Foto: Shutterstock
Neticami, bet fakts – arī mūsdienās vēl ir lietas, kuras nav pieņemts vaļsirdīgi un publiski apspriest. Lietas, par kurām dažkārt pat kauns atzīties sev pašai. Nē, runa nav par dīvainiem seksa paradumiem, tas ir nieks salīdzinājumā ar citiem mūsdienu sabiedrībā pašlaik nepieklājīgiem sarunu tematiem. Tomēr ir vērts šos nerakstītos tabu pārkāpt, un mēs pateiksim, kāpēc.

Atklāti atzīties, ka sekss ir svarīga tavas vētrainās dzīves sastāvdaļa vai ka tu nespēj kontrolēt savu tieksmi tērēt naudu par greznumlietām - jau sen vairs nav nekas sabiedrībā nepieklājīgs. Arī sievietes, kuras dzīvo kopā ar 15 gadus jaunākiem vīriešiem vai publicē savus grūtniecības laika kailfoto, nu jau gandrīz nevienu vairs nepārsteidz. Pateicoties teātra izrādēm, filmām, romāniem un televīzijas pārraidēm, tādi jēdzieni kā vagīna, lesbiete, anālais sekss un masturbācija ir kļuvuši par vārdiem, kuru pieminēšana liek samulst un nosarkt varbūt vēl tikai vecākās paaudzes cilvēkiem. Tā vien šķiet, ka mūsu sabiedrībā vairs nav nekādu tabu.

Tomēr šis iespaids ir mānīgs. Tagad ir jauni tabu. Tie nav tik dramatiski un tāpēc nav tik viegli pamanāmi, lai tos klasificētu kā sabiedrībā nepieklājīgus sarunu tematus. Mums jāskatās pavisam cieši uz sava iekšējā cenzora pirkstiem, lai pamanītu tajos sažņaugtu zīmīti, uz kuras ieskicēts modernais uzvedības kodekss: „Tu nedrīksti pārtraukt rūpēties par savu ārieni!", „Tu nedrīksti dzīvot bez seksa!", „Kur ir tava godkārība, vai tad tu nemaz negribi piedzīvot karjeras izaugsmi?", „Tu nedrīksti dzīvot viena!". Jaunie tabu liek mums izjust pienākumu sekot visām sabiedrībā aktuālajām tendencēm.

Saskaņā ar jaunākajām tendencēm, modernā sieviete vienmēr izskatās lieliski, ir godkārīga, mīl bērnus un suņus, viņai ir plašs draugu loks un aizraujoša seksuālā dzīve. Kāds vācu politiķis, dedzīgs katolis, ir teicis: „Ir lietas, par kurām es nerunāju pat pats ar sevi." Un tam ir labs iemesls, jo par tabu pārkāpšanu vienmēr nākas dārgi maksāt. Tā mēs varam zaudēt citu simpātijas un izjust sevī iekšēju konfliktu. Var nākties saprast, ka neesam vis tādi, kā citi mūs redz vai kādi mēs paši cerējām būt. Tomēr var gadīties arī, ka tādējādi mēs nonākam pie iespējas apjaust un piepildīt savas dziļākās, slēptākās vēlmes.

Ne velti vārds „tabu" fidžiešu un tongiešu valodās, no kurām tas cēlies, apzīmē aizliegumu, kā arī svētu vietu, kurp nedrīkst doties, jo tur dzīvo svētie gari. Apzināties kādu tabu, pajautāt sev, ar ko tas ir saistīts, un tad apzināti to pārkāpt, nozīmē soli uz priekšu pretim lielākam godīgumam attiecībās ar sevi un citiem, bet tas savukārt rada lielāku apmierinātības izjūtu sevī.

Aplūkosim biežāk sastopamos jaunos tabu:

Sociālais tabu: „Es labāk gribētu būt viena"

Erotikas tabu: „Sekss mani neinteresē"

Māmiņu tabu: „Es negribu bērnus"

Skaistumkopšanas tabu: „Es neuztraucos par savu ārieni"

Karjeras tabu: „Es neesmu ambicioza"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!