Foto: Shutterstock
Iedomājies situāciju: tu atvainojies sev tuvam cilvēkam pēc strīda, bet viņš tāpat paliek tāds kā neapmierināts vai pat aizvainojas vēl spēcīgāk. Vai cits variants: tev prasa piedošanu, bet tev šāda atvainošanās šķiet tukša un nepatiesa, gribas saņemt kaut ko vairāk. Problēma ir tāda, ka jūs abi runājat dažādās atvainošanās valodās. Kā atrast savējo un ko vispār nozīmē – atvainošanās valoda, centīsimies izskaidrot turpinājumā.

Iespējams, esi dzirdējis par piecām mīlestības valodām – veidiem, kā mēs izrādām savas jūtas. Šīs koncepcijas autors ir Gerijs Čempens. Viņš izvirzījis vēl vienu hipotēzi: mēs lūdzam piedošanu absolūti dažādi. Un tas, kas vienam šķiet lieliska atvainošanās, otram – tieši pretēji, ir tukši vārdi, vai arīdzan otrādi – pārmēru vētraina reakcija.


Visas piecas valodas, kas ir veidi, kā lūgt piedošanu, Čepmens aprakstījis grāmatā "Kad ar atvainošanos nepietiek":

  • Nožēla: "Man ir kauns, ka es tevi aizvainoju".
  • Atbildības uzņemšanās: "Es rīkojos nepareizi, tā pilnībā ir mana kļūda".
  • Patiesa nožēla: "Es pat iedomāties nespēju, cik sāpīgi tev bija mani vārdi. Es no sirds nožēloju, ka tevi aizvainoju un apsolu, ka vairs tā nerīkošos".
  • Centieni labot situāciju: "Piedot, lūdzu, šodien man ir daudz steidzamu darbu, es nepagūšu pie tevis aizbraukt. Sarunāsim, ka aizvedīšu tevi pie ārsta nākamnedēļ, labi?"
  • Piedošanas lūgums: "Atvaino mani, lūdzu".


Protams, viss ir ļoti nosacīts un balstīts uz personīgiem autora novērojumiem, nevis pētījumos pierādīts. Pilnīgi iespējams, ka kāds vienlaikus kombinē vairākas atvainošanās valodas, maina tās vai lūdz piedošanu vēl kādā citā veidā, kāda te nav pieminēta.

Kādēļ katram ir ieteicams zināt savu atvainošanās valodu


Psihologi uzskata, ka tas palīdz veidot attiecības ar citiem cilvēkiem daudz stiprākas, patiesākas un tuvākas.

Pirmkārt, ja tu zini, ko tu vēlētos saņemt, piemēram, nevis vienkārši kādus vārdus, bet kādu konkrētu izeju no situācijas vai vismaz atvainošanās kūciņu, tu par to vari pateikt šim tuvajam cilvēkam. Nākamreiz viņš tevī ieklausīsies, un konfliktu izdosies noregulēt ātrāk.

Otrkārt, uz otru pusi tas arī iedarbojas. Ja tavs draugs, radinieks, laulātais partneris novērtē, kad tu no sirds paud nožēlu, atzīsti vainu un uzņemies atbildību par notikušo, ir vērts abiem satikties pusceļā un necensties izkļūt no konflikta, izmantojot standartizētas atvainošanās frāzes vai, piemēram, kompensēt to dāvanas formātā.

Ja pārī vai ģimenē katram dažādas atvainošanās valodas, nāksies meklēt kompromisu un izvēlēties to veidu, kādā lūgt piedošanu, kurš vairāk atbilst aizvainotajam un sirsniņā ievainotajam cilvēkam.

Kā noteikt savu atvainošanās valodu


Čepmens tās noteikšanai piedāvā nelielu testu, kas pieejams šeit.

Bet pašanalīze, spēja ieklausīties savās un tuvā cilvēka jūtās, visticamāk, ir daudz svarīga par testēšanu. Tu pats vari padomāt un saprast, kāda atvainošanās forma tev ir patīkama, kas tev palīdz nomierināties un salīgt mieru ar otru cilvēku, bet kas – nē.

