Katram ir savs viedoklis par cilvēku – narcisu, vai arī piemīt kādas no zināmākajām pazīmēm jeb rakstura īpašībām. Tomēr, kā vēsta portāla "Psychology Today" eksperti, nevajadzētu jaukt divas dažādas lietas – pārliecību par sevi un īstenus narcisus. Tāpat eksistē tādi, kuri iemieso tikai dažas no narcisu pazīmēm, piemēram, empātijas trūkumu, skaudību un citu izmantošanu saviem egoistiskajiem mērķiem.

Lai arī sabiedrībā pastāv neskaitāmi uzskati par narcisu nekrietno un augstprātīgo attieksmi pret citiem, nevar noliegt, ka arī šie cilvēki spēj būt apburoši, harismātiski un dzīvē sasniedz kāroto. Portāls "Elite Daily" norāda, ka bieži tieši biznesa "haizivis" ir cilvēki – narcisi, vai arī viņu darbības un raksturs atbilst zināmākajām narcisa pazīmēm. Tieši tāpēc "Viņa" pēta, kāpēc ne tikai biznesa pasaulē, bet arī dzīvē reizēm ir vērts ņemt piemēru un pat iedvesmu no īstena sociopāta jeb narcisa.

Egocentriska attieksme

Nav noslēpums, ka, lai dzīvē "izsistos", ir jābūt mazai daļai savtīguma. It īpaši tas attiecas uz biznesa pasauli, kur notikumi norit īpaši ātri un lielos apmēros, tāpēc reizēm pat neatliek laika būt humānākajam starp simtiem citu "haizivju". Tas nenozīmē, ka tas nav nepieciešams, tomēr, lai sevi pierādītu, var rasties neskaitāmas situācijas, kad jāizmanto egocentriskāka pieeja.

Tieši narcisi ir tie, kas sevi uzskata par pašiem svarīgākajiem noteicējiem ne tikai savā, bet arī citu dzīvēs. Viņus nesatrauc, ka apkārtējie nav labās domās par viņu darbībām un egocentrisko attieksmi. Tomēr narcisu uzvaras reizēm norit, pateicoties "netīru spēļu" izmantošanai, kur spēles centrā ir pats narciss. Kā skaidro "Elite Daily", viņu dominance vājina konkurentu spējas, un tas patiesi strādā. Tomēr – šādām darbībām noderēs saprāta robežas un darbību līdzsvars, lai egoistiskā attieksme nepārvērstos negatīvā veidā.

Līdera spējas, kas robežojas ar bailēm un cieņu

Foto: Shutterstock

Katram pienāk brīdis, kad līdera spējas ir īpaši nepieciešamas darba ikdienā vai pat mājas dzīvē. Narcisi ir tie, kas jau paspējuši uzaudzēt stingrāku ādu un ar pašpārliecinātu attieksmi spēj vadīt citus. Vēl vairāk šāda tipa cilvēki izbauda savu varu un dominanci, tajā pašā laikā spējot strādāt ar savām zināšanām un liekot tās lietā. Narcisi neatbilst tai cilvēku grupai, kas skries pakaļ citiem un vienmēr atbildēs ar: "Jā!" Viņi liek lietā savu gudrību, kas drīzāk ir liela pārliecība par savu balsi un viedokli, ļaujot šos cilvēkus dēvēt par īsteniem līderiem.

Veiksmīgam līderim ir jāspēj vadīt sava komanda. Ja nav attiecīgās kontroles un spējas vadīt, tad padotie var kļūt mazāk produktīvi un pat sākt slinkot. Šis nebūs narcisa gadījums – viņi izbauda savas augstās pozīcijas un spēj tikt galā ar jebkāda veida sarežģījumiem. Vēl viena atslēga ir paļaušanās uz saviem spēkiem, kas trūkst neskaitāmiem līderiem. Reizēm cilvēki neizprot savus mērķus un netiecas uz tiem, savukārt narcisi visticamāk ar mērķtiecības īpašību ir piedzimuši.

Tāpat ir vērts aizgūt autoritātes būtību lēmumu pieņemšanā, kas balstās racionālā rezultātā. Parasti narcisi, kas ieņem līdera pozīcijas, tiek cienīti un pat mīlēti, tomēr tajā pašā laikā pret viņiem tiek izjustas bailes un bijība. Nereti narcisi spēj savos padotajos vai kolēģos izcelt labākās īpašības, kas palīdz darboties cītīgāk un ar lielāku efektu.

Pilnīga pārliecība par savu dzīvi

Foto: Shutterstock

Narcisi ir arī īpaši zinoši un spēj kontrolēt visus savas dzīves lēmumus. Vai tie būtu nākamās piecgades mērķi, vai arī dzīvei nepieciešamais piepildījums – narciss spēs izprast savas vēlmes un pārliecināti tās piepildīt. Ir vērts padomāt, kā šāda tipa cilvēki spēj fokusēt visu savu uzmanību konkrētajam aspektam, piemēram, savas mājvietas iekārtošanai vai lielai prezentācijai darbā.

Nereti savu pārliecību narcisi spēj panākt, izmantojot šarmu, harismu, darba atdevi, dominanci pārējo vidū un augstprātību. Tomēr jāņem vērā, ka visas šīs īpašības ir jāspēj izmantot tādā mērā, ka tās iekļaujas zināmās robežās. Piemēram, augstprātība ne vienmēr palīdzēs sasniegt iecerēto.

Narcisi dievina sevi un izvēlas dzīvot ar pilnu jaudu. Viņus neinteresē apkārtējo domas un viedokļi, bet dzirkstošā enerģija tiek ieguldīta sevī. Dažkārt līdzcilvēkus tas tracina un izved no pacietības, tomēr narcisos dzīvo ideja par veiksmīgu sevis pilnveidošanu visās dzīves jomās. Saprotams, ka reizēm šāda tipa cilvēki "pāršauj par strīpu", esot augstprātīgi, tomēr nevar izslēgt, ka neliela augstprātības deva ir padarījusi viņus daudz veiksmīgākus.

Dzīves aizrautība dažādās jomās

Foto: Shutterstock

Vēl viena narcisa īpašība un pazīme ir aizrautība dažādās jomās. Piemēram, rūpes par savu izskatu. Ir skaidrs, ka fiziskais aspekts vēl nenozīmē panākumus, tomēr narcisi spēj apburt, piemēram, izvēloties provokatīvākus apģērbus, kas izceļ arī auguma aprises. Narcisi prot arī savu mīlas dzīvi padarīt košāku un interesantāku, balstoties netipisku randiņu un satikšanās vietu izvēlē.

Šāda tipa cilvēki māk aizrautību iekļaut tur, kur tā visvairāk nepieciešama, tāpēc reizēm ir vērts dažas darbības ieviest arī savā dzīvē. Piemēram, nav vienkārši kāpt pa karjeras kāpnēm un būt līderim, kad sabiedrība nereti nosoda pārlieku veiksmīgos, kā arī tos, kuri viegli tiek pie sasniegumiem.

Ir jāspēj reizēm pacelt galvu augstāk, nekā ierasts, kā arī lepoties ar sevi un paveikto. Narcisi prot atgādināt par saviem sasniegumiem, kāpēc to nevarētu arī tu? It īpaši profesionālajā dzīvē, kad tiek pavadītas neskaitāmas stundas pie projekta, jauna uzņēmuma izaugsmes vai inovācijas ieviešanas. Īstens narciss tev noteikti norādīs, ka dažkārt sevis izcelšana palīdz novērtēt sasniegto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!