Jautājums: Man ir viena tāda diezgan sasāpējusi problēma... Īsti nezinu, vai to vispār var atrisināt, bet izstāstīt es to varu. Man ir 20 gadi, ar savu puisi mēs jau esam kopā trīs gadus. Man nekad nav bijis orgasms, to var dabūt, tikai kairinot klitoru...

Nezinu, vai ir vērts iet pie ginekologa, jo nezinu, vai tas kaut ko var mainīt... Esam izmēģinājuši dažādas pozas, bet bez rezultātiem... No sākuma es to slēpu no sava puiša, domāju, ka ar laiku kaut kas mainīsies... Bet trīs gadi ir ilgs periods, un izmaiņu nekādu... Vai tur var kaut ko mainīt?

Atbild dr. Artūrs Vāvere, seksologs (Vīriešu Seksuālās Veselības institūts):

Orgasms sievietei – jautājums, kas plaši tiek aprakstīts un diskutēts dažādos saziņas līdzekļos. Arī Delfi portālā ir atrodams diezgan daudz informācijas, pat dažāda veida ieteikumi.

Nenoliedzami, ka katrai sievietei šis ir pietiekoši aktuāls jautājums, bet tai pat laikā jāatdzīst, ka lielā mērā tas ir atkarīgs no pašas sievietes - no tā, cik viņa prasmīgi māk atbrīvoties, noskaņoties seksuālo izjūtu gūšanai un šo izjūtu baudīšanai. Samērā bieži izskan doma, ka orgasms ir kaut kas tāds, ko tēlaini izsakoties, vīrietim būtu jāpasniedz sievietei uz paplātes…

Izlasot šo vēstuli, pirmais, kas piesaistīja uzmanību ir pašas sievietes attieksme. Šķiet, ka jaunā sieviete sevi ir noskaņojusi un arī pārliecinājusi, ka vaginālā seksa laikā orgasmu nesasniegs. Domāju un esmu arī pārliecināts, ka nav vērts iet pie ginekologa pēc orgasma… diez vai iedos… Orgasma rašanās procesā ļoti liela nozīme ir “galvai”. Nemainot savu attieksmi - nekas nemainīsies.

Vēstules autore ļoti labi zina, kā var sasniegt orgasmu un kā pati raksta, tad arī to ir sasniegusi, kaut gan psiholoģiski to noliedz. Dažādās pozas, kuras esat izmēģinājusi, ir kalpojis tam, lai nostiprinātu savu pārliecību, ka vaginālā seksa laikā nevarat sasniegt orgasmu. Šeit rodas jautājums, vai tas ir psiholoģiska rakstura jautājums – nepatika pret vaginālo seksu vai arī pret partneri jeb seksu vispār?

Noskaidrojot un sakārtojot psiholoģiskās dabas jautājumus, būtu jāpāriet pie tehnikas. Pozitīvais ir tas, ka esat orgasmu sasniegusi, kairinot klitoru – šīs izjūtas Jums ir zināmas. Tad būtu šī veida stimulācija un orgasma sasniegšana jākombinē ar vaginālo seksu. Būtu jāsasniedz klitoriskais orgasms pie ievadīta dzimumlocekļa. Regulāri šādi darbojoties, izjūtot partnera dzimumlocekļa kustības, tā radīto maksts iestiepumu un sasniedzot orgasmu no klitora kairinājuma, izveidosies sakarība starp šīm darbībām.

Neapšaubāmi nozīme ir arī dzimumorgānu saderībai - grūtāk būs situācijā, ja dzimumloceklis neradīs pietiekošu maksts gļotādas iestiepumu vai arī, ja to nevarēs pietiekoši dziļi ievadīt. Šie apstākļi varētu mazināt izjūtas vaginālā kontakta laikā un lēnāk izveidosies saistība starp orgasma rašanos un vaginālo seksu. Bez tam, būtisks jautājums - cik ilgi partneris ir spējīgs vadīt kontaktu. Situācijā, ja partnerim notiek ātra sēklas noplūde, šis laiks var būt sievietei nepietiekošs.

Seksu tāpat, kā visu citu, ir jāmācās. Nepietiek iemācīties dažus alfabēta burtus un šķirstīt grāmatu meklējot pazīstamos burtus – jāmācās šos burtus salikt kopā - izveidot vārdus un teikumus. Tāpat arī seksā - ir lietas, kas mums visiem ir dabas dotas un tās attīstot, liekot visu apdomīgi kopā, mēs varam sevi izkopt, attīstīt un pilnveidot.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!