Mēs visi kādreiz esam nonākuši situācijās, kad sarunas biedrs/-i mūsu sacīto interpretējuši pilnībā citādāk, nekā tas bija domāts. Jā, pat šķietami labas lietas tiek uztvertas absolūti ačgārni, ne tā? Lai arī cik ļoti gribētos vainot tos, kuriem ir tieksme visu pārprast, daļa atbildības būs vien jāuzņemas pašam, jo, lai izstāstītu savu domu, ļoti iespējams, neizvēlējies to piemērotākos vārdu savienojumus. Kuras frāzes no vārdu krājuma būtu jāizslēdz?

Lai apzinātos sekas, kuras rada neapdomīgi izteiktas frāzes, nepieciešama prasme saprast citu emocijas un pieredzes, teic amerikāņu psihologs un emocionālās inteliģences pētnieks Treviss Bredberijs. Tieši šī ir prasme daudziem trūkst, un iemesls tam ir gaužām vienkāršs – cilvēki pārāk ļoti koncentrējas uz to, ko plāno teikt paši un kā viņus ietekmē citu sacītais, līdz ar to pilnībā tiek aizmirst, kas savstarpējā komunikācijā ir pats galvenais.

Problēma šī ir tāpēc, ka cilvēki ir sarežģītas būtnes – tu nevari cerēt, ka izpratīsi pretī stāvošo, ja pretī nedosi simtprocentīgu koncentrēšanos un uzmanību. Labā ziņa, ka apzināšanās jau ir pirmais solis ceļā uz uzvaru, kam seko arī neliela leksikas "patīrīšana". Lūk, turpinājumā pētnieks iepazīstina ar deviņām frāzēm, kuras gudri cilvēki savās ikdienas sarunās neizmanto, tāpēc neieteiktu ar tām aizrauties arī tev!

Tu izskaties noguris

Nogurušus cilvēkus par ļoti pievilcīgiem nenosauksi – parasti viņiem ir nošļukuši plakstiņi, nekopts ārējais izskats, grūtības koncentrēties, kā arī neapmierinātība spiežas laukā pa visām vīlēm. Ja tu kādam saki, ka viņš izskatās noguris, būtībā tu viņu raksturo visos augstāk minētajos vārdos un ne tikai, teic Bredberijs.

Tā vietā, lai uzreiz norādītu uz ne visai simpātisko ārieni un patīkamo raksturu, vispirms apjautājies, vai cilvēks jūtas labi. Lielākā daļa ļaužu frāzi "Tu izskaties noguris" izmanto brīžos, kad redz – cilvēkam nepieciešama palīdzība, tādējādi uz viņa atbildes pamata piedāvājot savu palīdzīgo roku. Taču, pirms spried cita vietā, vienkārši pajautā, dodot cilvēkam iespēju pašam izstāstīt situāciju no savas perspektīvas. Labā ziņa, ka šāda pieeja lielā mērā nodrošina to, ka sarunas biedrs uzskatīs tevi par rūpīgu un gādīgu, nevis rupju un nekorektu cilvēku.

Oho, tu esi notievējis!

Arī šajā gadījumā šķietami ļoti patīkamais kompliments (jo šo frāzi tomēr parasti izmanto reizēs, lai uzsvērtu, cik ļoti ārējais izskats kopš pēdējās tikšanās reizes ir uzlabojies) patiesībā nespēlē tev par labu. Tas parāda – izteikšanās par citu ārējo izskatu tev nesagādā problēmas, un no šādiem ļaudīm daudzi parasti mēdz izvairīties.

Šī frāze liek cilvēkam noprast, ka iepriekš viņu uzskatīji par korpulentu vai nesimpātisku. Vislabākais veids, kā šāda tipa komplimentus izteikt, ir ietērpt tos nedaudz citās "drēbītēs", piemēram, sakot: "Tu izskaties fantastiski!". Lielā māksla ir pavisam vienkārša – tā vietā, lai salīdzinātu un gremdētos atmiņās par kādreizējo izskatu, uzsver konkrētā brīža skaistumu, pagātnei ļaujot gulēt tai vispiemērotākajā vietā.

Tu tāpat viņam biji par labu

Foto: Shutterstock

Kad ar kādu tiek sarautas attiecību saites, vienalga – romantisku vai profesionālu – šī komentāra izteikšana liek secināt, ka tev jau sen bija zināms – ar konkrētā cilvēka gaumi viss nav līdz galam kārtībā. Lai no šādiem pieņēmumiem izvairītos, pētnieks kā variantu min citas frāzes izmantošanu, proti, "Tas ir viņa zaudējums!" Šajā variantā tiek izteikts tas pats entuziastiskais atbalsts un optimisms, izvairotos no kritizēšanas piesitiena.

Tu nekad/Tu vienmēr

Un tagad laiks saprast vienreiz par visām reizēm – "vienmēr" un "nekad" ir vārdi, kas apzīmē absolūtas galējības, un tās cilvēki dzīvē ievēro ļoti reti. Pārsvarā ļaudis sevi redz kā daudzdimensionālas būtnes, tāpēc nav nekādas vajadzības viņus ielikt citos rāmjos. Šādu frāžu izmantošana veicina sarunas biedra noslēgšanos, un tas ir ļoti bēdīgi – jo īpaši tāpēc, ka ar šādiem vārdu savienojumiem lielākoties tiek iesākti svarīgu domu izklāsti.

