jebkuru lēmumu kritizēšanu. Turklāt, varmākas nav tikai seksuālie partneri – tie var arīdzan būt ģimenes locekļi, aprūpētāji, draugi vai kolēģi.

Ikviens ir pakļauts riskam nonākt vardarbīgās attiecībās, neatkarīgi no tava vai tavas varmākas dzimuma. Turklāt, ja pastāv kādi faktori, kas padara tevi neaizsargātu attiecībā pret iespējām gūt atbalstu un finansiālu palīdzību no citiem, varmāka, visticamāk, tos izmantos pret tevi, lai saglabātu pastāvīgu kontroli.

Atpazīt vardarbību savās attiecībās nav vienkārši, it īpaši tad, ja ļaundaris tev fiziski nekaitē. Un tomēr – kam pievērst uzmanību? Nav viennozīmīgas definīcijas, kas raksturotu toksiskas attiecības. Tāpat arī ikkatrs cilvēks uz dažādām traumām reaģē atšķirīgi. Tomēr tālāk sniegtie ieteikumi var palīdzēt izprast, vai tavas attiecības ir veselīgas vai nē.

Tiesa, atceries, ka jebkāda vardarbīga rīcība nav attaisnojama, tāpēc no vardarbīgām attiecībām, lai tās būtu ar kādu ģimenes locekli, mīļoto, draugu vai kolēģi, nepieciešams pēc iespējas drīzāk aizet.

Ieklausies savā ķermenī

Ātrs veids, kā vienkārši identificēt toksiskas attiecības, ir pavērot sava ķermeņa reakcijas. Ja jūti, ka ik brīdi staigā gluži kā pa olu čaumalām vai baidies kaut ko pateikt nepareizi, tā varētu būt brīdinājuma zīme. Ja tavs pašvērtējums ir zems un tev šķiet, ka nekas, ko dari, nav pareizi, radot izmisuma un trauksmes sajūtu, visticamāk, esi iesaistījusies toksiskās attiecībās.

Mūsu ķermenis var daudz pastāstīt – tas var atklāt, vai baidāmies tikt ievainoti – vai nu garīgi, vai nu fiziski. Pārsteidzoši, bet varmākas tuvumā nereti iespējams izjust arī fizisku diskomfortu – sāpes krūtīs, elpas trūkumu, ātru sirdsdarbību. Nepatīkamās izjūtas var saglabāties ilgu laiku, radot depresiju un vēlmi norobežoties no cilvēkiem, kuri kādreiz tevi ir spējuši iepriecināt.

Foto: Shutterstock

Tu esi izolēta

Sākotnēji viss var būt labi, tomēr ar laiku pamani, ka tavs draugs vai partneris sāk atteikties no tikšanās ar citiem cilvēkiem un mudina tevi palikt mājās. Vēlāk uzvedība var kļūt vēl kontrolējošāka, piemēram, atsvešinot tevi no tavas ģimenes, apgalvojot, ka tas ir tavā labā. Varmāka varētu teikt ko līdzīgu: "Man nepatīk tavi vecāki. Viņi tev dara pāri, es nevēlos, lai tu ar viņiem tiktos."

Otram pār tevi ir finansiāla kontrole

"Tu tērē pārāk daudz naudas. Tev naudu nevar uzticēt, labāk būs, ja es par to būšu atbildīgs," toksiskās attiecībās var nākties dzirdēt šādas frāzes. Manipulējoši cilvēki nereti izmanto dažādas metodes, lai kontrolētu otra finanses un tādējādi arī iegūtu varu savās attiecībās. Jāpiebilst, ka tas ir viens no spēcīgākajiem veidiem, kā noturēt otru "ieslodzījumā".

Tevī rada vainas apziņu

Šī pazīme visbiežāk izpaužas varmākas apsēstā uzvedībā, piemēram, uzmācīgi zvanot tev, ja sākotnēji neesi atbildējusi. Tāpat arī pāridarītājs var izmantot emocionālu šantāžu, runāt pārspīlēti dramatiski, kas rada sajūtu, ka otra cilvēka labklājība ir tava atbildība un pienākums. Kādām frāzēm pievērst uzmanību? "Ja tu mani mīletu, tad...", "katrs cienīgs cilvēks to darītu..", "tev vajadzētu būt pateicīgai, ka esi ar mani".

Tevi apmelo un vaino it visā

Ļoti bieži varmāka savam upurim liek justies kā niecībai. "Es nekad to neesmu teicis", "tu atkal izdomā muļķības", "viņi ar tevi komunicē tikai manis dēļ" – šie ir vien daži piemēri, ko nākas dzirdēt cilvēkiem toksiskās attiecībās. Manipulatori arī mēdz pārvērst otra izteikumus jautājumos, tādējādi novēršot uzmanību un apsūdzot otru pusi. Tas pāridarītājiem ir arī labs veids, kā nomainīt tēmu neērtos brīžos un sarunās, kas šķiet nepatīkamas.

Tev neizrāda mīlestību

Kontrolējoši cilvēki var pārtraukt komunikāciju ar partneri (vai tuvinieku), lai radītu vēl lielāku spiedienu un piespiestu tevi darīt to, ko otrs ir iecerējis. Vairāki upuri stāsta par to, ka reiz atteikuši seksu varmākam, kurš pēcāk nav runājis, līdz brīdim, kad upuris ir piekritis mīlēties. Tas, nenoliedzami, var radīt emocionālu traumu un turpmākas problēmas.

Tavas izjūtas ignorē

Varmākas nereti ieņem upura lomu, lai izvairītos no atbildības uzņemšanās par savu rīcību. Bieži viņi cenšas radīt vainas izjūtu otrā, skaidrojot, ka "tu visu pārspīlē" vai "tavas dusmas ir pārspīlētas". Tavas emocijas neuztver nopietni, par tām ņirgājas, tās izsmej un ignorē. Taču atceries, ka tev ir tiesības aizstāvēt sevi, savus uzskatus un emocijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!