Foto: Shutterstock
Jebkuras attiecības prasa piepūli un enerģiju. Ar partneri ir jārunā par problēmām, jārod kompromisi un jāiedrošina vienam otru augt. Taču attiecībās nekad nevajadzētu justies tā, it kā tu nemitīgi mainītu sevi vai piekāptos tikai tādēļ, lai attiecības izdotos. Ja visu, ko tu dari attiecību vārdā, pavada šādas izjūtas, iespējams, ir laiks tām ļaut novīst.

Šķiršanās ideja pati par sevi šķiet ļoti sāpīga, tādēļ var būt vilinoši darīt visu, kas nepieciešams, lai attiecības turētu dzīvas. Jā, vienmēr ir vērts vispirms mēģināt radušās problēmas vai nesaskaņas risināt saviem spēkiem vai meklēt palīdzību, ja paši galā netiekat. Bet jo ilgāk tu ''laistīsi'' nelaimīgas attiecības, jo vairāk sāpju tās atnesīs.

Ja tu esi izmēģinājusi šķietami visu, bet joprojām nespēj atbrīvoties no kādas no turpmāk uzskaitītajām izjūtām, tā ir zīme – tu par visām varītēm centies attiecības uzturēt dzīvas. Varbūt jāļauj visam beigties.

Foto: Shutterstock

Tu vienīgā pieliec pūles

Lielisku attiecību pamatā ir partneri, kas, lai savienība izdotos, iegulda vienlīdzīgas pūles. Abi piedāvā jautras un patīkamas kopā būšanas nodarbes, abi vēlas risināt problēmas, un abi ieguldās kopīgai nākotnei. Attiecību terapeite Karolīna Kola portālā ''Bustle'' skaidro – tās visas ir līdzsvarotu attiecību pazīmes. Ja tavas attiecības neizdodas, arī ar līdzsvaru tajās kaut kas nešķitīs kā nākas.

Ar laiku tu vari piedzīvot sajūtu – tu esi vienīgā, kas attiecībās ieliek pūles, un šī sajūta, visticamāk, tevi nogurdinās, izraisīs neapmierinātību un vientulību. Kas ir ļaunākais – tavs partneris to nemaz nepamanīs vai nevēlēsies neko mainīt, kad tu uz to norādīsi.

Protams, tev var rasties vēlme attiecības ar partneri saglabāt par spīti visam, it īpaši tad, ja tev šķiet – tajās esi ieguldījusi daudz sava laika, stāsta Kola. Bet paturi prātā, ka esi pelnījusi kādu, kurš tevis dēļ ir gatavs ieguldīties tikpat daudz, cik tu. Pareizajās attiecībās tev vairs nešķitīs, ka tu esi vienīgā, kas uztur tās dzīvas.

Savas vajadzības noliec otrā plānā

Foto: Shutterstock
Ir svarīgi apzināties partnera vajadzības, taču atceries, ka arī tev pašai tādas ir, atgādina pāru terapeits Džims Seibolds. Piemēram, tev nevajadzētu justies slikti par to, ka satiecies ar saviem draugiem, tev ir hobiji ārpus attiecībām un tu laiku pa laikam pavadi laiku vienatnē, lai atjaunotos un atpūstos. Šādas aktivitātes palīdz saglabāt individualitātes izjūtu attiecībās, kā arī veicina veselīgāku saikni ar partneri.

Lieta tāda, ka individualitātes saglabāšana kļūst arvien grūtāka, ja attiecības vairs šķietami nestrādā un tu visu savu enerģiju velti to saglabāšanai un piespiedu saiknes atjaunošanai. Kad tu uztraucies par sava partnera iepriecināšanu vai attiecību glābšanu, tu pazaudē sevi. Tāpēc, ja lielākā tās daļa vai pat visa diena paiet centienos saglābt to, kas tavā un partnera starpā ir, iespējams, tavās interesēs ir virzīties tālāk un atstāt attiecības aiz muguras.

Jūs vairs nerunājat par problēmām

Foto: Shutterstock
Nereti pāriem ir ieradums problēmas ''paslaucīt zem paklāja'' cerībā, ka tā tiks glābtas attiecības, un izliekoties, ka viss ir kārtībā. Tiesa, šāda rīcība ir daudz reižu vienkāršāka nekā sarežģītu problēmu risināšana, kas, ļoti iespējams liks tev atzīt, ka tu neesi pilnībā laimīga, un izraisīt attiecību sašūpošanos.

Ir viegli šādu paņēmienu piekopt gadiem ilgi, nerisinot attiecību sarežģījumus un ļaujot tiem augt lielumā. Bet, kā saka Seibolds, ir svarīgi uzņemties risku un ķerties šīm smagajām sarunām pie ragiem, jo tas ir vienīgais veids, kā iespējams atrast jebkādu risinājumu. Savukārt, ja tu jūti, ka vairs nespēj brīvi komunicēt ar savu partneri, arī tā var būt zīme – klāt attiecību noriets.

Tu baidies no šķiršanās

Foto: Shutterstock
Ja attiecības ir lemtas pastāvēšanai, sajūta, ka katru brīdi varat šķirties, nevar būt ierasta lieta. Ņem vērā – ja tevi ir pārņēmusi šī sajūta un tā neizzūd, vai ja nemitīgi izvairies no konkrētām darbībām un vārdiem, lai novērstu attiecības beigas, tā var būt zīme, ka savienība nav lemta. Protams, neviens nevēlas piedzīvot šķiršanos. Taču sāpju sajūta pēc šī nepatīkamā lēmuma, kas pārņem uz salīdzinoši īsu brīdi, nav salīdzināma ar mokošo sajūtu, dzīvojot nemitīgās bailēs no šķiršanās.

Terapeite Kola uzsver, ka ir nepareizi sevi ierobežot rīcībā un vārdos tikai tādēļ, ka baidies no šķiršanās. Tā vietā viņa mudina attiecībās būt tev pašai, bez jebkādas izlikšanās vai izvairīšanās. Tev ir jārunā tas, ko tu domā un jūti. Tev partnerim ir jāatklāj katra tavas personības šķautne. Dzīvot bailēs ir nogurdinoši, tāpēc iemācies pieņemt, ka var notikt dažādi. Un, ja sava patiesā ''es'' atklāšana partnerim novedīs pie attiecību beigām, ļauj tam tā būt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!