Foto: Shutterstock
Pašpārliecinātība ir īpašība, kas palīdz spert soļus pretim panākumiem. Taču diemžēl ne visi spēj, liekot roku uz sirds, teikt, ka jūtas pārliecināti par savām spējām. Tāpat arī izsmisīgi centieni izskatīties pašpārliecinātam visticamāk negūs vēlamos rezultātus, tāpēc ir labi zināt, kāda rīcība cilvēku attālina no pārliecības.

Protams, jāņem vērā, ka pašpārliecinātībai nav viena recepte, kā rezultātā pārliecība par sevi dažādiem cilvēkiem atšķiras. Tomēr ir dažas rīcības ne tikai pret citiem, bet arī pret sevi pašu, no kurām pašpārliecināti cilvēki izvairās, lai nezaudētu ticību sev un nemazinātu pārliecību citos. Turpinājumā, iedvesmojoties no ''Reader's Digest'', piedāvājam iepazīties ar dažām no tām.

Citu sasniegumi neliek just apdraudējumu

''Pašpārliecinātus cilvēkus neiebiedē un neapdraud citi spējīgi un veiksmīgi cilvēki,'' skaidro sertificēta psihoterapeite Vendija Patrika. Tā vietā, lai salīdzinātu savas vājās vietas ar citu stiprajām, tādējādi izraisot skaudību vau greizsirdību, pašpārliecināti cilvēki apzinās, kas viņiem ir, un ir par to pateicīgi.

Necenšas visiem izpatikt un nelieto sociālos tīklus aiz garlaicības

Foto: Shutterstock
Ir liela atšķirība starp to, vai vēlies citiem palīdzēt vai velti sevi visu, lai izpatiktu ikvienam. Pirmā ir cēla rīcība, bet otrā patiesībā nav realizējama simtprocentīgi un novedīs pie pretējā – pašpārliecinātības samazināšanās. Biznesa treneris un karjeras konsultants Džozefs R. Sanoks skaidro: ''Cilvēkiem, kas vēlas izpatikt visiem, bieži vien ir zema pašapziņa, jo viņi sevi vērtē pēc tā, ko citi par viņiem saka. Īsta pārliecība nāk no iekšpuses, nevis no ārējiem apstākļiem.''

Kas vēl – pašpārliecināti cilvēki saprātīgi lieto sociālos tīklus. Kāpēc? Daudz laika pavadot, skatoties sociālo tiklu laika joslās uz šķietami perfektajām citu cilvēku dzīvēm, jebkurš kaut uz brīdi jutīsies mazāk pārliecināts par sevi. ''Pašpārliecināti cilvēki lieto sociālos tīklus, lai galvenokārt sazinātos ar citiem un uzzināto aktuālo, nevis tāpēc, lai cīnītos ar garlaicību,'' stāsta biznesa treneris un karjeras konsultants Džozefs R. Sanoks. Arī kāds nesens pētījums rāda – jo vairāk cilvēks patērē sociālos tīklus, jo nomāktāk, pat depresīvāk viņš jūtas.

Neapsmej citus un nepārspīlē ar sevis apliecināšanu

Foto: Shutterstock
Citu cilvēku izsmiešana vai nomelnošana ir taktika, kuru galvenokārt izmanto par sevi nedroši cilvēki, lai justos un izskatītos labāk. Taču tas tā īsti nestrādā. Pašpārliecināti cilvēki turpretim savus spēkus un enerģiju iegulda, atbalstot un palīdzot apkārtējiem, kas ne tikai pašam liks just vēl vairāk pārliecības, bet arī to raisīs citos. ''Mēs visi augstu vērtējam un ticam tiem, kas arī mūs vērtē augstu,'' atklāj sertificēta psihoterapeite Vendija Patrika.

Tāpat, iespējams, iedomās tev šķiet – pašpārliecināti cilvēki savu ikdienu pavada, vairākkārt uzstājoties auditorijas priekšā, vadot komandu vai mēģinot citus pārliecināt par savu viedokli. Taču realitātē jo pārliecinātāks cilvēks jūtas, jo mazāku nepieciešamību sevi apliecināt citiem viņš jūt. Patrika stāsta: ''Tas nozīmē, ka pašpārliecināti cilvēki vairāk klausās, bet mazāk runā, lielākās rūpes izrādot pret sev tuvajiem.''

Nepavada visu savu laiku darbā un nestaigā sakumpušu muguru

Foto: Shutterstock
Pašpārliecināti cilvēki bieži vien savā darba vietā ir dabiski līderi, taču tas nebūt nenozīmē, ka viņi tādēļ lielāko daļu sava laika pavada darbā. Tā vietā, lai kļūtu par darbaholiķiem, pašpārliecināti cilvēki izdomās, kas viņus iedvesmo un liek izjust prieku, piemēram, golfs, grāmatu lasīšana, dejošana, ceļošana vai jebkas cits. Kā arī darīs visu, lai atrastu laiku, lai darītu to, ko mīl, skaidro karjeras konsultants Džozefs R. Sanoks. Šādiem cilvēkiem ir gana daudz pārliecības, lai pateiktu ''nē'' kārtējiem papildus uzdevumiem un pateiktu ''jā'' rūpēm par sevi.

Tāpat jāatceras, ka ķermeņa pozai ir liels spēks, lai cilvēkam piešķirtu vai atņemtu pārliecību, atklāj Sanoks. ''Spēcīga stāja ir viens no vienkāršākajiem un efektīvākajiem paņēmieniem, kā parādīt pārliecību. Ja kaut kāda iemesla dēļ nejūties pārliecināta par savu ķermeni, ir svarīgi atrast problēmu un to novērst, piemēram, iemācoties iztaisnot savu muguru, tādējādi zaudējot skaumpumu,'' skaidro karjeras konsultants.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!