Foto: Shutterstock
Kāzu plānošanas process un pati kāzu diena var būt visai satraucoša un stresa pilna. Tik daudz lietu, par kurām ir jāpadomā, jāaizdomājas, jāsagādā un jāsaglabā nevainojamas, lai iecerētā skaistā diena tāda arī būtu. Ir lietas, par kurām, plānojot kāzas, pat neienāk prātā aizdomāties, jo ir tik daudz citu, par kurām ir jāparūpējas. Par sīkumiem gadās aizmirst, tomēr dažkārt šie sīkumi var izrādīties ļoti svarīgi. Zinot dažus trikus, ir iespējams mazināt vai pat novērst lielo kāzu plānošanas drudzi. Padomos dalās kāzu organizatore Dace Miezīte.

Izveidojiet speciālu e-pastu savām kāzām

Šāda e-pasta izveide mazinās apjukumu, meklējot starp pārējām ziņām e-pastā, kas nesaistās ar jūsu kāzām. Katru mēnesi mūsu e-pastā iekrīt rēķini, e-vēstules no kolēģiem un priekšniekiem, dažādi paziņojumi no portāliem utt. Un, plānojot kāzas, e-pastu var nākties izmantot visai bieži, sazinoties ar kāzu pakalpojumu sniedzējiem, kā arī jūsu plānotajiem viesiem, ar līgavas māsām un citiem jūsu kāzās iesaistītajiem.

Foto: Shutterstock
Lai rastu vēl lielāku sakārtotības sajūtu – izveidojiet šajā e-pastā atsevišķas mapītes.

Piemēram:

  • Vedēji;
  • Viesi;
  • Svinību vieta;
  • Fotogrāfs;
  • Florists;
  • Mūziķi utt.

Katrā no šīm mapītēm ievietojiet tai atbilstošo saraksti. Tā jūs glabāsiet sev nepieciešamo informāciju viegli pieejamā veidā un spēsiet to atrast pietiekami ātri – turklāt gan līgava, gan līgavainis, kā arī šāda sakārtotība mazinās kāzu plānošanas stresu.

Ienēsājiet kurpes pirms kāzām

Foto: Shutterstock
Jā, dažas līgavas varbūt īpaši nevēlas savas kāzu kurpes nēsāt pirms kāzām, lai saglabātu sajūtu, cik tās ir īpašas, kā arī, protams, to tīrību un kārtību. Tomēr neienēsātas kurpes jūsu kāzu dienā var spiest, uzberzt tulznas un vienkārši traucēt un radīt visai lielu diskomfortu. To taču neviena līgava, nedz arī līgavainis nevēlētos, vai ne? Lai izvairītos no šī diskomforta, panēsājiet savus kāzu apavus pāris nedēļas pirms kāzām. Vienkārši reizi dienā atvēliet laiku, lai uzvilktu kāzu kurpes un pastaigātu pa māju. Protams, ar tām noteikti vajadzētu apieties piesardzīgi, lai nenoskrāpētu, neradītu tām kādu neiztīrāmu traipu, kā arī nebēdājiet, ja kāda tulzna tomēr parādās, jo tā vismaz neparādīsies kāzu dienā un līdz tai paspēs sadzīt. Toties kāzu dienā kurpes derēs perfekti un nekur nekas vairs nespiedīs un neberzīs – kā nereti gadās ar jaunām, tikko uzvilktām kurpēm.

Vēl viens ieteikums tieši līgavām: ja tavas kāzu kurpes nav sevišķi ērtas – un pat tad, ja ir, – kāzu dienā var nākties visai daudz tajās staigāt un kājas, protams, nogurs. Tādēļ ir vērts padomāt par laiviņu vai kādu citu ērtāku kurpju iegādi (kaut vai rezervei), lai vakarā, kad gaidāmas dejas, mičošana un citas izdarības, būtu ērti kustēties un kāzu dienu svinēt līdz par nākamajam rītam.

No rīta velc brīvu un pogājamu apģērbu

Foto: Shutterstock
Varētu šķist, ka tas nav sevišķi būtiski, un to pat varētu neiedomāties, tomēr brīdī, kad būs jāpārģērbjas kāzu kleitā, tu tomēr sapratīsi, cik tas patiesībā ir svarīgi. Tu, protams, nekrāsosies kāzu kleitā, lai uz tās nesabirtu kosmētika, kā arī frizūras veidošanas laikā var sanākt kā nosmērēt vai sabojāt kleitu.