Turpinājumā lasi portāla "Delfi" arhīva rakstus par atvainošanās mākslu, par to, cik reizēm var būt grūti lūgt piedošanu, par to, kā piedot – ar prātu vai sirdi, kāpēc ir svarīgi spēt palūgt piedošanu bērnam.

Es piedevu neuzticību. Ko tālāk?

Foto: Shutterstock

Apmēram katrs piektais precētais cilvēks vismaz reizi dzīvē esot bijis otrai pusei neuzticīgs. Tomēr ne visas šādas laulības tādēļ ir nolemtas. Daži piedod neuzticību un veido kopīgu nākotni tālāk. Kā dzīvot pēc piedošanas un kādas kļūdas nepieļaut abiem partneriem, iesaka Apmācību un psiholoģisko konsultāciju centra psiholoģe Vitālija Mikutaitiene Lietuvā.
Lasīt vairāk

Piedot ar prātu vai sirdi. Ieguvumi no piedošanas

Foto: Pexels

Piedošana ir izvēle. Piedošana var būt dāvana sev vai otram, to vari saņemt pats, bet tā var būt arī kvalitātes zīme attiecībās, kur viens spējīgs piedot sev, lai piedotu otram. Piedošana bieži tiek definēta kā individuāls, brīvprātīgs iekšējs process, kurā jūtas un domas atbrīvo no aizvainojuma, rūgtuma, dusmām un vajadzības pēc atriebības kādam, kurš, šķiet, ir nodarījis pāri, tostarp sev pašam. Kas īsti ir piedošana un ko tā cilvēkam dod? Meklējam atbildes šajā Lieldienu laikā.

Lasīt vairāk

'Lūdzu, piedod!' – cik bieži un kāpēc vecākiem būtu jāatvainojas bērniem

Foto: Shutterstock

"Lūdzu, piedod!" – īsi vārdi, kas pasaka daudz. Atvainošanās norāda uz to, ka cienām otra izjūtas un nožēlojam nodarīto. Kādās situācijās vecākiem būtu jāatvainojas bērniem, cik vecam bērnam vajadzētu atvainoties, bet kā tajā pašā laikā neieslīgt pārlieku lielā vainas izjūtā un atvainošanās bezgalīgumā, stāsta "Rimi bērniem" emocionālās labsajūtas un attiecību eksperte, psiholoģe Iveta Aunīte.

Lasīt vairāk

'Piedod' lielā ietekme: kāpēc ir svarīgi atvainoties bērnam

Foto: Shutterstock

Asāks vārds pēc strīda, aizliegums pirms gulētiešanas skatīties multfilmas vai tēta skaļais tonis, kad bērns jau piekto reizi vaicājis vienu un to pašu jautājumu – šie ir tikai daži no piemēriem, kad vecāki mēdz konfliktēt ar bērniem, parādot stingru nostāju un savu autoritāti. Bieži vien gan neaizdomājamies, ka pēc konfliktsituācijas ne tikai bērnam vajadzētu atvainoties vecākam, bet arī vecākam – bērnam. Kāpēc atvainošanās ir tik svarīga bērna un mammas vai tēta savstarpējās attiecībās?

Lasīt vairāk

Četru soļu plāns, kas palīdzēs piedot


Ja ar kādu tuvu cilvēku izveidojies konflikts, tā risināšana var būt sarežģīta un atvainošanās var šķist viens no grūtākajiem uzdevumiem, kāds jebkad dzīvē paveikts. Tomēr ne mazāk grūti ir patiešām piedot kādam, kurš nodarījis pāri. Piedot ne tikai vārdos, bet piedot pa īstam, lai laiku pa laikam nenāktos cilāt vecos notikumus un atkal izjust aizvainojumu, kas tā arī netika palaists vaļā.

