Mēdz teikt, ka draugi ir ģimene, kuru izvēlamies. Nav šaubu – ikviena cilvēka dzīvē liela nozīme ir draudzību veidošanai, kaut arī tas ne vienmēr ir viegli. Patiesas draudzības pamatā ir uzticība, un, ja to salauž, atpakaļceļš nav vienkāršs. Lai arī gribam cerēt, ka apkārtējo nodomi allaž ir labi, dažkārt var nākties piedzīvot nodevību pat no šķietamiem draugiem.

Attiecības nekad nav vienkāršas – vienalga, vai runa ir par mīļoto cilvēku vai labākajiem draugiem. Katram no mums ir sava atšķirīga dzīves pieredze un skatījums uz apkārt notiekošo, kas liek mums reaģēt noteiktā veidā dažādās situācijās. Domājot par ideālo draugu, visticamāk, iztēlojamies kādu, kurš ir blakus dzīves svarīgākājos brīžos un kurš sniedz atbalstu grūtībās. Taču draudzības ir dažādas, un ne vienmēr tā notiek. Ja pamani, ka draudzība sniedz vairāk sliktu emociju nekā labu, iespējams, esi iesaistījusies tokiskās attiecībās.

Šādas draudzības mēdz pielavīties pat negaidot, jo tās pazīmes bieži ir grūti nolasāmas, bet ideja ir pavisam vienkārša – par toksisku draudzību uzskata tādu, kas emocionāli kaitē, nevis palīdz, teic klīniskā psiholoģe Andrea Bonjore. Kā atpazīt šādu draugu? Šāds cilvēks tev izraisa stresu, skumjas vai trauksmi, un neļauj būt tev pašai. Taču ar to vēl nav gana – toksiska draudzība var tevi gluži vai “izsmelt” un likt šaubīties par sevi un savām spējām.

Tieši tāpēc, iedvesmojoties no “Women’s Health Mag”, esam apkopojuši pazīmes, kuras liecina par toksisku draugu.

Tu dod vairāk, nekā saņem pretī

Ja tavam draugam allaž nepieciešama palīdzība, taču tev nav gatavs izpalīdzēt pat visniecīgākajā sīkumā, pastāv diezgan liela iespēja, ka draudzība nav veselīga. Disbalanss starp to, ko tu dod un ko saņem pretī, norāda, ka kaut kas attiecībās ir greizi, uzsver Bonjore. Piemēram, tavs draugs var stundām ilgi runāt par viņa dzīvē notiekošo, bet, tiklīdz ir laiks runāt par tevi, pēkšņi atceras, ka jādodas kaut kur citur. Protams, šādā gadījumā nav uzreiz jāpārtrauc draudzība, it īpaši, ja otrs cilvēks tobrīd pārdzīvo kaut ko smagu. “Ir svarīgi saprast, ka draudzības ir mainīgas,” viņa skaidro. Taču, ja pastāvīgi atkārtojas viens un tas pats scenārijs, un liekas, ka tu tikai dod, dod un vēlreiz dod, bet atpakaļ neko nesaņem, draudzībā ar laiku parādīsies problēmas.

Jūsu starpā nav uzticības

Draudzības pamatā ir uzticība. Galu galā – ja nevari paļauties uz savu draudzeni, kāda tad vispār ir draudzības jēga? “Ja netici, ka draugam ir labi nodomi, tā bieži vien ir zīme, ka draudzībā kaut kas ir nepareizi.” Piemēram, toksisks draugs varētu teikt, ka atbrauks tev pretī uz lidostu, taču pēdējā mirklī atteiks, skaidro klīniskā psiholoģe Džila Skvīre. Protams, dažkārt cilvēkiem nākas lauzt solījumus kādu nopietnu iemeslu dēļ, un tas ir normāli. Taču, ja draugs bieži liek vilties, tev būs grūti saglabāt labas attiecības.

