Foto: Shutterstock
"Vienīgais, kas man atlicis, ir mans ķermenis. Un ja es zaudēšu formu… Domāju, tā būs visdrūmākā diena, kad neviens vairs negribēs nodarboties ar seksu ar mani," TV ekrānā caur asarām runā populāra britu seriāla varone. Es aizdomājos. Mēs tik tiešām esam pārāk stipri pieķērušies tam, ka seksualitāte ir viens no galvenajiem mūsu pievilcības kritērijiem. Bet tajā pašā laikā stereotips "vīriešiem no mums vajag tikai vienu" ir bezcerīgi novecojis. Kāpēc?

Seksuālās devalvācijas laiks: kāpēc sekss paķer aizvien retāk

Kopš izslavētajiem sešdesmitajiem un septiņdesmitajiem gadiem, kad norisinājās galvenie "seksa revolūcijas" notikumi, aiztecējuši daudzi ūdeņi, pazuduši neskaitāmi tabu, bet neskaitāmas morāles, tikumiskās un reliģijas normas zaudējušas savu spēku. Galu galā visi guļ, ar ko vēlas – neatkarīgi no rases, dzimuma un ticības. Tiek tiražēta atvērtā seksualitāte.

Nedaudz vairāk nekā 30 gadu laikā sauklis "Sex sells" jeb "Sekss pārdod" tik cieši iesēdies "gudro" mārketologu galvās, ka tikai slinkākie zīmolu virzītāji savā reklāmā to neizmanto. Jā, zināmu laiku seksuālais mārketings tik tiešām gāja "uz urrā" (atcerēsimies provokatīvo "Diesel" un "Calvin Klein" kampaņu veiksmes stāstus), taču, lai cik gan laba nebūtu ideja, visiem zināms, kas notiek, ja tā tiek nemitīgi kopēta.

Ohaio Universitātes profesors Breds Bušmans pērn publiskoja rezultātus savam pētījumam, kas veltīts seksuālo reklāmu efektivitātei. Savā darbā pētnieks secināja, ka sekss novērš patērētāju no pārdodamā produkta, un galu galā tiek reklamēts… viņš pats! Un šī "uzmācīgā pieejamība" visiem jau sen apnikusi.

Par to, kā viens liels un muļķīgs seksuālais mīts kaitē sievietēm

"Galu galā jebkurš vīrietis no tevis grib tikai vienu," – cik bieži mēs šādu frāzi esam dzirdējušas no gādīgajām mātēm, skolotājām, draudzenēm un guru-feministēm? Patiesībā šim plaši izplatītajam stereotipam ir postošas sekas, jo tādu izpratni par vīrieša vajadzībām un prasībām jau no pašas bērnības ieliek meitenes galvā, mācot neveselīgu attiecību koncepciju, kas balstīta uz seksuālajām manipulācijām un kas daudz neatšķiras no tirgus attiecībām.

"Gribi, lai tevi iekāro? Neļaujies uzreiz!", "Izdari tā, lai viņš tevi gribētu un viņš tevis labā izdarīs visu," "Jo ilgāk skries tev pakaļ, jo stiprāk piesaistīsies" – skandina citi, ne mazāk populāri padomi un saukļi.

Nesen kāds mans paziņa – jauns, simpātisks ārsts – paziņoja, ka nenosoda manipulatores. Tajā pašā laikā piezīmēja, ka atsakās uztvert sievietes tikai kā seksa objektus. "Negribu no viņām kaut ko gaidīt, piedalīties šajā balagānā. Tas traucē dzīvot. Daudzi pazīstami vīrieši tērē savu dzīves enerģiju, dzenoties pēc metafiziskas vagīnas, bet, neko nesasnieguši, sabrūk. Vai pat vēl sliktāk – panāk savu un saprot, ka tas viss ir tukša ilūzija," viņš man stāstīja. "Es uz to neuzpērkos."

Iespējams, šī ir viena no gudrākajām lietām, ko es līdz šim esmu dzirdējusi no vīrieša. Tajā pašā laikā – arī viena no skumjākajām. Jo neaprakstāmi daudz sieviešu joprojām ir stereotipa gūstā, domājot par vīriešu vēlmju primitīvismu. Un neskaitāmi daudz sieviešu turpina rīkoties pēc shēmas, kas ilgtermiņā viņas nekad nepadarīs laimīgas.

Nevēlies būt seksa prece, neuzvedies kā seksa prece!

Tas bija jau trešais randiņš, un ar visiem līdzekļiem viņa solīja viņam paradīzes baudu – saldkaisli pavērtas lūpas, nepārtrauks acu kontakts, viegli pieskārieni ar pirkstgaliem savai maigajai kakla ādai… Bet pēc pāris glāzēm "Pinot Griggio" un neveikla seksa pirmajā viesnīcā pa ceļam viņš, protams, pazuda – nepiezvanīja ne nākamajā dienā, ne pēc nedēļas… Viņa bija neizpratnē.

Kādēļ tā notika? Patiesībā ar to noslēdzās noteikts attiecību cikls. Bet vai bija vērts no vīrieša gaidīt ko vairāk, ja rotaļājies ar viņa visprimitīvāko instinktu? Maigi sakot, tas bija muļķīgi.

Lai tavā dzīvē ir daudz laba, ilga un daudzveidīga seksa! Bet galvenais – lai tajā ir cieņa un mīlestība! Mīliet viens otru!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!