Nemaz nebrīnies, ka sarunbiedrs, lai sevi aizstāvētu, arī tavā virzienā raidīs kādu skarbāku frāzi! Ja nevēlies, lai potenciāli konstruktīvā saruna aiziet šķērsām jau pašā sākumā, amerikāņu psihologs iesaka šo vārdu virknējumu nomainīt ar ļoti skaidru un mērķtiecīgu norādīšu uz lietu/detaļu/aspektu, kas tevi nav apmierinājis. Nefilozofē, pieturies pie faktiem! Ja problēma ir tieši tev netīkamās darbības veikšanas regularitātē, tu vienmēr vari pateikt: "Izskatās, ka tu [konkrētā darbība] to veic ļoti bieži."

Tu izskaties lieliski savam vecumam

Brīnišķīgs kompliments, ne tā? Realitātē gan ne visi par to ir sajūsmā – jo īpaši tie, kuru virzienā šādas frāzes tiek adresētas. Izmantojot vārdu savienojumu "savam vecumam" kā galveno atskaites punktu, tu lielākoties vienmēr izklausies pēc pamatīga rupekļa. Ar salīdzinājumiem šādā izpratnē itin vienmēr ieteicams būt ļoti uzmanīgiem, jo arī tādas frāzes kā "Tu esi sportists, bet tomēr – ļoti gudrs!" neizklausās dikti sirsnīgi un emocionāli pacilājoši.

Tā vietā vienkārši un atklāti pasaki: "Tu izskaties lieliski", nekabinot klāt neko par vecumu vai citiem aspektiem! Komplimentus nav vienmēr "jāizpušķo" no visām pusēm.

Kā es jau sacīju iepriekš

Foto: Shutterstock

Neliedzies, arī tu neesi izņēmums un pa laikam kaut ko aizmirsti, taču šīs frāzes izmantošana liek noprast, ka esi aizskarts līdz sirds dziļumiem tikai tāpēc, ka vēlreiz jāatkārto savs sacītais. Šādā veidā vari savam sarunas biedram, kurš patiesi ir ieinteresēts dzirdēt stāstu no tavas perspektīvas, likt justies slikti, un to jau tu noteikti nevēlies. Ja nepieciešamība atkārtot sevis sacīto vēlreiz tevi ļoti aizskar, tas liek domāt, ka – vai nu esi ļoti nepārliecināts par sevi vai arī uzskati sevi par labāku, nekā visi pārējie. Realitātē tikai daži cilvēki, kuri šo frāzi izmanto, tā patiesi domā.

Atceries, ka ne vienmēr klausītājs ir tas neuzmanīgais, kurš nespēja tevi izklāstīto informāciju uztvert. Tā vietā nākamajā reizē mēģini savu vēstījumu izstāstīt skaidrāk un interesantākā manierē!

Lai veicas!

Tas, ka kādam novēlēsi veiksmi, noteikti nebūs pasaules gals, taču pilnīgi mierīgi šādās situācijās vari izvēlēties arī kādu labāku un piemērotāku frāzi. Kāpēc? Jo šī liek noprast, ka bez veiksmes klātesamības konkrētajai situācijai pozitīvs rezultāts nebūt nav iespējams.

"Es zinu, ka tev ir viss, lai to panāktu" – šī frāze ir apsverams variants, ar ko aizstāt klasisko veiksmes vēlējumu. Pētnieks uzsver, ka viņa piedāvātā frāze ir labāka, jo tā saņēmējam liek skaidri saprast – arī tu esi pārliecināts, ka viņam ir nepieciešamās kvalitātes, lai plānotais noritētu kā pa diedziņu. Un tas savukārt audzē pārliecību!

Kā pats vēlies

Nenoliedzami, visiem nav jāinteresējas par pilnībā visu uz pasaules. Tas ir pilnībā normāli, ka daži jautājumi vai problēmas tev ir vienaldzīgas, taču – ja draugs, paziņa vai jebkurš cits ir vaicājis tavu viedokli, palikt vienaldzīgam ir cietsirdīgi. Ja sarunas biedram tas nebūtu svarīgi, viņš tavu viedokli, iespējams, nemaz nevaicātu!

Tā vietā skaidri pasaki, "ka par šo jautājumu tev nav izkristalizējies stings viedoklis, taču dažas lietas, ko noteikti ieteiktu apsvērt, ir…" Atklājot savu viedokli, pat neizvēloties nevienu no pusēm, tu parādi, ka jautājuma uzdevējs tev nav vienaldzīgs.

Nu, vismaz es nekad…

Foto: Shutterstock

Šis ir agresīvs veids, kā novērst uzmanību no savām kļūdām, tā vietā norādot uz kāda cita, iespējams, daudz senākām un situācijai nebūt ne pielīdzināmām kļūmēm (un tādām, kurām jau sen vajadzētu būt piedotām un aizmirstām).

"Piedod" – šī vienkāršā frāze šādās reizēs būs tieši laikā. Uzņemties atbildību par savām kļūdām ir labākais veids, kā turpināt diskusiju jau daudz racionālākā un mierīgākā gultnē, kurā problēmu atrisināšana nešķiet neiespējamā misija. Vainas atzīšana ir vislabākais veids, kā neļaut situācijām eskalēties jau līdz nekontrolējamam līmenim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!