Ja attiecībās kaut kas nav kārtībā, tām vai kādam no partneriem mēdzam uzlikt toksiskuma zīmogu. Proti – šīs attiecības tev nenāk par labu. Bet kas tad īsti ir toksiskas attiecības? Vainojams viens partneris vai abu savienība? Kā atpazīt? Ko darīt? Kā pārtraukt šādas attiecības? Par to podkāstā "Laimes laboratorija" spriedām ar psihoterapeitu Andri Veselovski.

Vaicāts, ko viņš sauktu par toksiskām attiecībām, Andris skaidro, ka medicīnā šāds termins netiek izmantots, tāpēc var sniegt diezgan brīvu formulējumu. "Es saprotu tā: toksīns – tātad tas kaut ko bojā. Piemēram, augu, dzīvnieku vai elpceļus. Toksiskas attiecības būs tādas, kur kaut kas tiek bojāts, bloķēts, pasliktinās pašsajūta, radošums." Speciālists stāsta, ka ikvienā cilvēkā ir kaut kas radošs, veicinošs, veselīgs, bet tieši tāpat ikvienā ir arī kaut kas destruktīvs. Un attiecībās abiem cilvēkiem ir visas šīs īpašības, kas nozīmē – attiecībās ciest var abi.

Toksiskas attiecības būtu tādas, "kur vismaz viens nonāk kaut kādos mīnusos". To ietekmē abu cilvēku mijiedarbība, un ne vienmēr kāda cilvēka "toksīns" atstās ietekmi uz otru. Bet var būt gadījumi, kad mijiedarbība veicina negatīvo iezīmju un uzvedības modeļu paspilgtināšanos otrā. "Viņi nonāk līdz kaut kādam konfliktam, piemēram, viens skrien nakts vidū prom no mājām. Potenciālie "mazie sliktumiņi" var eskalēties," saka Andris.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!