Foto: Shutterstock
"Nesaprotu, kā tad ir pareizi ar to pozitīvo domāšanu. Citi raksta, lai dabūtu to, ko vēlas, ir nepārtraukti par to jādomā, jāvēlas ar visu sirdi. Vēl pastāv viedoklis, ka tas, ko ļoti izmisīgi vēlamies, ar ko mūsu prāts ir nemitīgi nodarbināts un aizņemts, no mums bēg. Tad kā ir pareizi?

Mans jautājums ir šāds: ko man darīt, lai beidzot tiktu pāri reiz izjukušām attiecībām? Kā ar pozitīvo domāšanu un domu spēku? Esmu izlasījusi daudz grāmatu par to, noskatījusies filmu The Secret utt., bet nekur nav tā īsti paskaidrots, kā tikt pāri izjukušām attiecībām, ja vēl joprojām man ir stipras jūtas?" portālam DELFI jautā lasītāja.

Atbild psiholoģe, sistēmisko risinājumu konsultante, pasaku terapeite Iveta Gēbele

"No vēstules es saprotu, ka Jums ir izjukušas attiecības, bet netiekat tām pāri, nerodat sevī spēku, lai varētu veidot jaunas. Taisnība ir tam, kas ir rakstīts iepriekšējā citētajā fragmentā. Bet pie tā visa vēlos vēl papildināt sekojošo: ja atceramies fizikas likumus, papētām dabas parādības, tad pamanīsim, ka traukā, kurš ir pilns līdz malām ar kaut ko vienu, neko citu ielikt vai ieliet nevar, lai cik pozitīvi domāsim, vai pielietosim varu un gribasspēku.

Pieļauju, ka Jūsu prāta un dvēseles "trauks" ir pilns ar iepriekšējo attiecību nepabeigtajām lietām. Ar dusmām, aizvainojumiem, greizsirdību, šaubām, un pašā apakšā, sakņupusi no šīs visas nastas, tup mīlestība un ārā netiek, lai varētu veidot jaunas, saskaņas pilnas attiecības. Un varbūt tur vēl ir iepriekšējās mīlestības druskas un sāpes par zaudējumu. Šī iemesla dēļ ar pozitīvo domāšanu vien būs par maz, ir jāattīra sevi no šīm negatīvajām lietām. Jādod tām pienācīga vieta.

Vēl viens aspekts ir pieņemšana, kas ir tikpat svarīga kā pozitīvā domāšana, - pienācīga vieta visiem sistēmai piederošajiem, arī vecajām attiecībām. Iepriekšējās attiecības ir daļa no Jūsu dzīves, tām ir vieta Jūsu dzīvē un arī Jūsu sirdī tāpat kā jebkam, kas ar Jums ir noticis. Vecais teiciens "izmet viņu no sirds" diemžēl nederēs. Jaunas attiecības veidosies veselīgas tikai tad, kad vecajām būs dota pienācīga vieta.

Jūs rakstāt, ka vēlēšanās nepiepildās, ka "ko ļoti izmisīgi vēlamies, ar ko mūsu prāts ir nemitīgi nodarbināts un aizņemts, tieši tas no mums bēg."

Protams, ka bēgs, jo atslēgvārds ir "izmisīgi", nu kurš tad ir gatavs būt kopā, veidot attiecības ar izmisumu. Izmisuma vietā jānāk ticībai, bet ticība var ienākt tikai mierīgā sirdī un prātā. Vēlamies atnāks tikai tad, kad vēlamies, redzam iztēlē sasniedzamo mērķi un atlaižam, kā gaisa balonu, kā pūķi.

Bet varbūt to izmisumu rada vēlme uzlīmēt plāksteri vecajām sāpēm, tad nu tiešām attiecības nevar izveidoties, bet, ja būs, tad tur iespējami vēl lielāki sarežģījumi, jo plāksteris ir lamatas.

Tāpēc ļoti silti iesaku atrast veidu, kā sirdi un prātu nomierināt, varbūt aiziet pie psihoterapeita, tikt vaļā no visa, kas sakrājies, vai varbūt nodoties meditācijai vai jogai. Meklēt veidu, kā iemācīties sevi mīlēt, jo iemācīties mīlēt otru var tikai tad, kad cilvēks ir atradis ceļu pie sevis, kad iemīlējis sevi."

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!