Foto: Shutterstock
Lai attiecības būtu veselīgas, stipras un ilgdzīvojošas, partneriem ir jājūt ne tikai emocionāla, bet arī fiziska saikne. Iespējams, izdzirdot vārdus "fiziska saikne", šķiet, ka tiek runāts par mīlēšanos, taču fizisks kontakts ir arī pieskārieni, kuriem attiecībās ir neatņemama loma, un jo vairāk to ir, jo tuvākas un specīgākas kļūst jūsu attiecības.

Attiecību sākumā, kad saikne ar partneri vēl tikai veidojas, iespējams, nespējam atraut savas rokas no mīļotā – vienmēr esam sadevušies rokās, mīlināmies, apskaujamies utt. Taču, attiecībām ilgstot jau krietnu laiku, nereti ikdienas steigas dēļ aizmirstam to, pēc kā sākumā tik ļoti alkām un ko tik ļoti gribējām – pieskārienus. Tomēr, lai jūsu starpā neiezagtos vēsums un jūs neatsvešinātos, par tiem nedrīkst aizmirst.

Iedvesmojoties no portāla ''Health'', piedāvājam iepazīties ar pieskārienu pozitīvo ietekmi gan uz attiecībām, gan veselību.

Pieskārieni stiprina jūsu saikni

Ja tu vēlies būt partnerim emocionāli tuva, jums jābūt arī fiziski tuviem, taču šoreiz ar fizisku tuvību nav domāta mīlēšanās, bet gan pieskārieni. Kad mēs saņemam pieskārienus no mīļotā cilvēka, mūsu smadzenēs izdalās hormons – oksitocīns, kuru mēdz saukt arī par mīlestības hormonu –, kas palīdz uzturēt dziļas jūtas pret partneri. Tāpēc, pastaigājoties sadodieties rokās, sēžot blakus pie galda, piespied savu ceļgalu viņējam vai iemācies gulēt mīļotā apskāvienā.

Pieskārieni var mazināt stresu

Cita pozitīvā pieskārienu ietekme – tie palīdz atslābināties. Kad mīļotais partneris pieskaras, mūsu organisms pastiprināti izdala laimes hormonu jeb serotonīnu, tādējādi samazinot stresa hormona jeb kortizola izdalīšanos. Tā samazinās asinsspiediens, un mēs atslābstam. Masāža, apskāviens vai jebkāds cits pieskāriens no mīļotā var palīdzēt ne tikai novērst jau esošo stresu, bet arī palīdzēt to samazināt un kontrolēt vēl tikai gaidāmās norises, kas tev var radīt trauksmi, piemēram, prezentācijas darbā vai uzstāšanās publikas priekšā.

Pieskārieni var mazināt sāpes

Ja tu vai tavs mīļotais cieš sāpes, pieskārieni var kalpot kā dabiskā anestēzija un mazināt sāpes. 2017. gadā žurnālā ''Nature'' publicēts pētījums, kura laikā tika pētīti 22 pāri un pieskārienu ietekme uz sāpēm. Eksperimenta laikā sieviete apakšdelmā divas minūtes izjuta nelielas sāpes, savukārt viņas partnerim šo pāris minūšu laikā bija atļauts turēt sievietes roku. Rezultātā sāpes patiesi mazinājās, kā arī, kamēr pāris sāpju laikā bija sadevušies rokās, gan viņu elpošana, gan sirdsdarbība bija sinhrona.

Pieskārieni var uzlabot veselību

Atgriežoties pie pieskārienu spējas mazināt stresu – palielinoties laimes, bet samazinoties stresa hormonam, mūsu imūnsistēma ir spēcīgāka un spēj labāk cīnīties ar slimībām un infekcijām. Tāpēc, ja tev blakus ir mīļotais, apskauj viņu, sadodieties rokās vai jeb kā citādi velti viņam mīļu pieskārienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!