Mazuļa ienākšana ģimenē ir notikums, kas saistās ar ļoti dažādām emocijām – laimi, bailēm no nezināmā, pārsteigumu, nogurumu, prieku un daudzām citām. Lai arī cik gaidīts būtu šis brīdis, tam pilnībā sagatavoties nav iespējams. Šoreiz raidījumā ""Viņa" skaidro" kopā ar ārsti psihoterapeiti Guntu Andžāni runāsim par bērniņa ienākšanu ģimenē.

Kā izrādās, jaunā cilvēka personība sāk veidoties, jau mātes miesās esot. Tāpēc ir ļoti būtiski ne tikai tas, kas tiek darīts pēc mazuļa piedzimšanas, bet arī notikumi gaidību laikā. Andžāne norāda, ka, gatavojoties mazuļa dzimšanai, cilvēki parasti gaida dāvanu. Viņa piebilst, ka bērns arī ir dāvana. Tomēr arī bez bažām un satraukumiem gaidību procesā neiztikt, īpaši, ja pieredze šajā jomā ir bijusi negatīva, piemēram, ja iepriekš ir piedzīvots mazuļa zaudējums.

Speciāliste norāda, ka trešais ģimenē ienāk jau pēc mazuļa ieņemšanas, nevis tikai pēc piedzimšanas. Arī viņa temperamentu ietekmē mammas sajūtas un piedzīvotais grūtniecības laikā. Speciāliste norāda, ka nevajag realizēt un uzspiest savas gaidas mazulim un bērnam, bet gan priecāties par viņu. "Atņem iespēju būt pašam," vecāku gaidu uzspiešanu raksturo speciāliste. Nevajag raudzīties uz bērnu kā savu vēlmju piepildījumu vai sevis realizēšanu. Ir jāatceras, ka bērni nav pieaugušā vajadzību vai priekšstatu īstenotāji.

Sarunas laikā Andžāne runā par to, kas notiek neilgi pēc mazuļa piedzimšanas un kā notiek attiecību trijstūra – tēvs, māte un bērns – veidošanās. Tāpat speciāliste skaidro, kādos gadījumos ir nepieciešams apstāties un pārdomāt, kā notiek mazuļa audzināšana. Runājot par vecāku uzdevumu izpildi, Andžāne atgādina: "Vecākiem ir jābūt pietiekoši labiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!