Foto: Shutterstock
Prātojot par attiecību posmiem, mums, visticamāk, nāk prātā vien brīnumainais rozā briļļu periods, ieilgušais krīzes posms, ko pavada nerimstoši strīdi, un, iespējams, atsvešināšanās, kas noslēdzas ar šķiršanos. Taču, kā apgalvo attiecību eksperti un psihologi, pāra ikdienu patiesībā ir iespējams iedalīt deviņās fāzēs. Katrai no tām ir savi trūkumi un priekšrocības, kā arī rīcības plāns, kas ļaus pārvarēt nesaskaņas un saglabāt jūtas, neraugoties uz kopā pavadīto gadu skaitu.

Turpinājumā attiecību konsultantes un psiholoģes Elizabetes Artūras sastādītais attiecību stadiju apkopojums un ieteikumi, kas ļaus veiksmīgi izdzīvot katru no tām.

Pirmā fāze – apmātība

Ikvienas attiecības sākas ar apmātības fāzi, kad to dalībniekiem raksturīga savstarpēja pievilkšanās un neizsakāma vēlme vienam pēc otra klātbūtnes.

Tāpat šo fāzi raksturo seksuālā spriedze, vajadzība pēc tuvības – gan intīmas, gan emocionālas – kā arī tiekšanās jauniepazīto simpātiju objektu iekļaut it visās savās ikdienas gaitās, piemirstot par līdzšinējām nodarbēm. Ne velti radies teiciens – pārtiekam no gaisa un mīlestības. Lūk, tieši tas arī visprecīzāk raksturo attiecību pirmo stadiju.

Otrā fāze – izprašana

Šajā attiecību periodā to dalībnieki sāk viens otru labāk iepazīt. Neprātīgo kaisli pamazām aizstāj emocionālas, ilgas un atklātas sarunas. It viss, kas saistīts ar partneri, mūs interesē – vēlamies par viņu uzzināt pēc iespējas vairāk, iepazīstot ikvienu mīļotā cilvēka dzīves detaļu un noslēpumu.

Trešā fāze – konflikts

Ikvienās attiecībās pienāk brīdis, kad domstarpības netiek atrisinātas vienā vakarā, strīdam kļūstot nopietnākam un rezultējoties pirmajā patiešām nopietnajā konfliktā. Šī ir fāze, kurā sākam iepazīt mīļotā cilvēka trūkumus, atskāršot, ka laiks atteikties no pašu piešķirtā postamenta, uz kura partneri bijām uzcēluši.

Ceturtā fāze – viedoklis

Šajā attiecību posmā jums pamazām noformulējas konkrēts viedoklis vienam par otru. Attiecību dalībniekiem ir skaidrs, ko var sagaidīt no partnera, kādas ir viņa stiprās un vājās puses, kā arī pamazām rodas apjausma par to, cik dzīvotspējīga ir konkrētā savienība un vai tai ir arī nākotnes perspektīvas.

Piektā fāze – pieslīpēšanās

Ja veiksmīgi pārvarēta ceturtā fāze, attiecību dalībnieki cenšas attaisnot uz sevi liktās cerības, pieslīpējoties otram. Psihologi apgalvo, ka šī ir visilgākā un sarežģītākā attiecību stadija, jo nemitīgi jārod kompromisi, jāizpēta, vai centieniem sevi mainīt patiešām ir jēga, kā arī jāizvērtē, kāds būs pieslīpēšanās rezultāts un cik viegli iegūta savstarpējā saskaņa.

Tāpat tieši šajā attiecību posmā visbiežāk notiek to iziršana, vienam vai otram attiecību dalībniekam apšaubot savstarpējo saderību un padodoties nogurumam, kas iestājies līdz ar nemitīgo sevis laušanu.

Sestā fāze – laime

Ja ir izdevies pārciest iepriekš minēto pieslīpēšanās fāzi, tad pāra ikdienā atkal ienāk vieglums. Ir izprastas agrāk pieļautā kļūdas, noskaidrotas attiecību robežas un iepazīta partnera jūtu pasaule. Rezultātā ikdiena kļūsit saskanīgāka, bezrūpīgāka un krietni intīmāka.

Septītā fāze – šaubas

Lai cik patīkama nešķistu sestā fāze, neilgi pēc tās attiecības piemeklē nākamā stadija – šaubas. Dzīves izdošanās un mūsu laimes līmenis tiek mērīts, vērtējot attiecības. Ja kopā būts jau ilgi, attiecību dalībnieki sāk izvērtēt, cik apmierināti tajās jūtas, prātojot par citiem sev interesējošiem cilvēkiem, bijušajiem mīļākajiem un savām vēlmēm kopumā.
Tāpat, gluži neapzināti, sevi sākam salīdzināt ar citiem pāriem, izsverot, kāds ir esošo attiecību potenciāls un vai tās mums sniedz gaidīto.

Astotā fāze – seksualitāte

Šai fāzē vislielāko lomu spēlē seksualitāte. Vajadzība pēc intīmās tuvības var mainīties, pāra starpā rodoties disharmonijai. Ja pie mīlas dzīves dažādošanas netiks strādāts, ļoti iespējams, šai attiecību posmā kādam no attiecību dalībniekiem var rasties vēlme pēc sānsoļiem, lai gūtu trūkstošās emocijas intīmajā dzīvē.

Devītā fāze – uzticēšanās

Šai attiecību stadijā, kad pārvarētas visas iepriekš minētās grūtības, pāra ikdienā valda harmonija. Taču, pilnībās uzticoties partnerim, ir svarīgi neaizmirst mīļoto cilvēku arī novērtēt – pretējā gadījumā, uztverot otru attiecību dalībnieku kā pašsaprotamu, var rasties tukšuma sajūta un nogurums.

Lai to nepieļautu, atcerieties par uzmanības izpausmēm, intimitāti un mīļotā cilvēka novērtēšanu, ik dienas izrādot savu mīlestību arī ar darbiem, nevis aprobežojoties vien ar vārdiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!