Foto: Publicitātes attēls

Ukraiņu patvēruma meklētāju bērni Latvijā var mācīties tikai valsts valodā – tā lēmuši politiķi. Ne visiem tas izrādījies pa spēkam. Daudzi izvēlējās mācīties Ukrainas tiešsaistes skolās, taču traucē bombardēšana, elektrības un interneta atslēgšanās un audzēkņu pieskatīšana, kamēr vecāki ir darbā. Problēmas risinājumu piedāvā neformālā “Ukraiņu skola ES”, kurā mācības notiek tikai ukraiņu valodā un atbilstoši Ukrainas standartiem. Tā arī var?

“Skaidroju viņiem latviski, bet skolēni vēro balodi aiz loga. Man viņu ir žēl, taču kabinetā sēž pārbaudītājs, lai nebūtu nekādu atkāpju uz krievu valodu,” pieredzē dalās Tatjana, matemātikas skolotāja mazākumtautību skolā Rīgā, kurā ukraiņu audzēkņiem izveidota atsevišķa plūsma latviešu valodā. “Mana palīdze, skolotāja no Ukrainas, cenšas bērniem palīdzēt, bet viņa neprot latviešu valodu. Kaut ko viņa izskaidro bērniem krieviski pēc stundām individuāli. Bet kopumā... Nu pasakiet – kam no tā ir labums?”

Izrādījās, ka daudzi ukraiņu bērni nav gatavi tik straujai un nepārdomātai ieniršanai latviešu valodā, – viņi pārdzīvo, ka nesaprot stundās mācīto un saņem zemas atzīmes. Skolotāji un klasesbiedri ne vienmēr un ne visur ir gatavi palīdzēt un tulkot. Klāt nāk arī kara psiholoģiskās traumas.

IzM Izglītības departamenta vecākā speciāliste Olita Arkle intervijā Latvijas Radio paziņoja, ka viena latviešu valodas līmeņa apgūšanai nepieciešamas 160 mācību stundas, bet vecākajās klasēs ar pamata līmeņiem A1–A2 nepietiek. Taču augstāku līmeņu ukraiņu bērniem nav. Turklāt daudzās ģimenēs nav arī motivācijas – cilvēki cer atgriezties dzimtenē uzreiz pēc kara un varbūt pat ātrāk.

Lietuvā ir lojālāka pieeja un pieļautas daudzveidīgas izglītības formas ukraiņu bērniem. Tur ukraiņu skolotājiem atļauts mācīt ukraiņu bērnus klātienē pēc Ukrainas standartiem. Un šāda izglītība tiek pat līdzfinansēta.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!