Vien doma par telefona apskatīšanu liek tev nodrebēt

Tehnoloģijas ir devušas mums iespēju pavisam viegli sazināties ar sev tuvajiem, kas patiesībā arī ļauj gūt vērtīgas atziņas par to, ar kuriem cilvēkiem patiesi vēlamies komunicēt. “Ja brīdī, kad tev zvana vai raksta draudzene, vēders tūliņ nepatikā sagriežas, tas ir liels brīdinājums. Labam draugam nevajadzētu tevī radīt stresu un vēlmi nozust kokos,” uzsver Kvīre.

Tu neesi priecīga, pavadot laiku kopā

Ja brīdī, kad tava draudzene kārtējo reizi atcēla plānus, tu tūliņ meties prieka dejā, visticamāk, esi pārāk nogurusi ieguldīt laiku draudzībā, kurā neko nesaņem pretī. “Šādi draugi izsūc enerģiju. Tas liekas gandrīz kā pienākums,” teic Bonjore. Iespējams, tu arī novēro palielinātu trauksmi, galvassāpes vai nepatīkamas sajūtas vēderā, kad esi kopā ar savu “it kā draugu”.

Tu pati sev nepatīc, kad esat kopā

Toksiski draugi itin viegli liek arī citiem justies slikti, apgalvo Bonjore. “Kad esi kopā ar šādu cilvēku, viņš izceļ tavas sliktākās īpašības,” viņa skaidro. Iespējams, tu lieto pārāk daudz alkohola, pārāk daudz klačojies vai arī esi pasīvi agresīva, kaut citkārt uzvedies pavisam atšķirīgi. Šīs visas ir brīdinājuma zīmes, ka draudzība tevi neietekmē pozitīvi. Šādos gadījumos, iespējams, arī nejūties ērti izturēties dabīgi, jo baidies, kā otrs reaģēs. “Ja drauga klātbūtnē par sevi jūties slikti, visticamāk, tās ir toksiskas attiecības,” skaidro klīniskā psiholoģe Elizabete Lombardo.

Tu zini, ka otrs tevi aprunā

Aprunāšanā pastāv spektrs. Taču, ja tava draudzība sāk atgādināt epizodi seriālā “Ugunsgrēks”, tad tas par neko labu neliecina. Ir būtiski saprast, vai draugs par tevi runā tāpēc, ka patiesi satraucas. “Ir viena lieta kādai draudzenei teikt: “Zini, man īsti nepatīk tas vīrietis, ar ko Katrīna satiekas. Viņš nešķiet labs cilvēks, tas mani satrauc." ,” stāsta Bodiora. “Kad tas pārvēršas: “Ak vai, Katrīna vienmēr veido attiecības ar lielākajiem muļķiem!" un par tevi pat nedaudz smejas, tas jau parāda nežēlību.” Un kurš gan vēlas veidot draudzību ar nežēlīgiem cilvēkiem?

Starp jums pastāv sāncensība

Nelielai, veselīgai sāncensībai draudzībā nav ne vainas. Taču uzsvars ir uz vārdu “nelielai”. Šāda konkurence var parādīties tad, ja ar draugu strādājat vienā jomā vai arī jums ir bērni vienā vecumā, teic Bonjore. “Taču vienlaikus būtu jāsaglabā labas attiecības un jāvēl draugam labākais.” Lai gan ir pavisam normāli reizi pa reizi sajust skaudību, ja tev liekas, ka atrodies nepārtrauktā cīņā un svarīgākais ir uzvarēt otru, kaut kas nav kārtībā.

Tev ir aizdomas, ka tavam draugam nav labi nodomi

Pat vislabākie draugi nav perfekti, taču viņi parasto vēl labu. “Kad draudzībā pieļaujam kļūdas, nodoms ir pats svarīgākais,” uzsver Bonjore. Tuvs draugs var tevi nejauši sāpināt, pat ja viņam ir bijuši labi nodomi. Taču to piedot ir daudz vieglāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!