Lielai daļai cilvēku katru dienu ir brīnumaina iespēja veidot jaunus kontaktus vai uzzināt ko vairāk par tām paziņām, kas ir salīdzinoši svešinieki. Taču ko darām mēs? Tā vietā, lai aprunātos, labāk ieliekam "austiņas", uzvelkam kapuci un nodurtu galvu klusi pasoļojam viens otram garām. Cilvēkus biedē sarunas uzsākšanas brīdis, taču, izrādās, ka šīs bailes ir nepamatots – ļaudis labprāt turpina komunikāciju, ja pirmo soli spēris kāds cits.

Doma par sarunas uzsākšanu vien var radīt trauksmi. Mēs uztraucamies, ka mūs atraidīs, ka saruna būs neveikla vai neērta, jo tomēr neesam ne draugi, ne arī labi paziņas. Gala beigās arī sarunas laiku nevar prognozēt, un tā var ievilkties daudz ilgāk nekā cerēts. Taču pavisam jaunā pētījumā noskaidrots, ka šī sajūta ir pārspīlēta, jo lielākoties pāriet īsi pēc sarunas uzsākšanas brīža.

"Scavanger Hunt" tipa spēles


Pētnieki eksperimentam izvēlējās dalībnieku kopu, un, izmantojot telefona lietotni, nedēļas garumā aicināja piedalīties "scavanger hunt" tipa uzdevumā. Šādu spēļu pamatā ir organizatoru izveidots saraksts ar lietām, kas dalībniekam jāizdara vai jāatrod. Runa nav par pirkšanu, bet gan meklējumiem, līdz visas ailītes sarakstā ir aizpildītas.

Pirms eksperimenta sākuma pētnieki dalībniekiem lūdza atbildēt uz dažādiem jautājumiem, piemēram, paredzēt, cik daudz/bieži viņi jutīs atraidījumu vai nevēlēšanos sarunāties no svešinieku puses. Tāpat lūgts novērtēt, cik spēcīgas ir viņu komunikācijas prasmes, cik neveikla saruna ar svešinieku varētu būt, cik patīkama tā varētu būt un cik labu iespaidu viņiem izdosies par sevi atstāt.

Šis uzdevums eksperimentā iesaistītajiem lika justies kā spēles dalībniekiem. Dažās no "misijām", kas ilga nedēļu, viņiem vajadzēja atrast un dažas minūtes parunāties ar kādu, kuram ir tetovējums. Vēl dalībnieku uzdevums bija atrast indivīdu ar interesantiem apaviem, pēcāk veidojot īsu, brīvu sarunu. Dalībniekiem bija visas iespējas izpildīt uzdevumus, sasniedzot mērķi, tādējādi arī eksperimentu pārvēršot aizraujošā piedzīvojumā.

Lielāka pārliecība sarunās ar svešiniekiem


Nedēļas izskaņā dalībniekiem uzdoti tie paši jautājumi kas eksperimenta sākumā, lai noskaidrotu, vai šī "spēle" mainījusi viņu domas un viedokli par sarunu uzsākšanu ar pavisam nepazīstamiem ļaudīm. Tā gaitā dalībnieki pārliecinājās, ka atraidījumu vai nevēlēšanos sarunāties saņēmuši daudz retāk, nekā bija paredzējuši sākumā. Tāpat viņi uzsvēra, ka kļuvuši pārliecinātāki par savām spējām komunicēt. Izrādījās, ka sarunas ar svešiniekiem nebija nemaz tik neveiklas, kā arī izvērtās patīkamākas nekā iepriekš prognozēts. Eksperimenta dalībniekiem šķita, ka sarunas noslēgumā par sevi atstājuši labu iespaidu.

Uzsākt sarunu ar svešinieku var būt biedējoši, taču rezultātā šī komunikācija var izvērsties pat ļoti saturīga. Pandēmijas laiks noteikti nav palīdzējis uzlabot mūsu komunikācijas prasmes, kā arī vēlēšanos sarunāties. Vēl vairāk – tā tiek izmantota kā iegansts, lai dzīvotu tikai savā burbulī. Cilvēks ir tā iekārtots, ka vienmēr atradīs iemeslu, kāpēc nedarīt, nerunāt vai izvairīties, taču tieši pieredze, ko gūstam no šādas mijiedarbības, dzīvi padara bagātīgāku un interesantāku.