Tādēļ krāsošanās laikā daudzas līgavas mēdz vilkt citu apģērbu. Parasti tas ir kāds halāts vai plats pogājams krekls, lai to var ērti novilkt, nesabojājot frizūru un grimu. Ja vēlies skaistas kāzu rīta fotogrāfijas, atrod kādu radošāku pieeju – piemeklē skaistu, puķainu halātu vai kleitu ar rāvējslēdzēju visā tās garumā. Galvenais, lai šis apģērbs nav velkams pāri galvai. Tādējādi tu novērsīsi nepieciešamību pēc labošanas darbiem sabojāta grima un frizūras gadījumā, kas prasīs papildu laiku un stresu.

Kāzu dienai iekārto ''glābējsomiņu''

Foto: Shutterstock

Kāzu diena, lai cik tā būtu skaista un pasakaina, tomēr ir cilvēcīgām nejaušībām tikpat pakļauta kā visas pārējās dienas, un arī kāzu dienā var gadīties ārkārtas situācijas, un tās pat var nebūt lielas, tomēr traucējošas. Piemēram, kleita var ieplīst, nags ielūzt, lūpu krāsa izsmērēties, tāpat var sāpēt galva vai būt slikta dūša, un ir daudzas citas situācijas, kas var rasties, bet par kurām pat var nemaz neiedomāties. Tādēļ svarīgi būtu iekārtot "glābējsomiņu", kurā pavisam noteikti vajadzētu būt šādām lietām:

  • kosmētika (pielabošanai, jo var nākties liet prieka un aizkustinājuma asaras);
  • balts diegs un adata;
  • nagu vīlīte;
  • vieglas pretsāpju zāles (par kurām esi droša – tās iedarbojas un nekaitē);
  • matu laka;
  • mazās sprādzītes;
  • dezodorants;
  • rezerves zeķubikses;
  • mitrās salvetes (tās noder uzreiz pēc tortes griešanas, lai nav jāskrien pie izlietnes mazgāt rokas, arī tad, ja kas uzlīst uz kleitas vai, piemēram, lai notīrītu dezodoranta radītus pleķus uz kleitas vai līgavaiņa krekla);
  • plāksteri (nekad nevar zināt);
  • superlīme (ja saplīst kurpe);
  • divpusējā līmlente (var noderēt, lai notīrītu zemi no kleitas vai citus gružus, ja kāzu dienā esat pie dabas, kā arī, ja jūsu kurpes slīdēs uz grīdas, labs triks ir pielīmēt pie zoles divpusējo līmlenti, un to pat nevar redzēt);
  • pretodu līdzeklis (ja kāzas notiek vasarā un pie dabas, jūs noteikti nevēlēsieties odu kodumus savā kāzu dienā);
  • lūpu balzams (tas var noderēt arī līgavainim).

Šādu somiņu iedodiet savai vedējmātei vai līgavas māsai un norunājiet, lai tā vienmēr ir pa rokai.

Iegādājieties līgavas pušķa butaforiju

Foto: Shutterstock
Ir līgavas, kurām ir ļoti žēl šķirties no sava līgavas pušķa, metot to neprecētajām dāmām. Tādēļ gaužām vienkāršs triks lieku asaru novēršanai – iegādājieties vēl vienu pušķi, kuru mest neprecētajām, un saglabājiet savu līgavas pušķi sev.

Pēc kāzām tās būs brīnišķīgas atmiņas, kamēr vēl bildes nav gatavas. Un nav obligāti jāpērk tāds pat pušķis kā līgavai, tas var būt lētāks un vienkāršāks, galvenais, lai šis pušķis arī ir skaists, un viesi jūsu triku pat nepamanīs.

Ieplāno dienu kosmētikas un frizūras izmēģināšanai

Foto: Shutterstock
Ir līgavas, kuras savām kāzām pašas krāsojas, ir līgavas, kuras nevēlas par to domāt savā kāzu dienā. Jebkurā gadījumā, pat tad, ja šobrīd liekas, ka tas nav nepieciešams, un ir skaidrs, kādu kosmētiku un kādu frizūru vēlies, vienalga svarīgi ir to izmēģināt dzīvē vēl pirms kāzu dienas.

