Foto: Privātais arhīvs
Danai Krasavcevai no Latgales ir tikai divpadsmit gadi, bet viņa jau ir kaķu glābēja "ar stāžu", jo no pirmajiem saprātīgā vecuma gadiem centusies palīdzēt dzīvniekiem. Pirmais šāds gadījums bijis apmēram sešu gadu vecumā, kad pagalmā mamma ar meitu ieraudzīja, ka puikas moka slimu kaķi... Būdama mazāka par pāridarītājiem, Dana metās glābt radībiņu... Viņa ar mammu audzina pašas savus četrus kaķus, taču pagaidu mājvietu pie viņām rod pamestie minkas, kurām viņas meklē saimniekus. Šobrīd tie ir vēl četri, bet kopumā izglābto kaķu ir ap 60! Viņiem, protams, vajadzīgas rūpes – ēdiens, tīrība un nereti arī medicīniskā palīdzība, kas nemaksā maz. Tādēļ, lai pilnvērtīgi rūpētos par sētas pabērniem, Dana, kura skaisti zīmē, piedāvā uzzīmēt mājas mīluļus, lai iegūtos līdzekļus veltītu pagaidu aprūpējamo kaķu labbūtībai.

Dana atceras, ka ne reizi vien pagadījusies tur, kur dzīvniekiem dara pāri: "Bijuši dažādi gadījumi. Piemēram, redzēju, ka dedzina kaķim asti... Paņēmām šo kaķīti..." skumji atceras meitene.

Sākumā ar kaķu glābšanu visu darījušas pašas ar mammu – fotografēja, lika informāciju sociālajā tīklā "Facebook", aprūpēja, līdz atrada jaunus saimniekus. Tad ģimene iepazinās ar "Dzīvnieku SOS" un sāka sadarboties ar viņiem.

Kā parasti kaķi tiek atrasti? "Nereti pastaigājamies ar draudzenēm un uzejam pamestus kaķēnus. Piemēram, ap Jauno gadu glābām trīs kaķēnus."

Arī mamma ir kaķumīle un meitas aktivitātes atbalsta. "Šobrīd mums mājās ir divi savi kaķi, un četri uz pagaidu laiku – divi pieauguši, viens septiņus un viens – deviņus mēnešus vecs. Visi ir ļoti mīlīgi, labiņi. Protams, viņiem patīk arī kaut ko lauzt un nomest. Es pēc tam vācu," smejas meitene. Naktī, protams, kaķi guļ pie viņas.

Foto: Privātais arhīvs
Ģimenes patstāvīgie kaķi

Esmu vienā slēgtā Rīgas rajona grupā, kur ik pa laikam kāds ieraksta – re, kur staigā pamests suns vai kaķis. Un ir gadījies, ka atsaucas saimnieks – lieciet mierā manu kaķi, viņam vienkārši patīk pastaigāties. Vai ir bijuši līdzīgi gadījumi, nejauši "glābjot" kādu saimnieka kaķi? "Bija līdzīgs gadījums – vasarā ieraudzījām kaķi, par ko bija aizdomas, vai tik nav pamests. Ilgi pētījām viņu. Tad caur paziņu paziņām izrādījās, ka viena ģimene bija pārvākusies un kaķi atstājusi mammai, kas šo dzīvnieku nemaz tik ļoti nemīlēja un izlaida ārā. Kaķis pazuda. Tā nu mēs viņu atradām un atdevām atpakaļ," atceras meitene.

Foto: Privātais arhīvs
Kaķīši Danas mājās, pagaidu mītnē

Dana ar mammu dzīvo divatā un vienmēr cenšas visu vajadzīgo kaķiem nodrošināt. Pēdējā laikā tas kļūst grūtāk. Decembrī vairāki kaķi slimoja... Tādēļ Dana nu jau plašāk vēlas izmantot savu talantu – zīmēt cilvēku mājdzīvniekus – , lai par nopelnītajiem līdzekļiem varētu vēl labāk rūpēties par saviem pagaidu kaķiem.

Foto: Privātais arhīvs
Danas zīmētie kaķi

"Es esmu zīmējusi saimnieku kaķīšus, sunīšus, jūrascūciņas un gailīti," uzskaita Dana.

Viņa savulaik arī piedalījusies Latvijas mēroga zīmējumu konkursā par dabas tēmu, kur no 1700 dalībnieku konkurencē iekļuvusi starp 70 labākajiem.

Saimnieki var paši noteikt, cik par Danas zīmējumu maksāt, meitenei galvenais ar saviem centieniem darīt pasauli labāku – lai visiem pamestajiem un nelaimīgajiem atrastos siltas mājas un būtu pilnas bļodiņas gan svētkos, gan ikdienā.

Foto: Privātais arhīvs
Dana mīlestību ieliek rūpēs par kaķiem un mājdzīvnieku zīmējumos

Tiem, kuri vēlas redzēt savu mājdzīvnieku zīmējumā vai citādi atbalstīt Danas un viņas mammas centienus palīdzēt pamestiem dzīvniekiem, var sazināties ar Danas mammu Ņinu pa tālruni 29641428 (var rakstīt arī "WhatsApp").

Foto: Privātā arhīva foto
Kaķīši Danas mājās uz laiku

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!