Runājot par attiecībām viena dzimuma partneru starpā, sabiedrībā plaši diskutēts ir ne tikai jautājums par laulībām, bet arī bērnu audzināšanu. Savā pieredzē un skatījumā raidījumā "Sieviete. Personīgi" dalās cilvēktiesību aktīviste un politiskās kustības "Par!" valdes locekle Evita Goša. Viņa ikdienā iesaistās dēla audzināšanā, kura bioloģiskā mamma ir viņas dzīvesbiedre.

"Ja viendzimuma pāriem nav nepieciešamas partnerattiecības un laulība, proti, kaut kāds tiesisks ietvars, kas aizsargā viņu veidotās ģimenes, tad jautājums – kāpēc pretēja dzimuma pāriem ir vajadzīga laulība?" teic Goša. "Ko tad tas viņiem dod, jo viņi taču arī varētu dzīvot ar pilnvarām. Varētu visu laiku mocīties neziņā, kas notiks ar viņu bērniem, ja viens vecāks, piemēram, ies bojā. Varētu cīnīties ar medicīnas iestādēm, kuras neizpauž ziņas par viņu tuvāko cilvēku, piemēram. Kāpēc nepamocīties sporta pēc?!"

Kā minēts iepriekš, Gošas ģimenē aug dēls, kura bioloģiskā mamma ir viņas dzīvesbiedere. Viņu starpā ierasts, ka abas rūpējas par puiku, piemēram, ved uz bērnudārzu, iepirkties, taču, ja šīs lietas grib darīt Goša, vislabāk, ja somiņā atrodas notāra parakstīta pilnvara, kas ļauj viņai puiku aizvest, piemēram, pie ārsta.

"Mūsu ikdiena ir atkarīga no cilvēku labvēlības. Respektīvi – vai man tur vajadzēs pilnvaru vai es varēšu tāpat? Kā te man ies, kā viņi uz mani vispār skatīsies, vai viņiem pietiks ar šo pilnvaru? Man tiešām arī ir cilvēki stāstījuši, ka viņiem pat ar šo pilnvaru ierēdnis brauc ar pirkstu cauri rindiņām un saka: "Nē, bet, ziniet, tieši šai darbībai jums nav tās pilnvaras.""

Tāpat Goša teic – ja bērnam ir divas mammas un tēva vietā bērna dzimšanas apliecībā ir svītriņa un otra mamma, kura nav bioloģiskā māte, viņa ļoti vēlas kļūt par šī bērna juridisko vecāku, šādas iespējas viņai nav. "Manuprāt, tas patiesībā nekādā mērā neatbilst bērna labākajām interesēm. Jāsaprot tas, ka bērns jau jebkurā gadījumā aug šajā ģimenē, tikai viņam tiek liegtas tiesības uz otru juridisko vecāku, kurš faktiski jau tāpat ikdienā ir viņa vecāks. Šis bērns nevar likumiski mantot, piemēram, no šī vecāka. Šis vecāks bez pilnvaras nevar bērnu aizvest pie ārsta un tā tālāk." Viņa uzsver, ka šāda situācija sagādā gan problēmas ikdienā, gan arī iespējamos gadījumos, kad kaut kas atgadās ar bērna bioloģisko vecāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!