Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka ikvienas partnerattiecības ir unikālas, tomēr lielākajā daļā gadījumu sievietes un vīrieši no savām otrajām pusītēm vēlas saņemt gluži līdzīgas lietas. Konsultējoties ar sievietēm savā dzīvē, secināju, ka arī mūsu mammas, māsas, draudzenes un kolēģes, neraugoties uz viņu atšķirīgajām personībām, patiesībā vieno ļoti līdzīgas vērtības un vēlmes.

Jāpiebilst, ka turpinājumā minētie viedokļi un tajos gūto secinājumu apkopojums nekādā mērā nepretendē uz zinātniska pētījuma statusu, tomēr, lūk vīriešu rakstura īpašības, kas sarunās ar vairākām savstarpēji nepazīstamām sievietēm izkristalizējās kā stiprā dzimuma būtiskākie raksturlielumi.

Uzticība un uzticamība

Uzdrošinos apgalvot, ka teju katrai no mums ir būtiski savu dzīvi pavadīt ar vīrieti, kuram varam uzticēties. Un šai gadījumā nav runas vien par risku saistīties ar partneri, kurš var piekrāpt mūs fiziskā vai emocionālā līmenī. Tikpat būtiska ir arī apziņa, ka savam mīļotajam varam no tiesas uzticēties. Atklāt sevi, savas raizes un sapņus. Būt pašām un apzināties, ka tas nekādā mērā neietekmēs partnerattiecības uz slikto pusi.

Es neizprotu sievietes, kuras dzīvo kopā ar partneriem neskaitāmus gadus, audzina kopīgus bērnus un tomēr ir iesaistījušās attiecībās, kuras vīrietis neplāno noformēt oficiāli. Manuprāt, tā ir izvairīšanās no atbildības no vīriešu puses un sieviešu dzīvošana ilūzijās.

"Apziņa, ka viņš ir arī mans labākais draugs, nevis vien vīrietis, ar kuru dzīvoju kopā, dalot mājokli un ienākumus, man ir vitāli svarīga. Uzticams un lojāls vīrietis ir īsts dārgums. Manuprāt, sievietei nekas nav svarīgāks kā sajūta, ka viņai ir uzticams un spēcīgs partnera plecs, uz kura vajadzības gadījumā arī izraudāties, netiekot nosodītai vai kritiski vērtētai." Inga.

Atbildības uzņemšanās

Lai cik piedzīvojumu kāras arī mēs nebūtu, vairums no mums apzinās atbildību, ko nesam par saviem līdzcilvēkiem. Tieši tāpēc mums ir svarīgi būt kopā ar partneri, kam ir līdzīgi uzskati un vērtības, kā arī dzīves mērķi.

"Lai gan šobrīd vēl neesmu gatava ne laulībām, ne mazuļa ienākšanai mūsu dzīvē, man ir svarīgi apzināties, ka, bērniņam piesakoties neplānoti, mans vīrietis būtu gatavs pielāgoties šīm pārmaiņām un uzņemtos atbildību par jauno ģimeni, ko veidojam. Es neizprotu sievietes, kuras dzīvo kopā ar partneriem neskaitāmus gadus, audzina kopīgus bērnus un tomēr ir iesaistījušās attiecībās, kuras vīrietis neplāno noformēt oficiāli. Manuprāt, tā ir izvairīšanās no atbildības no vīriešu puses un sieviešu dzīvošana ilūzijās." Elīna.

"Vīrieti nekas nepadara tik vīrišķīgu un iekārojamu kā stabilitāte un spēja uzņemties atbildību. Gan par savām kļūdām un lēmumiem, gan tuvajiem cilvēkiem, rūpējoties par viņu labklājību. Tas manā skatījumā ir svarīgākais kritērijs, pēc kura vērtēt potenciālo vīru." Laine.

Pieklājība

Lai gan šķietami mežonīgi un "nepieradināmi" vīrieši mūs, piemēram, skatoties kino, valdzina krietni vairāk par iepriekš paredzamiem un taktiskiem zelta puisēniem, reālajā ikdienas dzīvē vīrieša pieklājība un laipnība ir viens no būtiskākajiem raksturlielumiem, pēc kā vērtējam mūsu potenciālos partnerus.

Vīrieti nekas nepadara tik vīrišķīgu un iekārojamu kā stabilitāte un spēja uzņemties atbildību. Gan par savām kļūdām un lēmumiem, gan tuvajiem cilvēkiem, rūpējoties par viņu labklājību.

"Jā, var jau būt, ka kādai patīk arī rupji mačo tipa vīrieši, tomēr patiesu vīrišķību un inteliģenci apliecina vīrieša pieklājība un laipnība. Redzot, cik cieņpilni mans tagadējais līgavainis ik rītu sveicināja sētnieci, restorānā atbildēja viesmīļiem un iecietīgi attiecās pret pagalmā mūžam tenkojošajām tantiņām, es viņā iemīlējos nekavējoties." Eva.

Godīgums

Kurai no mums gan ikdienā nesanāk lieku reizi noklusēt patiesību vai izlīdzēties ar baltajiem meliem, rūpējoties par sev tuvu cilvēku mieru un labsajūtu? Tomēr tas nemaina faktu, ka godīgumu un atklātību partnerattiecībās vērtējam kā vienu no svarīgākajiem to lielumiem.