Lasīt vairāk

Vecākiem, draugiem un partnerim: kā vislabāk atvainoties par savām kļūdām

Foto: Shutterstock

Atvainoties nebūt nav vienkārši. Bieži vien cilvēkiem ir grūti atzīt savas kļūdas, kā arī viņi nevēlas justies vāji, tādēļ atvainošanos patur pie sevis, negatīvi ietekmējot turpmāko saziņu ar apkārtējiem. Ja tomēr izdodas saņemties un atvainoties, parasti tā norit pēc viena "scenārija", ar vienām un tām pašām frāzēm. Taču "Time" raksta, ka ikviena atvainošanās ir citādāka – jāizmanto cits piegājiens, runājot ar vecākiem, partneri, bērniem un draugiem.

Lasīt vairāk

Vai proti pareizi atvainoties? Efektīva četru soļu stratēģija

Foto: PantherMedia/Scanpix

Atvainošanās samērā reti ir viegls un patīkams process, tomēr tai ir būtiska nozīme savstarpējo attiecību kopšanā. Masačūsetas Universitātes Medicīniskās skolas psihiatrs Ārons Lazārs atvainošanās mākslu ir pētījis gadiem ilgi, nonākot pie secinājuma, ka veiksmīga atvainošanās ietver noteiktu stratēģiju, kas atspoguļota arī leģendārās sarunu šovu vadītājas Opras Vinfrijas blogā.

Lasīt vairāk

Seši padomi 'piedošanas fobijas' uzvarēšanai

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ar vārdu "piedod" cilvēkiem ir divu veidu attiecības – kamēr vieni to šauj ārā pa labi un pa kreisi, citi to nespēj pateikt. Nespēj un viss. Tomēr "atvainošanās fobija" nelīdzēs, ja patiešām vēlies uzlabot sabojātās attiecības.

Lasīt vairāk

Atvainošanās māksla: kā ļaut otram saprast, ka patiešām nožēlo

Foto: Shutterstock

Atzīt sev, ka esi kļūdījusies, var būt ļoti sarežģīti, nemaz nerunājot par nožēlas paušanu un atvainošanos citiem. Īpaši nepatīkamas ir situācijas, kad esi saņēmusies pateikt otram, ka esi rīkojusies nepareizi, un lūdz piedošanu, bet pretī saņem neticību saviem vārdiem un pārmetumu vilni. Pirms iegrimsti jaunā strīdā, ieklausies speciālistu komentāros par to, kā pareizi atvainoties.

Lasīt vairāk

Māksla piedot, pat ja negribas – ceļš uz harmoniju un veselīgām attiecībām

Foto: Shutterstock

Piedodot tiem, kas sāpinājuši un nodarījuši pāri, ir veids, kā uzlabot savstarpējās attiecības ar līdzcilvēkiem, kā arī iemācīties pārvaldīt stresu. Māksla piedot ir ļoti komplicēta, to ir jāmācās – un izprast, kā tieši cilvēks tev ir kaitējis un kā tas ir tevi ietekmējis, ir labs pirmais solis, kuru spert.

Lasīt vairāk

'Esmu aizvainots' – kā bērnam iemācīt piedot

Foto: Shutterstock

Aizvainojums, apvainošanās mums dota no dabas. Un mākslu piedot var iemācīties tikai no pieaugušajiem. "Parents" pie bērnu audzināšanas ekspertiem noskaidrojis, kas un kā jāpaskaidro bērnam, lai aizvainojuma sajūta nesarežģītu viņa dzīvi. Par piedošanas patieso seju runā arī psihologs, psihoterapeits Aivis Dombrovskis.

Lasīt vairāk

Atbrīvojies no aizvainojuma un rūgtuma jeb Kāpēc vērts un vajag piedot?

Foto: Shutterstock

Spēja piedot ne vienmēr nāk viegli. Tomēr vairums no mums apzinās, ka vien šādi ir iespējams dzīvot laimīgu un pilnasinīgu dzīvi, jo aizvainojuma glabāšana liek zust mūsu dzīves kvalitātei un spējai to izbaudīt. Lūk, blogeres Melisas Dālas apkopotie fakti par piedošanu, kas, iespējams, likt aizdomāties arī tev par savas dzīves pamatvērtībām vai vienkārši uzjautrinās ar savu neparastumu.

Lasīt vairāk
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!