Foto: Shutterstock
Katram no mums piemīt tādas vai citādas narcisma īpašības. Jau pats vārds "narciss" daudziem raisa negatīvas asociācijas, tomēr ir vērts atcerēties, ka nepastāv ne absolūtu altruistu, nedz arī absolūtu egoistu. Bet kā saprast, ka tavam partnerim ir "sliktais" narcisms un vai tas rada reālus draudus?

Rakstos par iepazīšanos un attiecībām bieži tiek runāts par narcismu, bet dažreiz šis termins tiek nepareizi interpretēts, ir pārliecināta ģimenes psihoterapeite Mārnija Fērmena. Kad vārds "narciss" tiek lietots parastā sarunā, visbiežāk to uztver kā normas variantu, nevis patoloģiju, ko nereti dēvē par narcistiskiem personības traucējumiem.

"Ja tavs partneris ir narciss, tev būs ļoti grūti panākt dvēseles tuvību un savstarpēju uzticēšanos, jo viņš primāri domās par sevi un savām interesēm un tādēļ būs emocionāli noslēgts," portālā "Psychology Today" skaidro speciāliste.

Pilnīgi iespējams, ka šāds partneris tevi vienkārši izmantos, neko nedodot pretī, un tādēļ attiecībās radīsies nopietna nelīdzsvarotība. Ir vērts paturēt prātā, ka narcisms var pārvērsties īstā sociopātijā, tādēļ attiecības ar narcisu "smagā pakāpē" var kļūt pat bīstamas.

"Veselīgs" un "neveselīgs" narcisms: kur ir atšķirība

Mēs visi stresa dēļ mēdzam būt noguruši, satraukti, iztukšoti. Mēs visi dažreiz domājam tikai par sevi, ignorējot citu jūtas, vēlmes un vajadzības. Katrs no mums laiku pa laikam kādu pakritizējam vai pat izrādām agresiju.

Normāla, veselīga mīlestība pašam pret sevi palīdz mums saglabāt optimismu un pārliecību, neraugoties uz šīm un citām negatīvajām emocijām. Tomēr tiem, kuri cieš no narcisma personības traucējumiem, mīlestība pret sevi pārsniedz visas robežas.

Fērmena norāda, ka ASV psihisko traucējumu diagnostikas un statistikas rokasgrāmatas piektajā izdevumā narcisma personības traucējumi ir aprakstīti kā "nepārtraukta sava pārākuma sajūta, pastāvīga vēlme tikt apbrīnotam, empātijas trūkums". Lai diagnosticētu šos traucējumus, ir jābūt vismaz piecām no deviņām pazīmēm:

Foto: Shutterstock

Hārvarda Medicīnas skolas psihologs Kreigs Malkins identificējis trīs galvenās narcisma pazīmes:

  • Narcisi ekspluatē citus. Viņi ir gatavi uz visu, tostarp, mānīšanos un manipulēšanu, lai tikai apmierinātu savas vajadzības.
  • Narcisi uzskata, ka visi viņiem ir kaut ko parādā un ka viņiem ir tiesības uz visu. Bet uz atteikumu viņi bieži reaģē ar dusmu uzplūdumiem.
  • Narcisiem trūkst empātijas. No malas var šķist, ka viņi ir spējīgi būt līdzjūtīgi, bet tas ātri pazūd, ja tas nav narcisa interesēs vai viņš ir norūpējies par saviem pārdzīvojumiem.

Kā saprast, ka pienācis laiks bēgt – skriešus

Ja tu sāc nojaust, ka tavs partneris ir īsts narciss, lūk, tālāk iepazīsties ar trīs trauksmainām pazīmēm, kuras nedrīkstētu ignorēt. Jebkura no tām ir iemesls nekavējoties pārtraukt attiecības, brīdina Fērmena.

Vardarbība vai cietsirdīgs izturēšanās

Pirmkārt, runa ir par fizisku vardarbību, bet nekādā gadījumā nedrīkst ciest arī emocionālo vardarbību. Tā var būt pastāvīga kritika, aizvainojumi, nicinoša attieksme, lamāšanās, tā dēvētais "gazlaitings", kas ir psiholoģiskās vardarbības veids, kad partneris apzināti liek tev šaubīties par sevi un tavu realitātes uztveri.

Atbildība par šāda veida uzvedību pilnībā gulstas uz viņu, nevis tevi. Pielietojot šādu pieeju, veselīgas attiecības nav iespējamas, uzsver Fērmena.

Problēmas noliegšana

Ja partneris uzvedas nepieņemami, kā minimums viņam būtu jāatzīst: "Es visu saprotu, bet nespēju pār sevi valdīt, man vajadzīga palīdzība". Ja viņš nav spējīgs saskatīt personīgās problēmas, tad nekad arī tās nevarēs atrisināt.

Foto: Shutterstock

Sociopātijas pazīmes

Pastāvīga melošana bez sirdsapziņas pārmetumiem var būt nevis vienkārši empātijas trūkums, bet pilnīga tās neesamība, proti, – sociopātija. Iespējamība, ka narciss-sociopāts mainīs uzvedību, ir praktiski neiespējama. Ja esi sapratis, ka partneris ir tieši tāds, bēdz, kamēr nav par vēlu, mudina Fērmena.

Partnera augstprātīgā un naidīgā attieksme var arī tevī pamodināt kādas sliktas īpašības. Mēs vai nu sākam ap viņu staigāt uz pirkstgaliem, lai tikai nekādi neizprovocētu, vai arī, tieši pretēji, reaģējot uz to visu, salūztam un paši sarīkojam skandālu. Ne viens, ne otrs variants neveicina veselīgas un labvēlīgas attiecības.

"Ja tas ir bīstami, pacenties viņam godīgi un atklāti pateikt visu, ko domā. Tomēr nekādā gadījumā nedari to, ka pastāv reāls fiziskas vardarbības risks," saka Fērmena.

Lūk, pieeja, kura, visticamāk, varētu palīdzēs pamodināt tava partnera empātiju attieksmē pret tevi!

  • Atgādini viņam, ka tev ir ļoti svarīgas jūsu abu attiecības.
  • Atklāti, nebaidoties parādīt sevi kā neaizsargātu, pastāsti par to, ko tu piedzīvo: skumjas, bailes, vientulību, kaunu, alkas pēc mīlestības utt. Piemēram, tu vari pateikt: "Tu man esi ļoti svarīgs, tāpēc tad, kad mani ignorē, es jūtos pamests, nevajadzīgs, nevēlams." Vai arī: "Tu man tik daudz nozīmē, ka brīžos, kad kritizē visus manus lēmumus, man šķiet, ka tu mani itin nemaz necieni."

Ja partneris ir spējīgs kaut nedaudz parādīt empātiju, tavai atklātībai, kā minimums, vajadzētu mīkstināt viņa attieksmi pret tevi. Ja tas tomēr nenotiek, tā ir trauksmaina pazīme, un tev vajadzētu apsvērt domu par attiecību pārtraukšanu. Visbeidzot, – ja partneris-narciss atsakās no psihoterapijas, arī šis ir nopietns iemesls aizdomāties par jūsu attiecību perspektīvām nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!