"Savulaik biju kopā ar vīrieti, kurš meloja gan vietā, gan nevietā, turklāt otrais variants izpaudās krietni biežāk. Šķiet, nekas mani nekaitina tik ļoti kā melīgums un nepatiesums. Ar šādiem cilvēkiem man nav pa ceļam. Kur nu vēl attiecībās!" Betija

Redzot, cik cieņpilni mans tagadējais līgavainis ik rītu sveicināja sētnieci, restorānā atbildēja viesmīļiem un iecietīgi attiecās pret pagalmā mūžam tenkojošajām tantiņām, es viņā iemīlējos nekavējoties.

Ģimeniskums

Iespējams, tevī mātes instinkts vēl saldi dus, lai mostos vien pēc pāris gadiem. Tomēr, ja esi jau sasniegusi 30 gadu slieksni, visticamāk, arī pati esi iztēlojusies gan sevi, gan mīļoto vecāku lomā. Ja savu partneri tajā vari iedomāties viegli un esi teju pārliecināta, ka viņš ar tēva pienākumiem galā tiks lieliski, vari priecāties!

"Redzot, kā mans vīrietis rūpējas par savu brāļa meitu, iemīlējos viņā vēl vairāk. Ģimeniskums, rūpes par tuviniekiem un laba saprašanās ar bērniem, kā arī prasme ar mazajiem cilvēkiem apieties, rotā ikvienu vīrieti." Vineta

Inteliģence

Lai cik izdarīts, asprātīgs, mīlošs un pacietīgs arī nebūtu vīrietis, līdztekus viņa lieliskajam raksturam ne mazāk būtiska loma ir arī vīrieša inteliģencei un prāta asumam. Iespēja parunāt par nopietnākām lietām kā kārtējais futbola mačs, kā arī laiku pa laikam iesaistīties kaislīgā diskusijā par jūsu iecienītāko autoru labākajiem darbiem ir ne mazāk svarīga par spēju saprasties bez vārdiem.

Vīrietim ir jābūt kaislīgam. Gan guļamistabā, gan darbā, gan savos vaļaspriekos. Šī personības īpašība mani valdzinās krietni vairāk par pievilcīgu izskatu un trenētu vēdera presi.

"Nekad neesmu sapratusi sievietes, kuras ir kopā ar vīriešiem, ar kuriem nav iespējams parunāt par nopietnākām tēmām un kurus neinteresē kultūra. Reiz tieši vienu šādu "eksemplāru" satiku – jautrs, pievilcīgs kā bilde un patiešām mīļš, nu, īsts jaukumiņš! Tomēr kopīgi sarunu temati, par ko saturīgi parunāties, mums tā arī neatradās…" Līva.

Kaislīgums

"Vīrietim ir jābūt kaislīgam. Gan guļamistabā, gan darbā, gan savos vaļaspriekos. Šī personības īpašība mani valdzinās krietni vairāk par pievilcīgu izskatu un trenētu vēdera presi. Kaislīgais raksturs nozīmē, ka viņš būs arī mērķtiecīgs, gatavs strādāt pie to sasniegšanas un vienkārši interesants cilvēks. Ar šādu partneri man nekad nebūtu garlaicīgi." Rebeka

Uzņēmība

Mūsu sarunās uzņēmība un kaislība nereti tika skaidrota līdzīgi, tomēr pirmā biežāk tika saistīta ar spēju sasniegt profesionālus panākumus. Lai gan šobrīd sevi gluži labi spējam nodrošināt arī pašas, apziņa, ka mūsu vīrietis ir konkurētspējīgs un sasniedz cerēto, ir patiesi valdzinoša.

Pieaugušam vīrietim par sevi parūpēties vajadzētu būt spējīgam pašam. Tas ietver gan ķermeņa higiēnu, gan apģērba izvēli, gan sava koptēla veidošanu, neiztrūkstot arī labām komunikācijas spējām.

Pievilcīgs izskats

Lai cik ļoti arī mēs nelūkotos pēc raksturu saderības, arī vīrieša izskats ir ne mazāk būtisks priekšnoteikums attiecību veidošanā. Tiesa, šeit būtiska ir ne tikai fiziska pievilcība – patīkami sejas panti, attīstīta muskulatūra un gana garš augums, bet arī prasme sevi pasniegt un gaumīgi ģērbties. Kā izrādās, dodoties iepirkties, apģērbu tomēr  krietni labprātāk piemeklējam sev, nevis regulāri lūkojamies pēc jauna bikšu pāra novalkāto džinsu vietā, ar ko vīrietis, to pat nemanot, turpina staigāt ikdienā.

"Jā, man patīk piemeklēt savam draugam jaunus apģērbus, tomēr regulāri to darīt es nevēlētos. Pieaugušam vīrietim par sevi parūpēties vajadzētu būt spējīgam pašam. Tas ietver gan ķermeņa higiēnu, gan apģērba izvēli, gan sava koptēla veidošanu, neiztrūkstot arī labām komunikācijas spējām." Anete

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!