Eksperimenta autori uzsver – šāda tipa spēles palīdz reizēm piņķerīgo iepazīšanos ar jauniem cilvēkiem padarīt vienkāršāku. Un kas to zina, varbūt tieši šādā veidā iepazīsi savu jauno kolēģi, draugu vai romantisko attiecību partneri!

Kā uzsākt sarunu ar svešinieku


Taču ne visiem ir prāts uz "spēlēm" un izaicinājumiem. Vai tas nozīmē, ka zudušas visas cerības interesantā veidā uzsākt sarunu ar cilvēku, kas kafejnīcā, sporta zālē, koncertā vai tramvaja pieturā iekritis acīs? Portāla "VeryWellMind" eksperti norāda uz pretējo, piedāvājot veidus, kurus likt aiz auss.

Kompliments

Nopēti izvēlēto no galvas līdz kājām. Vai ieraudzīji? Katram cilvēkam ir kaut kas īpašs, par ko izteikt komplimentu vai aicināt pastāstīt vairāk. Tā var būt rotaslieta, neparasts krekls, tetovējums. Visas šīs "lietas" par cilvēku kaut ko stāsta, tāpēc komplimenta izteikšana ir lielisks veids, kā uzsākt sarunu. Paturi gan prātā, ka intīmākas ārējā izskata iezīmes komentēt gan nevajadzētu, tāpēc izvairies no tādām frāzēm kā "Cik skaista matu krāsa! Vai tā ir īstā?" vai "Tu gan izskaties sportisks! Vai dzīvo sporta zālē?"

Vai esam kādreiz tikušies?

Jā, jā, šī ir klasika, taču pareizajos apstākļos mēdz nostrādāt! Ja teiksi: "Tu izskaties kaut kur redzēts? Vai gadījumā pagājušajā nedēļā nebiji festivālā Liepājā?", tu uzreiz paver iespēju plašākai diskusijai par festivāliem un pilsētu, kuru nosauci. Šādas frāzes palīdz sarunai virzīties uz priekšu, izvairoties no mulsām klusuma pauzēm.

Neliela humora deva

Vēl viens labs veids, kā salauzt ledu starp jums, ir izteikt komentāru par vidi, kurā atrodaties. Un šeit neliels humors būs tieši laikā! Piemēram, ja sēdi skolas solā, lekcijā vai diskusijā, vari blakussēdētājam pavaicāt: "Vai tev neliekas, ka pasniedzējs ir līdzīgs [kādam aktieriem, politiķim, dziedātājam u.c.]?" Paturi prātā, ka komentāram jābūt pozitīvam – nepāršauj pāri strīpai ar kādu negantu piezīmi, kas var likt izklausīties rupjam un seklam.

Runājot par pirmā iespaida sagandēšana, tas ir tikpat vienkārši kā pamirkšķināt acis. Lai arī izskats sniedz pirmo informāciju par cilvēku, ne mazāk svarīga ir izturēšanās, kas par tevi liecinās ļoti daudz. Ja saruna notiek kafejnīcā vai kādā citā iestādē ar apkalpojošo personālu, neesi rupjš pret viņiem. Atceries, ka cilvēkiem ir svarīgi justies sadzirdētiem, tāpēc nepārtrauc sarunbiedru teikuma vidū. Protams, arī tādas lietas kā skatīšanās telefonā vai acu kontakta neveidošana neatstās par tevi labāko iespaidu. Vairāk par situācijām, no kurām ieteicams izvairīties, uzzini, klikšķinot šeit.

Savukārt turpinājumā apkopotajos rakstos atradīsi padomus, kas palīdzēs iepazīšanās procesā, atstājot labu pirmo iespaidu par sevi!

Knifiņi, kā sadraudzēties ar cilvēkiem ballītē, kurā tu nevienu nepazīsti

Foto: Shutterstock


Lai arī cik draudzīgas un pozitīvas mēs varētu būt, ikviena no mums ir iemaldījusies ballītē un attapusies bez neviena drauga, situācijai paliekot nedaudz neveiklai. Tā var būt ballīte, kurā visi sačupojušies bariņos un tu stāvi viena pati ar savu kokteiļa glāzi un centies nedaudz šūpoties mūzikas ritmā, aplūkojot, kas notiek apkārt, vai arī pēkšņi iezadzies mēms klusums un tu centies atrast vai vismaz izlikties, ka tavs mobilais telefons šajā brīdī ir ārkārtīgi interesants. Jā, situācijas ir dažādas, tomēr viens ir skaidrs – tās ir neveiklas.