Var gadīties, ka līgavai iepatīkas dāmu attēli ar skaistu kosmētiku un frizūru, bet, kāzu dienā to īstenojot, izrādās, ka tieši viņai šī kosmētika vai matu sakārtojums nepiestāv. Ne vienmēr tas, kas patīk, ir tas, kas piestāv. Tādēļ ir pat ļoti svarīgi to, kas patīk, arī izmēģināt – un nevis kāzu dienā, bet pirms tās.

Nosūtiet fotogrāfam fotogrāfiju piemērus

Foto: Shutterstock
Fotogrāfi ir dažādi, arī modē var būt dažādas lietas, tomēr ne vienmēr tās var saskanēt ar to, kāda ir jūsu gaume un kādas tieši jūs vēlaties redzēt savas kāzu fotogrāfijas. Un kāzu dienas laikā var nemaz nesanākt laika pasekot līdzi, vai fotogrāfs fiksē tādus kadrus, kādi jums liekas svarīgi, un to noteikti nevajag atstāt uz pašu kāzu dienu.

Protams, vēlmes var izrunāt, tomēr fotogrāfs tver lietas vizuāli. Kādēļ gan nedaudz neatvieglot viņa darbu un nedaudz nepateikt priekšā, ko tieši jūs vēlaties, aizsūtot vai parādot fotogrāfiju piemērus ar tādiem rakursiem, kādos jūs vēlaties redzēt sevi savās kāzu fotogrāfijās? Un jūs saņemsiet tieši to, ko vēlaties.

Izrunājiet ar partneri ceremonijas skūpstu

Foto: Shutterstock

Šis punkts dažiem pāriem, ļoti iespējams, šķitīs visai smieklīgs, jo kāzu ceremonijai taču ir jābūt dabiskai un ieplānotais mēdz nojaukt romantiku. Tomēr ceremonijas laikā var gadīties visai neveikli mirkļi. Tas ir svarīgi arī līgavas lūpukrāsas izvēlē – vai tā būs īsa buča vai garš skūpsts, kas lūpukrāsu varētu izsmērēt, kā arī der norunāt, uz kuru pusi kurš lieks galvu, lai nesanāk saskrieties, vai arī viens var sniegties pēc ilgāka skūpsta, kamēr otrs jau rausies prom.

Jā, šie faktori ir nedaudz smieklīgi un kutelīgi, tomēr, ja nevēlaties, lai kāzu ceremonija noslēdzas ar neveiklu mirkli, labāk pārrunājiet ar savu partneri, kādu skūpstu jūs iedomājaties pie altāra. Daži pāri pat mēdz nedaudz patrenēties, lai nesanāk pārpratumi. Bet, protams, ir arī pāri, kuri mīl dabiskumu un nemaz neiebilst pret smieklīgiem atgadījumiem savās kāzās.

Pats galvenais – ja jūsu kāzu dienā arī gadās kādas neveiksmes, nepārdzīvojiet par tām, neļaujiet tām sabojāt jūsu dienu! Atcerieties, ka pats galvenais ir tas prieks un saviļņojums, ko jūs piedzīvosiet kopāt ar savu mīļoto, tādēļ uztveriet neveiksmes ar humoru – par tām jūs varēsiet pasmieties vēl ilgus gadus pēc kāzām.

Zināms, ka kāzas ir viens no dzīves lielākajiem notikumiem, tādēļ gatavošanās ir ļoti ilgs, taču patīkams process. Lai iedvesmotu dažādām idejām un atbildētu uz svarīgiem jautājumiem, kas saistīti ar kāzu plānošanu, turpmāk ik pa laikam jums, mīļās "Viņa.lv" lasītājas, būs iespēja ielūkoties brīnišķīgās citu pāru kāzās, kā arī smelties padomus no Daces Miezītes un "Milestiba.lv" komandas – "Kāzu aģentūras" ekspertiem. Vairāk par kāzu plānošu iespējams uzzināt lekciju ciklā "Tavas kāzas". Vairāk informācijas šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!