Foto: Māris Morkāns
Linda un Marta kopā ir jau deviņus gadus. Viņas audzina bērnus, strādā, nodarbojas ar mājas lietām un mīl viena otru. Vai viņu savienību var saukt par ģimeni? Protams, draugu, kolēģu un sabiedrības acīs viņas ir ģimene, bet kā ir ar valsti? Ārpus laulības divu cilvēku savienība neatkarīgi no dzimuma juridiski neko nenozīmē. Šogad šādas "neredzamās ģimenes" sāka vērsties tiesā, lai valsts tās atzītu.

Viņiem visu laiku ir jāriskē. Dzirdēt, kā cilvēki saka: “Ko tie geji lien pie mums ar savu privāto dzīvi? Mēs negribam zināt, ar ko viņi guļ!” “Godīgi sakot, mēs arī paši negribam nevienam par to stāstīt,” apgalvo Linda Curika un Marta Herca. Viņas ir kopā jau deviņus gadus un audzina divus bērnus. Linda strādā komunikācijas jomā, bet Marta pasniedz stāstniecību Stradiņa universitātē. Viņas piekrita uzticēt savu stāstu portālam “Delfi”, lai pastāstītu par cilvēkiem, kuru vienīgā “problēma” ir tā, ka viņi grib būt laimīgi.

Nav iespējams precīzi pateikt, cik viendzimuma ģimeņu ir Latvijā. Taču valsts iedzīvotāji aktīvi atbalstīja iniciatīvu par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību – platformā “ManaBalss.lv” tā savāca 23 tūkstošus parakstu –, un 2022. gada 27. oktobrī kustība Dzīvesbiedri to kārtējo reizi iesniedza Saeimā. 13. Saeima šogad nonāca līdz Civilās savienības likuma izskatīšanai, ko pieņēma divos lasījums, taču kvoruma trūkuma dēļ likumprojekta galīgā apstiprināšana nenotika.

6. decembrī jaunās Saeimas Juridiskā komisija nolēma neturpināt darbu pie šīs iniciatīvas. Tas nozīmē, ka viendzimuma ģimenes, kā arī citas ģimenes, kuru locekļi neatrodas reģistrētā laulībā, valsts joprojām neaizsargās. Lai gan 2016. gadā Satversmes tiesa uzdeva likumdevējiem atrisināt šo jautājumu.

Heteroseksuāli pāri var stāties laulībā un tādējādi saņemt tiesisko aizsardzību, bet viendzimuma savienībās situācija ir atšķirīga. Kā dzīvo šādas ģimenes? Ar kādām problēmām saskaras? Kāpēc varai būtu jāizpilda Satversmes tiesas lēmums?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!