Lasīt vairāk

Maģiskas frāzes, kas palīdzēs iemantot cilvēku uzticību daudz ātrāk un vienkāršāk

Foto: Shutterstock


Atrast īstus draugus un uzticamas personas ir diezgan grūti. Uzticības iemantošana nav sevišķi ātrs process. Tomēr, kā izrādās, ir daži veidi, kas palīdzēs šo procesu nedaudz ātrāk iekustināt. Sakarības palīdzēja atminēties "Reader's Digest".

Lasīt vairāk

Ieskaties vērīgāk: ko vari atklāt par cilvēku pēc viņa izskata

Foto: Shutterstock


Lai arī kā mēs citreiz vēlētos domāt citādi, tieši izskats ir tas, pēc kā mēs vispirms vērtējam cilvēku. Protams, arī cilvēka ķermeņa valoda un runas veids var atklāt diezgan daudz, tomēr viedoklis par cilvēku pēc tam, kad uz viņu esi paskatījusies, veidojas daudz ātrāk un bez sevišķi liekas piepūles. Ko izskats par mums var pavēstīt? Lūk, šeit ir atbildes, kas balstītas uz dažādiem pētījumiem, ko izraudzījies "Businessinsider".

Lasīt vairāk

Vienkāršā pieklājība: frāzes, no kurām izvairīties, lai neaizvainotu citus un neapkaunotu sevi

Foto: Shutterstock


Labas manieres un pat vienkārša pieklājība ļoti novērtēta tiek visos laikos, arī mūsdienās. Gribētos ticēt, ka to apzinās ikviens! Diemžēl bieži vien nākas nokļūt situācijās, kad neapdomīgi pateiktas frāzes vai izteikti jautājumi var sagandēt kā pašas labo iespaidu, tā arī neapzināti aizvainot kādu citu. Šoreiz esam izraudzījušies praktiskus padomus, ko pastudēt un likt aiz auss.

Lasīt vairāk

Pievilcības likumi: zinātniski pierādīti veidi, kā iepatikties

Foto: Shutterstock


Jāsaka, ka būt pievilcīgam visās sfērās ir diezgan grūti gadījumā, ja tas nav dabas dots talants. Protams, viens ir kopt sevi – uzvilkt pieklājīgas drēbes un saķemmēt matus, taču pavisam cita lieta ir sevis pasniegšana, jo tava māksla komunicēt ar citiem un savu spēju parādīšana ietekmē to, kā uz tevi skatās apkārtējie.

Lasīt vairāk

Viltus inteliģence: kā būt nedaudz gudrākam, nekā patiesībā esi

Foto: Shutterstock


Kad domājam par inteliģenci, noteikti daudzām no mums prātā nāks kāda biznesa lēdija, kas, glīti tērpusies glaunā kostīmiņā, ar vienu roku ik pa brīdim piekārto savas brilles, bet otrā rokā tur mazu čemodānu. Jā, šķiet, tieši tas ir tēls, kas raksturo vārdu "inteliģence", vismaz vizuāli. Tomēr dažkārt ar to gan nepietiek.

Lasīt vairāk

Kā iepatikties tikko iepazītam cilvēkam: septiņi izmēģināšanas vērti triki

Foto: Shutterstock


Visiem zināms, ka ir tikai viena iespēja uz nule kā satiktu svešinieku atstāt patīkamu pirmo iespaidu par sevi un jūsu tikšanos. Un tieši ķermeņa valoda gan pirmajā randiņā, gan darba pārrunās, ir tas neverbālās komunikācijas slepenais ierocis, kas sarunas rezultātu ietekmē visvairāk. Tādēļ ir vērts uzzināt speciālistu ieteikumus, kā savaldzināt jebkuru sarunu partneri, panākot sev labvēlīgu iznākumu.

Lasīt vairāk

Septiņas sekundes ar izšķirošu nozīmi: ieteikumi, kā radīt labu pirmo iespaidu

Foto: Shutterstock


Pirmais iespaids vairumā gadījumu lemj tālāko notikumu attīstību vai rada emocijas pret kādu konkrētu cilvēku. Ja tas ir bijis pozitīvs, arī turpmākā saskarsme tāda būs, bet ja tas ir bijis nelāgs, uzlabot iespaidu par sevi nebūs viegli. Kas apgrūtina pirmo iespaidu? Tam nav dotas pat pāris minūtes, bet gan, kā zinātniski pierādīts, to iegūstam nieka septiņās sekundēs. Tāpēc ir īpaši svarīgi rīkoties ātri, bet ar apdomu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!